[#1] Boje z wingrozą 7
Windę zainstalowałem z większymi/mniejszymi problemami - oj ciężko ogarnąć coś nowego. Przy partycjonowaniu, przy instalacji win na czysty dysk, namieszało mi dużo stworzenie sobie przez windows partycji do swoich celów 100MB. Tak, że w ostateczności miałem te 100MB i jedną wielką partycję prawie 1GB. Podzieliłem je na dwie ~równe partycje - nie chciał zmniejszyć systemowej gdyż jakieś pliki mu przeszkadzały(leżały za daleko). Teraz mam 100MB(nie widoczne w windows), oraz te dwie partycje prawie równe wielkością. Pogodziłem się z tym;).
Sprawdziłem sobie wydajność komputera w panelu sterowaniasystem i mam coś takiego:
  • procesor 7,2
  • pamięć RAM 7,5
  • grafika 6,5
  • grafika w grach 6,5
  • podstawowy dysk twardy 5,9

Ta ostatnia pozycja mnie zastanowiła. Przecież mam dysk SATA 600MB transfer, taki kontroler i czy ta wartość jest prawidłowa? Wot odpala się w oka mgnieniu - to na razie mój taki wyznacznik prędkości. Wszedłem do biosu płyty do kontrolera SATA i tam widzę że pracuje w trybie IDE. Myślę sobie chyba to jest powód tego, że tak wolno. To dawaj go zmieniam na AHCI(jest taka druga/jedyna opcja obok IDE). Po zmianie windows już nie chce się uruchomić. Chce się naprawiać etc. Można wejść w tryb awaryjny ale w normalny już nie. Jak się domyślam nie ma sterowników odpowiednich aby zatrybił ten AHCI(dobrze kombinuję?). Przywróciłem ustawieni SATA na IDE i windows uruchamia się i działa poprawnie. Moje pytanie czy to tak ma być? Czy ten dysk powinien pracować jako IDE czy też AHCI?

Znalazłem na szybko też coś takiego:
IDE a AHCI
Co o tym IDE/AHCI sądzić/zrobić?

Nic to pędzę na "Czas horroru" ...
[#2] Re: Boje z wingrozą 7

@Tomski, post #1

Win7 dziala bez problemu na AHCI, tylko juz w momencie instalacji nalezy ustawic AHCI, ale tez nie spodziewaj sie cudow, wynik 5.9 pozostanie :), SATA III (600) jest na wyrost dla takich dyskow, po prostu dysk nie odczyta szybciej, na kontrolerze SATA II (300) bedzie dok. ten sam wynik, moze na SATA I (150) minimalnie spadnie, o jakies 2% :), dyski w tym przedziale cenowym dopiero osiagaja ten pulap.

Ten podzial dysku moze byc wkurzajacy w przyszlosci, szczegolnie jak nadazy sie koniecznosc reinstalacji OS.

A teraz podam Ci jako ciekawostke wyniki dla Celerona G550/HD2000, na rownie taniej plycie...

Procesor CPU G550 @ 2.60GHz - 6,5
Pamięć - 5,9 (przy czym, jest to maksymalny wynik w tej konfiguracji tj. RAM 4GB/64bit OS!!!)
Grafika (dt. pulpitu Aero) - 4,9 (wynik zalezny od ustawien w systemie... latwo podbic)
Grafika w grach - 5,9
Podstawowy dysk twardy - 5,9

Ja bym do tych testow z Win7 uwagi nie przywiazywal

Ostatnia aktualizacja: 21.10.2012 23:58:54 przez gx
[#3] Re: Boje z wingrozą 7

@gx, post #2

Z czystej ciekawości: jeżeli po instalacji systemu na HDD w trybie AHCI przełączymy na tryb IDE system również nie wstanie?
[#4] Re: Boje z wingrozą 7

@Shoonay, post #3

Tak.

ale wystarczy przed zmiana trybu mala modyfikacja w rejestrze windows i powinno byc ok.

Ostatnia aktualizacja: 22.10.2012 13:37:34 przez gx
[#5] Re: Boje z wingrozą 7

@gx, post #4

Mam kolejny kłopot z UAC. Chodzi o tarczę "żółto-niebieską przy ikonie programu" np. pakietu AI Suit II do płyty głównej. Są to jakieś polepszacze systemu typu USB3Boost itd. Problem w tym, że przy wejściu na konto zwykłego user'a już wyskakuje monit(na moim koncie administratora wszystko jest ok) aby wpisać hasło admina. Nie chcę wyłączać UAC. Chcę go używać ale też chcę aby raz zatwierdzić/zezwolić na uruchomienie tych programów i aby tak już zostało. Chciałem do mało miekkiego napisać ale z racji, że mam wersje zgrozy OEM to już chcieli kasiorkę za to ... W właściwościach programu nie mam zaznaczone - uruchom jako admin - tak na moim jak i na user'a koncie(ale nie dam sobie nic uciąć, że być może przy instalacji tych programów mogłem takie coś zaznaczyć)
Jesteście w stanie mi pomóc z tymi "tarczami"?
[#6] Re: Boje z wingrozą 7

@Tomski, post #5

moze cos pomoze ?

http://traxter-online.net/zmiana-uprawnien-uzytkownika-windows-vista-i-7
[#7] Re: Boje z wingrozą 7

@Tomski, post #5

Polecam zapoznac sie z lokalnymi GPO, a w szczegolnosci z Software Restricion Policies.
[#8] Re: Boje z wingrozą 7

@Tomski, post #1

Zmieniłem z IDE na AHCI tak jak to było napisane na stronce co podałem i wydajność pozostała prawie nie zmieniona. Zmieniła się tylko pamięć ram z 7.5 do 7.4.
Przetestowałem dysk twardy programem ASUS PC Diagnostics(taki był dodany do płyty głównej) w trybie IDE dysk osiągał prędkość ~180MB/s. Po zmianie na AHCI prędkość ta wynosi już ~174MB/s. Czyli gorzej . W tymże programie, tak przy ustawieniu w trybie IDE jak i AHCI, napisane jest przy dysku Support UDMA mode 6 oraz Active UDMA mode 5. Pytanie czy to normalne? Czy można zmienić z UDMA 5 na UDMA 6? I jak?

Z tym GPO nie kumam jeszcze nic na razie. Mnie to kojarzy się z ociepleniem klimatu . Chyba przyjdzie mi kupić jakąś książkę o wingrozie 7. Znacie jakieś warte polecenia książki dla nie informatyka o tym systemie?
[#9] Re: Boje z wingrozą 7

@Tomski, post #8

Z tym GPO nie kumam jeszcze nic na razie.

Group Policy Objects.

Chyba przyjdzie mi kupić jakąś książkę o wingrozie 7

O lokanlych GPO dla W7 możesz sporo wygooglać.

Znacie jakieś warte polecenia książki dla nie informatyka o tym systemie?

Nie wiem, czy dla nie informatyka, ale polecam:

MS Training Kit

Ostatnia aktualizacja: 02.11.2012 14:46:21 przez GumBoy
[#10] Re: Boje z wingrozą 7

@GumBoy, post #9

Czy chodzi o nadanie praw uruchamiania/zapisu itd? Jeśli tak to te pliki mają takie same uprawnienia dla admina jak i dla użytkownika. To nie jest to. To są te p... żółto "niebieskie tarcze", których nie mogę wyłączyć ...

Dzięki za namiary na książkę. Za droga. Poszukam czegoś innego.
[#11] Re: Boje z wingrozą 7

@Tomski, post #10

Czy chodzi o nadanie praw uruchamiania/zapisu itd?

Nie. Chodzi mi o lokalne GPO. Wygooglales sobie?

Dzięki za namiary na książkę. Za droga. Poszukam czegoś innego.

Mozna ja znalezc taniej, ja kupilem za 60PLN. Vouchera na egzamin nie potrzebujesz, zakladam.
[#12] Re: Boje z wingrozą 7

@GumBoy, post #11

Znalazłem coś, że trzeba zainstalować jakieś RSAT(zawiera Group Policy Management Konsole), a to instaluje się na wszystkim tylko nie na Home Premium(a taki mam win).

Mnie nie są potrzebne certyfikaty/egzaminy/etc. Chcę tylko móc używać windows w domu i aby nie doprowadzał mnie do szewskiej pasji jak i innych domowników używających kompa... Po niedzieli spróbuję coś dowiedzieć się od informatyka w firmie na ten temat, może będzie umiał pomóc.
Sądziłem, że wystarczy coś odhaczyć/zaznaczyć gdzieś i będzie po zawodach ale jak widzę to nie jest takie proste skoro na necie nie znalazłem w 2-3 słowach wyjaśnienia jak sobie z tym poradzić.
[#13] Re: Boje z wingrozą 7

@Tomski, post #12

Przeciez piszr, ze jesli nie potrzebujesz vouchera, to kup ksiazke taniej, bez niego. Mi certyfikacje oplaca firma, wiec kupilem za 60 z przeterminowanym voucherem.

PS. Opis problemu powinno sie zaczac od podania wersji systemu...
[#14] Re: Boje z wingrozą 7

@GumBoy, post #13

Mea culpa co do wersji systemu. Chodzi o Windows 7 Home Premium.

Dzisiaj rozmawiałem z informatykiem, przez telefon, i za dużo dalej nie wiem. Według jego zdania to można zrobić dwie rzeczy. Wyłączyć UAC lub nadać innym użytkownikom prawa admina. Jeden pomysł głupszy od drugiego, tak przynajmniej mnie się wydaje. Musi być jakiś sposób aby sobie z tym poradzić na poziomie systemu(bez dodatkowym programów)?
Nie che mi się wierzyć, że do tej pory użyszkodniki tylko korzystali z tych dwóch opcji. Powinno być jakieś inne rozwiązanie. Tylko jakie?
[#15] Re: Boje z wingrozą 7

@Tomski, post #14

Mea culpa co do wersji systemu. Chodzi o Windows 7 Home Premium.

Instalacha RSAT na tej wersji jest możliwa tylko potrzebny jest workaround. Wystarczy pogooglać.

Musi być jakiś sposób aby sobie z tym poradzić na poziomie systemu(bez dodatkowym programów)?

Jest ich masa. Applocker, GPO lokalne, GPO domenowe. Tylko że nie wersji Home, czego należy się po niej akurat spodziewać (z jakiegos powodu jest tańsza i dedykowana na taki a nie inny rynek).

Nie che mi się wierzyć, że do tej pory użyszkodniki tylko korzystali z tych dwóch opcji.

Ja nie korzystam z żadnej z nich, ale też nie bawie się w wersje Home.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem