[#1] LC 475 (Performa 475 vel Quadra 605) i GRY
Posiadam w swojej kolekcji Macintosha LC 475 z zainstalowanym systemem i bodaj z trzema grami (wsrod nich Prince Of Persia i Wolfenstein). Procesor w tym komputerku to 040 zatem domyslam sie, ze powinno byc sporo fajnych gierek, ale nie bardzo wiem gdzie ich szukac i jakich konkretnych, dobrych tytulow.

Mozecie cos fajnego polecic?
A moze ktos moglby uzyczyc cos ze swojej kolekcji o ile posiada?
[wyróżniony] [#2] Re: LC 475 (Performa 475 vel Quadra 605) i GRY

@Duracel, post #1

http://macintoshgarden.org/
Powodzenia :)
[#3] Re: LC 475 (Performa 475 vel Quadra 605) i GRY

@eastone, post #2

Fajnie fajnie :) W domu poczytam. Ciekawe czy jest wyjasnione jak wrzucic zaciagniety na PC plik z gra na dysk systemowy takiego maczka.

Niby mam sieciowke gdzies do niego, ale czy by to sie dalo podlaczyc do sieci... pffff... ciagle brak czasu.
[#4] Re: LC 475 (Performa 475 vel Quadra 605) i GRY

@Duracel, post #3

Ja przerzucałem tym: http://www.emaculation.com/doku.php/hfvexplorer

Dyskietkę następnie odczytywałem na Powerbooku 180 i było ok.

Ostatnia aktualizacja: 20.06.2012 11:18:38 przez zyga64
[#5] Re: LC 475 (Performa 475 vel Quadra 605) i GRY

@zyga64, post #4

Zyga, dzięki za link.

Orientujesz sie, czy potrafi ten programik dzielic wieksze pliki instalacyjne na kilka dyskietek?
Widze tu na stronie podanej przez eastone'a np. symulator A-10, który waży 6.5MB.
[#6] Re: LC 475 (Performa 475 vel Quadra 605) i GRY

@Duracel, post #5

Niestety nie wiem :( Nie miałem potrzeby przerzucać większych plików. Ten Powerbook miał dysk 40 czy 80MB. Dużo na nim nie powalczyłem.
[#7] Re: LC 475 (Performa 475 vel Quadra 605) i GRY

@Duracel, post #1

bardzo przyjemny komputer, wciąż pamiętam jego recenzję w Bajtku w okolicach lata 1995 r. (a więc wtedy, gdy w innych krajach kupowano już PowerMaki) i jego zaporową cenę dla ówczesnego posiadacza PowerBooka 170 ;)

do przerzucania plików na stare Macintoshe używałem kiedyś sieci AppleTalk, jednak pozbyłem się tego sprzętu. Sprawdzał się również Syquest EZ Drive 135 i ZIP, z których bez problemu mozna było nawet bootować system operacyjny. Gdybyś był zainteresowany, to wciąż mam wersję SCSI Syquesta, jednak bez żadnego sprawnego cartridge'a :/

Innym rozwiązaniem może być cdrom scsi.
[#8] Re: LC 475 (Performa 475 vel Quadra 605) i GRY

@charliefrown, post #7

Tia, ten opis z Bajtka był nawet w sieci, ale linki do niego już nie działają.

Miałem ZIP i Jazza jeszcze jakiś czas temu ale poszły za jakieś 20zł :) Jak mówiłem mam gdzieś sieciówkę do niego więc może popróbuję w ten sposób. Mam też dostać od dobrej duszy jakiś napęd pod SCSI, ale nie wiem kiedy to nastąpi.

Apple Talk będzie widział zwykłą PCtową sieć z Netii czy Neostrady?
[#9] Re: LC 475 (Performa 475 vel Quadra 605) i GRY

@Duracel, post #8

Pamiętam reklamę w Bajtku i C&A na całą stronę: Oddaj swój stary komputer 8-bitowy w rozliczeniu, a dostaniesz LC475 100$ taniej :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem