[#1] LC475 i PowerPC G3 - co z nimi można zrobić?
Wszedłem w posiadanie kilku modeli Mac'a LC475 i kilku PPC G3. Prawdę mówiąc jeszcze ich nie uruchamiałem, ale wyglądają na kompletne; tyle że strasznie zakurzone wewnątrz. Do tego parę klawiatur, dwie myszki i 2 monitory. Zastanawiam się, czy można na nich cokolwiek podłubać czy traktować je jako ciekawostka: włączyć, popatrzeć, wyłączyć i wyrzucić ;) .
[#2] Re: LC475 i PowerPC G3 - co z nimi można zrobić?

@AlaN, post #1

Możesz zainstalować na nich najnowszą wersję NetBSD i zrobić z nich serwery . Choć być może CPU w LC wymagałby wymiany na wersję "pełną" z FPU i MMU, zależnie od tego jakie tam jest.
[#3] Re: LC475 i PowerPC G3 - co z nimi można zrobić?

@strim, post #2

Pobawiłem się tym LC475 i fajnie. Wolniutki ale poznać stary MacOS można.
Na tym PPC-G3 udało mi się zainstalować OS-10.2.8, ale strasznie idzie wolno. Może nie tyle wolno, ale rakieta to to nie jest. Skasowałem i wrzuciłem v8.0. No, fajnie działa :) . Potem update do 9.0 i 9.2.1 - teraz to się przyjemnie przy nim siedzie . Cos mi przypomina Amigę classic, ale zabawa przednia. Plusy? Można podłączyć monitor LCD od PieCa, od razu działa sieć (i nawet da się na tym coś robić). Minusy? Nie widzę. W końcu traktuję o jak zabawę.
Nie wiedziałem, że w necie jest tyle softu do MacOS. Wszędzie tylko PC i PC. Ale jak się zacznie szukać, to naprawdę niezłe kwiatki można znaleźć.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem