[#1] jaki kupić monitor?
Witajcie chłopaki; chciałbym żebyście mi pomogli w wyborze monitora.
Wymagania:
przekątna 22-23'', jak będzie 24 to nie będę płakać
dvi, d-sub, hdmi mile widziane
głośniki niekoniecznie
cena powiedzmy do 750,-
i teraz najważniejsze ma mieś dobry wyraźny obraz

Z tego co dotychczas czytałem skłaniam się do iiyamy (niby taki dobry) osobiście brałbym jakiegoś LG (ale właśnie jeden stary opisywany na ppa monitor lg (domowy) ma świetne kolorki i widzę na nim równice pomiędzy #ffffff a #f9f9f9 na innym (praca) żadnej różnicy i to mnie wkurza!!)
porady???
[#2] Re: jaki kupić monitor?

@11MASTEr, post #1

Strasznie trudny temat ale ponieważ nikt nie odpowiedział, wspomogę chociaż jakimiś fajnymi linkami ;)

Jak szukasz opinii, recenzji, itp. to te dwa adresy warto odwiedzić:
http://hardforum.com/forumdisplay.php?f=78
http://www.prad.de/en/monitore/index2.html

Nie wiem czy uda Ci się kupić coś z wszystkimi wymienionymi przez Ciebie złączami w tej cenie. No i nie wiem do końca co rozumiesz pod pojęciem "dobry, wyraźny obraz"? Każdy monitor LCD powinien wyświetlić wyraźny obraz przy założeniu, że ustawisz natywną rozdzielczość. Co do "dobrego obrazu" w ogóle to wszystko będzie zależeć od typu matrycy i elektroniki a te są różne u różnych producentów. Nie nastawiałbym się jednak w tej cenie na coś lepszego niż TN. 22-23" to proporcje 16:9, przy 24" można już wybierać między 16:9 a 16:10. Do filmów/gier poleciłbym 16:9 ale jak to ma też służyć do pracy, zdecydowanie polecam 16:10 ;) Piszesz o kolorach. No cóż, jak już wyżej wspomniałem, wszystko zależy od typu matrycy, sposobu podświetlania i elektroniki. Jak widać, sporo jest czynników które decydują o jakości monitorów dlatego trudno jest doradzić. Przejrzyj podane przeze mnie linki, na pewno sporo Ci rozjaśnią w temacie tego co jest obecnie na rynku i jak to się prezentuje w użytkowaniu ;) Mam nadzieję, że choć troszkę pomogłem ;)
[#3] Re: jaki kupić monitor?

@11MASTEr, post #1

ja jak szukałem ze dwa lata temu, to wybór padł na LG Flatron W2286L - 22 cale, jest jeszcze model W2486L 24-calowy - powinny się spokojnie zmieścić w tej cenie - ma wszystkie złącza, 2x HDMI, podwietlenie LED i te kolorki daje się spokojnie rozróżnić (przynajmniej na moich ustawieniach). Tyle że to już nienajnowszy model i po sklepach czy na allegro go próżno szukać, jak teraz patrzę.
[#4] Re: jaki kupić monitor?

@11MASTEr, post #1

To może Dell U2312HM?

- 23 cale
- matryca IPS
- złącze D-SUB, DVI, Display Port
- podświetlenie LED

No i jest dostępny za około 750 zł:

Dell U2312HM
[#5] Re: jaki kupić monitor?

@11MASTEr, post #1

Dzięki za odpowiedzi - faktycznie trudny zadanie, ale właśnie po to był ten temat.
W skrócie wybrałem coś takiego jutro będę się bawił - (iiyama-x2377hds).
Mam nadzieję, że będę zadowolony. Zresztą napiszę co i jak.
[#6] Re: jaki kupić monitor?

@11MASTEr, post #5

Tu masz chyba to samo i taniej
http://www.proline.pl/?p=IIY+X2377HDS-B1
[#7] Re: jaki kupić monitor?

@11MASTEr, post #1

Ja mogę się wypowiedzieć na temat trwałości.

Mam DELL'a który ma ponad 10 lat (LCD) i chodzi bezawaryjnie.
[#8] Re: jaki kupić monitor?

@Hubez, post #7

Ale to nie jest temat o przechwalaniu się. Gdyby ktoś zapytał o to, jaki dysk twardy kupić to też napisałbyś mu "mam dysk firmy X który chodzi już 10 lat bezawaryjnie"? Ja np. mam drukarkę HP która działa mi już kilkanaście lat ale co z tego? Przecież nie zaproponuję komuś aby sobie taką starą drukarkę kupił bo od dawna jej nie produkują a nowej nawet z "drugiej ręki" nie kupisz. Za chwilę zaczniemy rozmawiać o tym, że kiedyś wszystko było robione solidniej, było trwalsze, itd. a teraz wszystko to "chińszczyzna" i psuje się tuż po okresie gwarancyjnym, tylko po co skoro autor wątku ma (a w zasadzie miał bo monitor już nabył) do dyspozycji to co jest _aktualnie_ w sprzedaży?

BTW chciałbym zobaczyć jak wygląda obecnie obraz na tym Twoim Dellu bo po tylu latach, nie wierzę aby matryca się choć trochę nie wypaliła :P
[#9] Re: jaki kupić monitor?

@Madman, post #8

Zrobię zdjęcie w wolnej chwili i Ci pokażę.

BTW, ja również jestem na etapie zakupu monitora.

Zastosowanie:
-Obsługa PC
-Obsługa Amigi (przez Scart i scandoubler)
-TV

Wybór padł na:

LG M2550D-PZ

Miał ktoś do czynienia z takim monitorem ?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem