519 dałem za swoją nową z Orange, ze zdjetym simlockiem i przesyłką :) Na allegro gdzie jest najtaniej, ten Samsung jest za powyżej 400 mowa o nowym i niżej nie schodzi, średnia cena to około 430-450zł. Wole dać 50zł więcej czy też 100 i mieć wiele więcej - czyli smartfona z lepszymi funkcjami, które są bardzo użyteczne.
I dla krótkiego przykładu Angry Birds u kolegi zarywa na nim, kiedy jest włączone WiFi a u mnie już nie

Więc nie tylko Mhz się liczą, jak pisałem wyżej

Tak samo z animowaną tapetką "woda" czy "akwarium", zarywa u nieg u mnie nie a telefonu nie mamy zasyfionego.
Totalnie odpada też ze względu na brak drugiej kamerki, u mnie np. to jest bardzo ważne w użytkowaniu, skype na przykład, bo mam kiepską sieć GSM w miejscu zamieszkania w Polsce.
Nie ma też lampy fleszowej... Mniejsza bateria, która starcza koledze na 1 dzień. Brak latarki też jest jak dla mnie mankamentem. A zrobić w nocy zdjęcie be tego to można zapomnieć.
Jakość dźwięków budzi zastrzeżenia, są przytłumione a na prawie max głośności trzeszczy głośniczek. Dla testu wykonaliśmy też połączenie i słuchaliśmy jak wypadają mikrofony/głośniczki. Samsung to żart, strasznie kiepska jakość rozmów, u mnie przeciwnie.
Tak więc te 200Mhz mniej nie czynią z Defy Mini "nie-kombajnu" :)
Dla mnie kombajn to takie urządzenie co ma w sobie wszystko, ten Samsung tego nie ma.
Nie chwalę tego co mam, bo są też zastrzeżenia jak np. plastyki niskiej jakości (w Sajszungu również to samo), wyświetlacz TFT starszej generacji, co może skutkować w widocznym powolniejszym odświeżaniu i w bad pixelach. Aparat też nie jest cudowny.
Na co dzień używam jeszcze co innego, natomiast w pracy, pracuję jako tłumacz wyjazdowy w budowlance, używam właśnie tej Motki. To początek ale sprawdza się świetnie. Więc serio, to nie jest przechwalanie, tak jak to polska mentalność czyli "pępęk świata" w większości przypadków nakazuje.
Po prostu ten Samsung nie ma startu jeśli chodzi o możliwości wg mnie i tyle

wbudowana pamięć (nie operacyjna) 4GB czy proc o 200Mhz TEORETYCZNIE szybszy to nie wszystko.
A to, że firma prześcignęła podobno Nokie, to mam to w pompce bo takie niusy nie spowodują że tępo polecę do sklepu kupić właśnie Samsunga. Tym bardziej że w przeciągu 2 lat miałem 2 Samsungi nie licząc służbowych i mam swoje zdanie na temat produktów tej firmy, jeśli chodzi o komórki.
Tyle ode mnie bo jeszcze stanę się fanboyem
Ostatnia aktualizacja: 22.07.2012 19:13:11 przez R_J_MacReady