[#1] Czy SteamPowered to piractwo?
Kupiłem sobie Quake'a 2 przez SteamPowered i okazało się, że jest to po prostu zrzucona z twardego dysku zainstalowana gra, nawet jakiś nieoficjalny mod się załapał. Według mnie to czyste piractwo, a gra kosztuje tyle co oryginał, poza tym IDSoftware nie zobaczy ani złotówki, czy ktoś z Was ma podobne doświadczenie?
[#2] Re: Czy SteamPowered to piractwo?

@Robert-Minimat-Szacki, post #1

Ty tak na poważnie? Steam należy do Valve i jest to największa elektroniczna platforma dystrybucji gier na PC na świecie. Nie muszę dodawać, że to jest w 100% legalne i producenci gier na tym zarabiają.
[#3] Re: Czy SteamPowered to piractwo?

@x3nU, post #2

System dystrybucji jest troszkę dziwny, gry po zapłaceniu ściąga się i instaluje na komputerze. Następnie żeby grać trzeba mieć połączenie z internetem, no a gra jest najczęściej już połatana najnowszymi łatkami i ma nawet mody. Trochę nie podoba mi się taki system, no ale pewnie zabezpieczają się przed dystrybucją zakupionych kopii... Tylko, że czemu sprzedają zrzuty gier z twardego dysku, a nie oryginały?

Nie wykluczone, że się pomyliłem w ocenie. Jeśli tak to przepraszam.
[#4] Re: Czy SteamPowered to piractwo?

@Robert-Minimat-Szacki, post #1

a jak ta gra miała wyglądać? Płytki przecież nie dostaniesz mailowo fizycznej płytki kupując grę na Steamie bo to cyfrowa dystrybucja.
Nikt nie będzie też marnował czasu na jakieś próby ukrywania struktur plików bo raz że to czasochłonne a więc i kosztuje a dwa że część klientów właśnie chce kupić te pliki aby je gdzieś użyć

no i najważniejsze: kupując na Steamie producent dostaje kasę na 100%. Kupując w zwykłym sklepie nie jest to takie pewne. Może z jakiegoś dużego sklepu kupując jakąś setną reedycję to jeszcze tak. Jeśli jest to oryginalna oryginalna płyta z 1997 która się gdzieś zależała to kupując ją nawet grosz nie trafi do ID bo oni ją i tak już dawno temu sprzedali Dlatego właśnie producenci chętnie sprzedają gry na Steamie czy innych sklepikach ok, racja
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem