[#1] Powrót do przeszłości
Ostatnio przypomniało mi się że mam sporo kaset magnetofonowych. Co z nimi zrobić? Szpulowiec, video? Nie, to już było... Czas na komputer

Uprzedzając pytania: tak, jestem masochistą i lubię zabawę dyskietkami

Pytanie brzmi: jaki komputer polecacie do celów edukacyjno-poznawczych? Z 8-bitowych sprzętów miałem jedynie podróbę Pegasusa ;) Ważna jest ilość oprogramowania oraz łatwość jego kopiowania (coś pokroju CF na PCMCIA w zupełności wystarczy, byleby nie była potrzebna zabawa emulatorem) i możliwość rozbudowy, bo najbardziej kręci mnie nie używanie, ale grzebanie wewnątrz obudowy.

Pozdro
[wyróżniony] [#2] Re: Powrót do przeszłości

@jaa2, post #1

Myślę że z Commodore 64 mógłbyś się trochę pobawić, jest chyba najtańszy i najpopularniejszy. Oprogramowania jest cała masa i różnych interfejsów do tego ...google i ino szukać :). Póki co mam taką kasetkę uniwersalną z której próbowałem zgrać oprogramowanie z karty dźwiękowej PC do C64 ale się nie udało. Podobno da się, na razie nie mam czasu na eksperymenty.

Ostatnia aktualizacja: 21.04.2012 15:15:54 przez companiero
[wyróżniony] [#3] Re: Powrót do przeszłości

@jaa2, post #1

Próbowałem z C64, próbowałem z Amstradem CPC464, nie próbowałem jeszcze z atarynką. Polecam tą pierwszą opcję. Można nagrywać z PC na zwykły magnetofon, potem odtwarzając w C64, aczkolwiek bardziej polecam adapter mp3-kaseta, wprowadzenie do pamięci komputera gry/programu a potem nagranie go na kasetę w komodorowskim magnetofonie.
[#4] Re: Powrót do przeszłości

@jaa2, post #1

Dzięki za odpowiedzi. Przekonaliście mnie do C64 :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem