[#1] UAE4Droid - emulator Amigi raz jeszcze -lepsze sterowanie .
Pierwszy post w takim razie witam wszystkich serdecznie :)

Na system Android mamy w tej chwili dwa w pełni sprawne emulatory Amigi :
-UAE4Droid -darmowy ,szybki , średnio konfigurowalny i chyba już nie wspierany .
-AnUAE4All -płatny ,średnio szybki a nawet wolny ale lepiej konfigurowalny i puki co nadal wspierany .

Oczywiście są także inne projekty ale jakoś mamy taki zastój w temacie .

Swoją uwagę skupiam na UAE4Droid ponieważ gry czy demka chodzą w pełnej szybkości lub minimalnie wolno .
Bolączką tego emu jest to że mimo że posiada joystick ekranowy nie można go po swojemu
ustawić i posiada tylko jeden przycisk fire (a gdzie shift,space itp)

Znalazłem sposób na więcej przycisków akcji - Space ,shifty do wyboru :D

W UAE4Droid mam tylko jeden przycisk akcji fire (prawy ALT).
I możliwość ustawienia fizycznych przycisków, ale nie do najbardziej
popularnych gier gdzie używane są klawisze -oprócz alt także space , shift, itp

A więc po kolei ;)
Zainstaluj aplikację Gamekeyboard z GooglePlay.
Wchodzimy w ustawienia dla tej aplikacji i w Button Mappings zmieniamy

D-Pad UP - na R
D-Pad Down- na C
D-Pad Lewo - na D
D-Pad rigt - na F

Przycisk A- na volumeUp
Przycisk B- na Space

Zamknij aplikację.Uruchom UAE4Droid i w Menages w Physical Conntrols wybierz dla Fire klawisz fizyczny Vol + .
Wybieramy ścieżkę do romu i grę czy demo . Zamykamy emu .

W telefonie wybierz ustawienia i wybierz Gamekeyboard jako klawiatura domyślna .

Uruchom Gamekeyboard i naciśnij pole "(Optional) Tap here to call out keyboard after exit"
W tym momencie opcje Gamekeyboard powinny się zamknąć a joystick sterowania powinien być widoczny na pierwszym planie pulpitu .
UWAGA - naciśnięcie klawisza powrót w telefonie ppowoduje zamknięcie Gamekeyboard .

Uruchom UAE4Droid - Joystick powinien być zawsze widoczny na ekranie.
Uruchom Grę np: Turrican 2 - mamy fire oraz smart bomb :D

Powodzenia i miłej zabawy :)
[#2] Re: UAE4Droid - emulator Amigi raz jeszcze -lepsze sterowanie .

@VRil, post #1

Zapomniałem o jednej funkcji .
Aby metoda działała należy dodatkowo należy w Menage UAE4Droid
zaznaczyć " Alternate input mode"
[#3] Re: UAE4Droid - emulator Amigi raz jeszcze -lepsze sterowanie .

@VRil, post #2

Witam, powiedzcie mi proszę, jeżeli mam do tableta klawiaturę usb, to czy UAE mi ją wykryje i czy jest możliwość z emulowania prawdziwej myszki też na usb ?? Odpalałem już ten emulator i gierki szły mizernie, ale Workbench 1.3 wystartował całkiem ładnie tylko nie wiem za bardzo jak się po nim poruszać bez myszki i klawiatury :( Może dodam że tablet 300 mhz i 256 ramu...

pozdrawiam Wojtek
[#4] Re: UAE4Droid - emulator Amigi raz jeszcze -lepsze sterowanie .

@wojtekmedia, post #3

Tylko 300Mhz ?
Jak skonfigurujesz zeby android korzystal z klawiatury usb zamiast z klawiatury dotykowej, to uae tez z niej skorzysta.
Najprosciej podlacz obie rzeczy do tabletu i sam sprawdz. Sprzetu nie uszkodzisz.
[#5] Re: UAE4Droid - emulator Amigi raz jeszcze -lepsze sterowanie .

@wojtekmedia, post #3

300Mhz to za malo, nawet gdyby to byl ARMv7, a pewnie jest ARMv6. Workbench bedzie dzialal lepiej, nawet moze tak szybko jak na oryginalnej Amidze 500.
[#6] Re: UAE4Droid - emulator Amigi raz jeszcze -lepsze sterowanie .

@VRil, post #1

Uzywam najnowszego UAE na Konsoli JXD i jestem pozytywnie zaskoczony. Chodzi co ramke, 50/60fps.

https://www.youtube.com/watch?v=H8JB7VM52wk

Problemem jest niestety cos, co juz wczesniej na UAEX na xbox bylo - trzeba konsole w PAL ustawic, bo np. w NTSC plynnosc emu spadala. Nie znam sie, ale tu chodzi o "interpolacje" 50hz do 60hz. Czyli 50klatek na sekunde musi byc pogodzone z 60hz. :/ W Androidzie nie widze mozliwosci zmiany odswiezania na 50hz, jest jedynie 60. Pomaga zmiana na NTSC w emulatorze, ale znowu sporo gier nie odpala sie lub zawiesza w NTSC. A wtedy w NTSC jest pieknie plynne co rameczke :)))
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem