[#1] Telefon z Androidem co i jak?
Do tej pory używałem zwykłego telefonu oraz palma. Przeszedłem teraz na telefon z Androidem i chciałbym już nie używać palma(stareńki jest już). Potrzebowałbym informacji co warto/trzeba zainstalować na taki telefon z Androidem 2.3.6? Jakie są ciekawe aplikacje godne uwagi?

Szukam też informacji o:
1. Antywirus? Jaki? Jest darmowy avast - wystarczy?
2. Potrzebuję czegoś do przechowywania haseł do kont bankowych i portali, pinów do kart etc. Na palmie używałem YAPS -Yet Another Pasword i było to bezpieczne(zero dostępu do sieci i zabezpieczone hasłem). Jak z bezpieczeństwem tego typu danych na telefonie, etc?

Internetu raczej dużo nie będę używał na telefonie - sporadycznie.
[#2] Re: Telefon z Androidem co i jak?

@Tomski, post #1

Polecam Toggle Data, do blokowania internetu. Jednym kliknięciem blokujesz i odblokowujesz internet. teraz te telefony często same mogą się łączyć z netem w celu np. aktualizacji, albo jakiś wirus i jak nie chcesz niespodziewanych rachunków, to przyda się ta pchełka ;)
Jeszcze polecam ;) Advanced Task Killer, do czyszczenia pamięci. Wpisz w neta, to się dowiesz więcej OK
[#3] Re: Telefon z Androidem co i jak?

@parallax, post #2

Przetestuję te programy.

Jeszcze czy jest coś godnego polecenia na prowadzenie stanu kont bankowych, kart kredytowych etc? Na palmie używam SplashMoney firmy Splashdata - jest też widzę na Androida SplashMoney. Czy jest może coś lepszego?
[#4] Re: Telefon z Androidem co i jak?

@Tomski, post #3

No to wymienie Ci kilka moich niezbednikow, wersje najnowsze sobie znajdziesz, fon musi byc "zrootowany":

- Droidwall (firewall, moim zdaniem najlepszy, nie pochlania zasobow, buduje std. reguly w linuxie)
- Advanced Task Manager (zarzadzanie zadaniami, programami etc.)
- SD Maid Pro (system oczyszczacz itp.), ew. CacheMate jak nie chcesz sie wysilac :)
- Root Explorer (filemanager) (mozesz wyprobowac sobie fileexpert tez, jednak ja wole ten)
- SetCPU (regulowanie czestotliwości CPU)
- IGO (nawigacja GPS)
- Adobe Reader (pdf, szybko dziala, lyka duze pliki bez problemu)
- vudroid (pdf, djvu)
- GAOSP (nakladka na Androida, chyba nie na kazdy fon jest)
- andLess (player mp3,ogg,mpc,flac itd. gdyby nie pasowal androidowy)
- flashlight (latarka, ekran jako latarka, ostrzegacz itp.)
- QuickOffice (wiadomo)
- filemanager from openintents (szybki filemanager)
- notepad from openintents (szybki edytorek, z bardziej zaawansowanych to textedit - dostepny z pakietow do pythona)
- andTorrent

z programow do przechowywania informacji sekretnych to moze secretcodes from liteupmobile lub safe.. mozesz pobawic sie apg (pgp)

z antywirusow to moze dr.web

z widzetow to fancy widgets

z benchmarkow to linpack, antutu benchmark, stability

z emulacji to oczywiscie uae4droid 0.99 (A500/1000/2000, maks. ks.2.0), demka i gierki chodza swietnie, mozesz wyprobowac sobie droidpuae (juz A1200, ks3.1), z innych to dosbox turbo, fpse

z kalkulatorow naukowych to realcalc, panecal scientific calculator, ew. emu. TI kalkulatorow

ze stoperow to ultrachron

z kalenadrzy to myFrank

nooo, to tyle moze narazie :)

Ostatnia aktualizacja: 21.05.2012 10:25:48 przez gx
[#5] Re: Telefon z Androidem co i jak?

@gx, post #4

Programików sporo. Przyjże się im na pewno. Z tym, ze mam kłopot. Nie mam dostępu do neta przez WiFi. Do marketów nie wybieram się w najbliższym czasie aby skorzystać z darmowego WiFi. Nie chce korzystać z telefonii komórkowej jako źródła dostępu do neta - wiadomo koszty. Nie opłaca mi się wykupywać dodatkowej usługi na net do tego telefonu - nie mam kiedy korzystać z neta w telefonie. Moje pytanie czy mogę jakoś podłączyć ten telefon do swojego PC przez USB i udostępnić telefonowi internet? Co to są te sieci VPN? Jest ich kilka do ustawienia w telefonie jak PPTP, L2TP, L2TP/IPsec PSK i L2TP/IPSec CRT? Z której skorzystać, jeśli mogę przez nie podłączyć neta do komórki?

Jak do tej pory komunikuję się, telefon-komp, prze aplikacje Samsung Kies a tutaj mam tylko dostęp do sklepu Androida Samsunga. Chyba, że mogę jeszcze jakoś inaczej dobrać się do Adroid Market'u?

Tak na marginesie to nie miała baba kłopotu kupiła sobie prosie;). Zachciało mi się "nowych technologii";).
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem