[#1]
Dlaczego niektorzy lekarze zachowuja sie tak jakby nie skonczyli szkoly podstawowej?
Bawia, a raczej jest to czarny humor mnie ostatnio teksty niektorych(choc znam wielu wybitnych i oni tez tego nie rozumieja), ze "pacjenci wreszcie zaczna placic za wizyte".
Dlaczego? Z jednego prostego powodu, to nie lekarz z wlasnej kieszeni placi za wizyte pacjenta. Ani tym bardziej zaden dobry wujek. To pacjenci, a dokladnie ubezpieczeni placa za wizyte u lekarza, w skladkach na sluzbe zdrowia. Do tego dla wiekszosci jest to skladka obowiazkowa, a nie dobrowolna. Ja juz nie wspomne o tym, ze sprzet i szpitale ratowane sa czesto z pieniedzy wszystkich podatnikow, nawet tych nie ubezpieczonych, a jest sporo akcji gdzie ludzie za darmo finansuja sluzbe zdrowia.
Przypomina to troche sytuacje z okradaniem obywateli przez mafie czy w sredniowieczu "za ochrone" - zmuszano do placenia trybutu/podatkow, a gdy realnie dochodzilo cos do czegos obywatel musial sam sobie zaplacic za uzbrojenie i stawic sie na wezwanie czesto.
Oczywiscie jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniadze, system gdzie ma sie stale dochody(wrecz obowiazkowe skladki placone przez wieksza czesc spoleczenstwa) bez kiwniecia palcem, a za kiwniecie jeszcze wieksze jest idealny dla pracownikow tego systemu.
Ale w druga strone twierdzac takie oczywiste bzdury ludzie z dyplomami nawet szkoly podstawowej (a tym bardziej mgr i dr) sie osmieszaja, choc ja osobiscie podejrzewam, ze co najmniej czesc z nich moze ich nie miec, bo przypadki stwierdzenia "lewych dyplomow" byly...
Ostatnia aktualizacja: 27.09.2012 17:16:48 przez ruberum_ignis