[#1] paypal
Prosił bym o kilka rad jeśli chodzi o korzystanie z paypala. Zarejestrowałem się tam jakieś 2 lata temu by zamówić pewne fanty od azjatów, wyszło jednak tak że zamawiałem przez kogoś a konto leży odłogiem jak PGR-y,ale z testowym 5 zł :D. Chciałbym teraz trochę pohandlować z zagranicą ale nie chcę popełnić jakiegoś błędu, ponieść dodatkowych niepotrzebnych kosztów lub utrudnić życie sprzedającemu /kupującemu .

I o co chodzi z tym "paypal as gift", jako gift miałem przesyłkę z chin chyba o to chodziło by uniknąć cła ale było to na paczce wyryte. Tu chyba chodzi o coś innego, pewnie przelew jako gift? Po prostu nie korzystałem z tego prosił bym o jakieś rady od doświadczonych :).

Ostatnia aktualizacja: 17.04.2012 21:44:02 przez companiero
[#2] Re: paypal

@companiero, post #1

Opcji "gift" używaj TYLKO do wysyłania pieniędzy osobom którym ufasz. Ubezpieczenie transakcji PayPal nie działa w tym przypadku i nie masz żadnej możliwości odzyskania pieniędzy od osoby która towaru nie chce wysłać - czyli oszusta.
Dodatkowo przy wysyłce jako "gift" to Ty płacisz prowizję firmie PayPal. Jest ona różna w zależności od kraju odbiorcy i wynosi od 0% (dla niewielkich sum) do 4% kwoty przekazu.

Generalnie jak nie znasz kontrahenta ZAWSZE stosuj opcję "płacę za towary/usługi" i jeżeli sprzedawca nie chce pokryć kosztów prowizji to dodaj 4% do kwoty przekazu.

I system PayPal bardzo polecam - prowizje co prawda sporawe, ale ochrona kupującego jest bardzo dobra. Oczywiście pod warunkiem że nie była użyta opcja "gift".
[#3] Re: paypal

@stachu100, post #2

A czy muszę mieć w jakiś sposób powiązane konto na ebayu z paypalem by zapłacić za przedmiot ?, czy to musi być ten sam email który mam w ebayu?.
[#4] Re: paypal

@companiero, post #3

Konto w systemie PayPal możesz mieć inne niż w ebay. Ale zawsze możesz zmienić e-mail w PayPal-u na ten jaki masz w ebay. Żeby mieć porządek. Ja tak zrobiłem jak migrowałem z wp.pl na gmail.com.
Cała historia konta jest zachowana - konto jest przywiązane do osoby a nie do adresu e-mail.

Zapomniałem dodać:
Możesz mieć konto PayPal i nie mieć konta na ebay.

Ostatnia aktualizacja: 18.04.2012 09:46:48 przez stachu100
[#5] Re: paypal

@stachu100, post #4

Udało mi się w końcu zamówić coś via paypal z Chin zwlekałem z tym "prezentem" dla siebie ze 3 lata :), mam nadzieje że dotrze do gwiazdki :). Mam jeszcze pytanko czy zamawiał ktoś z Chin i czy płaciliście jakieś cła i inne duperele? . Wartość przedmiotu łącznie z wysyłką 43$. Nie wiem czy mam szykować jakieś dodatkowe środki

Ostatnia aktualizacja: 22.05.2012 15:16:16 przez companiero
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem