[#1] Premiera AGA, a ówczesne karty w PC
Dzisiejsze kalendarium skłoniło mnie to małej retro wycieczki do 1992 roku.
Czy rzeczywiście układy AGA były przestarzałe w chwili premiery ?

Oto lista kart graficznych PC z tego samego okresu co premiera układów AGA

http://www.vgamuseum.info/index.php/component/customproperties/tag?tagId=47

Pomijając zabójcze ceny niektórych modeli, to czy już wtedy AGA była zbyt słaba, aby konkurować z pecetowymi grafikami ?

Ostatnia aktualizacja: 11.09.2012 11:45:31 przez KingJulian
[#2] Re: Premiera AGA, a ówczesne karty w PC

@KingJulian, post #1

Ja uważam, że tak.

W 1992 roku były już karty graficzne na PCI.

AGA są bardzo bardzo wolne w stosunku do kart PC.
[#3] Re: Premiera AGA, a ówczesne karty w PC

@Hubez, post #2

Fakt, w tym samym roku co premiera AGA, odbyła się premiera PCI. VLB (teoretycznie wydajniejsze od PCI) również było już dostępne.
Ja to widzę tak:
Karty w PC szły w zasadzie jednym kierunku - więcej ramu, szybciej taktowany GPU, a i tak sporo sie robiło programowo (przez CPU). Natomiast w Amidze od poczatku układy były specjalizowane i wszystkie fiuczery typu blitter, sprzętowy scroll, warstwy, spritey, - to wszystko na pc, trzeba było długo robić ręcznie. Potem jak sie okazało, kiedy pecety przyspieszyły to juz niepotrzebne było wsparcie sprzetowe (w stylu blittery itp), bo pecet i tak dawal rade praktycznie we wszystkim, nawet i w 3d.

Moim zdaniem AGA była niezłym układem, ale producent podążał w złym kierunku.
Przecież wystarczyło dać jakiś mocny uklad (po prostu szybciej taktowany), niż bawić się w projektowanie cudow na kiju żeby uzyskać pożądane efekty.
I tak było z pecetami, Amiga nie miala szybkich ukladow, ale niezłe wsparcie sprzętowe.
W PC był tylko "surowy" proc... wiadomo, ze vga cos tam potrafila, ale poza wyświetleniem ekranu nic wielkiego. Można było uzyskać sprzętowy scroll, ale średnio się opłacało z tego korzystać.

Jak pecety były coraz szybsze, to i cpu zaczęło realizować to co robily układy dedykowane,
a takie cpu mozna wtedy wykorzystać do różnych celów (jego moc obliczeniowa była duża)

A w przypadku amigowych układow dedykowanych? Już nie bardzo.
[#4] Re: Premiera AGA, a ówczesne karty w PC

@KingJulian, post #1

To zależy na jakim polu konkurować. AGA posiadała unikalne cechy, które dawały jej przewagę w zastosowaniach video (mam tu na myśli także gry, oglądane na wyświetlaczach PAL-owskich), jednak w przypadku typowej pracy z programami, wymagającej wyraźnego, nie męczącego i sensownie odświeżanego ekranu systemowego, oferowała dokładnie tyle, ile oferował Fiat 126P w świecie samochodów - absolutne minimum. Byle Trident 512kB w 386 z 1993 roku o niebo szybciej działał w 640x480@8bit i oferował bez łaski 800x600 bez interlace.

W przypadku Amigi zawsze mnie uwierał ten skrajny minimalizm. Podczas, gdy do pecetów ładowano wszystko co najlepsze, przyczyniając się do spadku cen, w Amigach zawsze mieliśmy najniżej taktowane procesory danego typu, pamięci fast najchętniej wcale (dzięki czemu w pupę poszła połowa wydajności CD32) i nawet o to, żeby tryby Double i Multiscan zajmowały cały ekran w Microvitecu nie chciało się Escomowi zadbać. No już chociaż tyle mogli zrobić. :/

Ostatnia aktualizacja: 13.09.2012 12:35:29 przez Daclaw
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem