[#1] Jaką filozofię życiową wyznajesz?
Ja zaczynam powoli olewać wszystko! Sensu w niczym nie widzę!pomysł
[#2] Re: Jaką filozofię życiową wyznajesz?

@simian raticus, post #1

Zlew na misia.

Zajmuję się tym, co mnie interesuje i żyję mentalnie w swoim własnym mikroświecie. Szeroko pojęty świat zewnętrzny mało mnie obchodzi.

Ostatnia aktualizacja: 19.04.2012 11:46:07 przez Daclaw
[#3] Re: Jaką filozofię życiową wyznajesz?

@simian raticus, post #1

wyznaję wszystkowdupizm i amigarulezizm oraz wywodzący się z niego natamithefuturyzm
Poza tym jestem wyznawcą pierogocentrycznej budowy wszechświata.

Ostatnia aktualizacja: 19.04.2012 13:17:18 przez snajper
[#4] Re: Jaką filozofię życiową wyznajesz?

@Daclaw, post #2

Ja mam podobnie jak Dacław i zamierzam ten stan pogłębić. Gdybym miał wystarczająco dużo pieniędzy żeby nie chodzić do pracy to zupełnie odciąłbym się od tego chorego świata i zagłębił głównie w ami-świecie i życiu osobistym. Plan jest taki, że kiedyś tak będzie.
[#5] Re: Jaką filozofię życiową wyznajesz?

@MDW, post #4

Czym wiecej pieniedzy masz tym bardziej jestes z tym chorym swiatem zwiazany. Jak chcesz sie od tego swiata wyalienowac to zostan pustelnikiem, albo udaj sie do jakiegos klasztoru :)
[#6] Re: Jaką filozofię życiową wyznajesz?

@Daclaw, post #2

Zajmuję się tym, co mnie interesuje i żyję mentalnie w swoim własnym mikroświecie. Szeroko pojęty świat zewnętrzny mało mnie obchodzi.

watpie, chyba tylko trupa stac na taki luksus :)
[#7] Re: Jaką filozofię życiową wyznajesz?

@gx, post #5

Niestety potrzeba tyle pieniędzy żeby nie musieć się na każdym kroku dostosowywać i ograniczać oraz tracić ok. 10 godzin z każdego dnia powszedniego na pracę. Oczywiście masz rację i faktycznie często ludziom z pieniędzmi odbija. Ale nie wszystkim. Są tacy, którzy nawet po zdobyciu dużych pieniędzy pozostają wierni swojej pasji. Myślę, że ja po zdobyciu fortunki nie zacząłbym nagle kupować antyków. Kupiłbym po prostu zwykłego Dodge Challengera 6.4 litra, jadłbym codziennie sushi, spałbym w dzień, żył w nocy i na pewno bardzo mocno bym amigował. Zrealizowałbym wszystkie pomysły, które od lat zbieram w notatkach i o których wiem tylko ja i GoogleDocs (czyli wszyscy, hehe).
[#8] Re: Jaką filozofię życiową wyznajesz?

@simian raticus, post #1

Staram się interesować światem ogólnie dookoła. Szczególnie interesuje mnie sztuka a w niej tradycyjna animacja.
Chętnie czytam normalne papierowe książki o sztuce, albumy o artystach, poglądach a także przygodowe, historyczne!, jeśli można to dorzucić to chętnie czytam bajki wieczorami dzieciakom, do poduszki (Aktualnie jesteśmy na Astrid Lindgren i ostatniej części Karlssona z dachu). Ogólnie staram się najwięcej poświęcać najcenniejszemu poletku jakie mam czyli rodzinka, żonka i nasze 3 dzieci :P

Pozostały czas chętnie poświęcam na robienie animacji konkursowych i 3 ulubionym konsolom Snes, Megadrive i CD32 i kolekcji coś kolo 100 kartów i płyt. Ostatnio 6 letni syn odkrywa Junglebook ("Chłopiec na drzewach") na megadrive oraz Yoshi island ("dinozaur") na snes. Córka 5 lat chetnie gra w "jeżyka", czyli sonic 1 megadrive.

Ostatnia aktualizacja: 20.04.2012 10:00:06 przez Koyot1222
[#9] Re: Jaką filozofię życiową wyznajesz?

@gx, post #6

watpie, chyba tylko trupa stac na taki luksus

Wystarczy znaleźć pracę zgodną z zainteresowaniami. Zwykle taka praca nie jest jakoś rewelacyjnie płatna, ale z drugiej strony mam skromne potrzeby: wymarzony dom już posiadam, samochodu nie chcę, telewizja mnie nie interesuje (więc nie muszę zmieniać PLASM), podróżować nie lubię.

Ostatnia aktualizacja: 20.04.2012 10:31:39 przez Daclaw
[#10] Re: Jaką filozofię życiową wyznajesz?

@MDW, post #7

a ja mysle, ze musialbys jeszcze martwic sie zeby ktos tych pieniedzy nie skubnal, wiem poniekad z obserwacji, ale tez z doswiadczenia, bo na brak fortuny nie narzekam, ze moze to zabrac codzien sporo czasu :)

najbardziej wolni i szczesliwi sa chyba ludzie ktorzy "maja niewiele", a zarazem wystarczajaco zeby zyc w przyjaznym otoczeniu innych ludzi (nie tylko czlonkow rodziny), a niestety to co prezentujecie w swoim przepisie na zycie to czystej wody alienacja, a naprawde ciezko zyc w otoczeniu takich wyalienowanych osob, ktorzy za bardzo wpatrzeni sa w siebie i swoj egzotyczny swiat.

i jeszcze na jedna sprawe zwroce uwage, dzieci nie wychowujemy dla siebie...
[#11] Re: Jaką filozofię życiową wyznajesz?

@simian raticus, post #1

Nie będziesz miał bogów cudzych przede mną.
Nie będziesz wzywał imienia Boga twego nadaremno.
Pamiętaj, abyś dzień święty święcił.
Czcij ojca swego i matkę swoją.
Nie zabijaj.
Nie cudzołóż.
Nie kradnij.
Nie mów fałszywego świadectwa przeciw bliźniemu swemu.
Nie pożądaj żony bliźniego swego.
Ani żadnej rzeczy, która jego jest.

Sprawdza się od tysięcy lat...
[#12] Re: Jaką filozofię życiową wyznajesz?

@Dopuser, post #11

#Koyot1222
"jeśli można to dorzucić to chętnie czytam bajki wieczorami dzieciakom.."
Ta tradycja jest juz na wymarciu.
Teraz wypieszczonym dzieciakom zamiast bajek, kupuje sie gry typu survival horror, a pozniej na ulicach mamy to co mamy.
Swietnie pokazane klik.

#Dopuser
Znasz chociaz jedna taka osobe, ktora przestrzega wszystkich przykazan?
Bo ja zyje juz jakis czas na tym swiecie a nie widzialem ani jednej. Czesto nawet ci ktorzy regularnie uczeszczaja do kosciola, w zyciu codziennym okazuja sie niezlymi swiniami

A dzisiejsza filozofia zyciowa Polaka to walka o przetrwanie, aby nie dac sie oj**** politykierom i urzedasom, ktorzy czyhaja na pieniadze podatnika na kazdym kroku.
Co wcale nie jest proste przy obecnym, genialnym systemie prawnym, ktory glownie chroni zlodzieja przed uczciwym obywatelem.
Systemu tez nie mozna olewac, bo im bardziej olewasz system, tym szybciej ten system cie okradnie.
[#13] Re: Jaką filozofię życiową wyznajesz?

@simian raticus, post #1

ruch*ć, je*ać, nic się nie bać
[#14] Re: Jaką filozofię życiową wyznajesz?

@selur, post #12

Znasz chociaz jedna taka osobe, ktora przestrzega wszystkich przykazan?

Znam wiele... np. jeden z najlepszych neurochirurgów w Polsce, czy moi rodzice., większość mojej bliższej czy dalszej rodziny, znajomi... które z przykazań stanowią problem?

Bo ja zyje juz jakis czas na tym swiecie a nie widzialem ani jednej.

Żal mi Ciebie, bo sądzę, że patrzysz a nie widzisz.

Czesto nawet ci ktorzy regularnie uczeszczaja do kosciola, w zyciu codziennym okazuja sie niezlymi swiniami

Nie szata zdobi człowieka... człowiek jest istotą omylną i błądzi... ważne, żeby miał tego świadomość...
[#15] Re: Jaką filozofię życiową wyznajesz?

@simian raticus, post #1

Olej też siebie, a zobaczysz sens OK
[#16] Re: Jaką filozofię życiową wyznajesz?

@simian raticus, post #1

Nie widzisz sensu? To rób kupę na łóżko i w buty. Czasami rób kupę gdziekolwiek, np. zrób na komputer. ;)

Jak za bardzo będzie śmierdzieć lub zalęgną się robale, to wtedy zrozumiesz czy jest jakiś sens. ;)

PS. "Kupa" jest synonimem pasującym do wszystkiego złego. Dopuser, wypisał 10 przykazań.
Pokazał miejsca, w których kupy nie należy robić. A brak sensu jest kupą na tych wszystkich myślach.
Wybór należy do Ciebie, robisz kupę gdzie popadnie i sensu nie widzisz, albo zakładasz oczyszczalnię ścieków i zaczynasz dbać o to, gdzie kupy nie należy robić. :)
Im wcześniej się "zakupisz", tym wcześniej zrozumiesz sens. Że warto żyć bez kupy. :)
[#17] Re: Jaką filozofię życiową wyznajesz?

@Andrzej Drozd, post #16

gorzej będzie, jak w robieniu kupy na łóżko dopiero odkryje głęboki sens siedzi, pije i chrupki
[#18] Re: Jaką filozofię życiową wyznajesz?

@Dopuser, post #11

Ja przepraszam czy te przepisy są dla jakiś psychopatów. Jest tam napisane żebym nie zabijał, nie cudzołożył i nie kradł. Powinni jeszcze dopisać żebym nie dusił małych, puszystych, wielkookich kotków.
[#19] Re: Jaką filozofię życiową wyznajesz?

@simian raticus, post #1

Poruszyłeś bardzo ciekawy temat !
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem