[#31] Re: Oszust na PPA

@PrzemasIII, post #30

[#32] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Oszust na PPA
[#33] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Oszust na PPA
[#34] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Oszust na PPA
[#35] Re: Oszust na PPA

@Duracel, post #2

Gdzieś w 2003 kupiłem procesor (allegro) sprzedawca "nowy". Ze "środków bezpieczeństwa" zadzwoniłem do niego, niby wszystko ok, po wpłacie kasy 100zl kontakt się urwał. Nie zgłaszałem na policje, nie było jeszcze na allegro P.O.K czy jak to tam się dziś zwie nie liczyłem że coś jest do odzyskania. Po kilku miesiącach zostałem wezwany na komendę okazało się że to jakaś zorganizowana grupa osób zrobili dużo przekrętów na aukcjach (lista oszukanych na kilka stron A4 drobnym makiem), oszuści poszli siedzieć a kasy niema. A teraz całkiem niedawno może 2 lata temu, szukałem grafiki do PCzłoma trafiła się okazja za 150zł sprzedawca pewniak patrząc na komentarze, zrobiłem przelew tradycyjny i wysłałem maila sprzedającemu z potwierdzeniem. Użytkownik odpisał że nic nie sprzedawał, na konto włamał się jakiś haker i mam nie wpłacać, jako że przelew był na inny bank udało mi się zatrzymać w porę operację.

Co do weryfikacji przelewów dodatkowo po danych osobowych to trochę krok wstecz. Każdy czasami w pośpiechu walnie literówkę a jeszcze bardziej dyslektyk , czasami są różne zapisy ulic np. J.Piłsudskiego, Józefa Piłsudskiego albo samo Piłsudskiego. Aby to miało sens musiał by być jakiś algorytm który w jakiś sposób inteligentnie rozpozna wszelkie skróty, różnice w zapisie i błędy w pisowni. Tu jednak niezawodny jest tylko człowiek, a każdy człowiek to dodatkowe koszty dla banku i wzrost opłat przerzucany na klienta. Może jakimś tu rozwiązaniem była informacja z drugiego banku potwierdzająca dotarcie środków i obok dane posiadacza rachunku.
[#36] Re: Oszust na PPA

@companiero, post #35

Nie wiem o co chodzi z tymi danymi przelewu ale z tego co ja wiem, nawet jeśli wpiszemy sam numer konta to bank może taką transakcję cofnąć. Jak nam ktoś omyłkowo przeleje kasę na konto bo się walnie w numerze konta to też nie ma się od razu z czego cieszyć bo albo nam bank tą kasę cofnie albo wezwie do jej zwrotu, inaczej możemy być posądzeni o zawłaszczenie.

Co do kupowania na allegro to tak jak ktoś tutaj wspominał, bardzo dobrym sposobem jest wspomożenie się kimś znajomym kto mieszka w tej samej miejscowości (lub blisko niej) co sprzedawca i zapytanie go czy pozwoli aby ta osoba sprawdziła za nas dany przedmiot. Sam korzystałem niegdyś z tego sposobu na innym forum i ludzie tak sobie tam wtedy pomagali. Jeśli sprzedawca nie ma nic do ukrycia to z pewnością się zgodzi, jeśli coś kręci to z miejsca odmówi i tu już powinna się nam lampka "stop" zapalić ;) A jak nie ma takiej możliwości i aukcja jest tuż przy końcu to osobiście wolę machnąć ręką i przeboleć utratę okazji ;)

BTW jeśli ktoś kiedyś chciałby sprawdzić jakiegoś sprzedawcę z moich okolic (Rzeszów), służę pomocą, w miare moich możliwości oczywiście ;)

Ostatnia aktualizacja: 23.08.2012 11:49:27 przez Madman
[#37] Re: Oszust na PPA

@snajper, post #29

Nie wiem o co Ci chodzi. "Ów" - ten, tenże (o którym już była mowa). Czego nie rozumiesz.

Ostatnia aktualizacja: 23.08.2012 12:25:56 przez Duracel
[#38] Re: Oszust na PPA

@Madman, post #36

Wiem że na allegro swego czasu była taka opcja (może nadal jest) że w przypadku chęci zakupu samochodu można było za dodatkową opłatą wysłać na oględziny rzeczoznawcę. Kosztowało to chyba 100zł. Rozwiązanie dobre lepiej wydać 100zł niż jechać na miejsce powiedzmy z Katowic do Szczecina i się rozczarować stanem auta. Można by i tutaj coś w ten deseń zrobić, część osób w profilu mogła by zaakceptować opcję zostania takim "wysłańcem" :). Przy nicku jakiś znaczek np. małego superfroga , jakaś opłata koleżeńska za paliwo na dojazd do sprzedającego i za fatygę. Osoba taka zrobiła by fotki przedmiotu, sprawdziła wedle zaleceń zainteresowanego przedmiot i wysłała mailem raport. W przypadku droższych ryzykownych zakupów chętnie bym z czegoś takiego skorzystał. Obecnie jest PAUbase zawsze można spytać ale nie wiadomo czy dana osoba ma czas czy jeszcze tu zagląda, a taki "posłaniec" brał by na siebie pewną odpowiedzialność i chęć. Pokrycia 100% polski nie ma ale w większych miejscowościach dało by radę.
[#39] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Oszust na PPA
[#40] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Oszust na PPA
[#41] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Oszust na PPA
[#42] Re: Oszust na PPA

@companiero, post #38

Nie przesadzaj. Jak ktoś będzie miał potrzebę sprawdzenia czegoś to po prostu napisze na forum, że poszukuje takiej pomocy i szuka kogoś w danej okolicy. Ja sam napisałem, że mogę pomóc w miarę moich możliwości co nie znaczy, że zawsze i wszędzie komuś pomogę. Nie chcę aby mnie ktoś przyklejał plakietkę "wolontariusza" a później ktoś do mnie napisze "sprawdź mi sprzęt u gościa w twoim mieście", ja mu odpiszę "przykro mi ale z powodu (tu wstaw sobie dowolny powód np. wyjazd/wesele/pogrzeb/etc.) nie będę w stanie ci pomóc" a za dzień czy dwa zobaczę na forum post "tak się oferował a nie pomógł, zabrać mu znaczek".
[#43] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Oszust na PPA
[#44] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Oszust na PPA
[#45] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Oszust na PPA
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem