[#1] Mini Netbook i Android 4
Na tej aukcji link , jest netbook z Androidem 4.0. Aukcja byłaby dla mnie zupełnie nie ciekawa, gdyby nie procesor tego netbooka, czyli 1,2 GHz i cena 250 zł.
Wiem że lepszy jest jakiś Samsung z Windowsem za 550 zł lub HP za 999 zł (oba mają procesory np. 1,6 GHz), ale i tak ciekawi mnie ten komputerek.

Chodzi mi o to, czy Android w wersji 4 jest systemem wielozadaniowym (niestety nie miałem go okazji używać na telefonach). Czy można na nim jednocześnie słuchać mp3, przeglądać WWW i pisać na gg?

Czytałem coś o wielozadaniowości Androida 4, widziałem jakieś filmy na YT (np. Android 4 odpalony na Netbooku Samsung), ale nie znalazłem tego czego szukałem. :)
[#2] Re: Mini Netbook i Android 4

@Andrzej Drozd, post #1

Malo RAMu,a zegar sam w sobie to nic nie mowi, wazniejsze czy ARMv6 v7 , ile rdzeni itd.. jakie GPU...

Andorid 4, a nawet 1.x jest jak najbardziej wielozadaniowy.

Poszukaj lepiej czegos z dotykiem, albo kup taniego tableta i klawiaturke.

ps. Ew. poczekaj na OUYA, czy cos takiego, konsole Android z Tegra3 :)

Ostatnia aktualizacja: 28.11.2012 09:55:00 przez gx
[#3] Re: Mini Netbook i Android 4

@gx, post #2

To miałby być sprzęt na góra 2 lata. Czy Android wymaga dużo RAMu?.
Ja właśnie nie szukam niczego z dotykiem - chcę mieć prawdziwą klawiaturę. No i po co mi te "rdzenie" na 2 lata? Z góry wiem już wiem że komp odtworzy full HD. Ale ja i tak nie będę oglądał na takim ekraniku filmów.

Przecież mówimy o sprzęcie za 250 zł, a nie za 2500 zł.
Proszę o racjonalne wypowiedzi na temat samego Androida 4.0. Na sprzęcie to ja się znam, a jedynie proszę o wypowiedzi na temat funkcjonalności Androida 4.0. :)
[#4] Re: Mini Netbook i Android 4

@Andrzej Drozd, post #3

Tylko Android jest skonstruowany do dotyku i to wielodotyku np: przyblizanie i oddalanie czegokolwiek (na stronie www) bez dotyku jest niezbyt wygodne, nawet obsluga GG.. Za 250 zl tez kupisz tableta z jakas podpinana klawiature i to wielordzeniowego :).

Android jest wielozadaniowy i zrobisz to wszystko co chcesz zrobic, jednoczesnie. Dodatkowy rdzen przy wielozadaniowosci daje lepsze dzialanie w wielu zadaniach. Co do konsumpcji pamieci, to zalezy na ile zawalisz pamiec. A sam Android to duzo nie zajmuje, jednak to zalezy od wielu ustawien... takze 512MB moze wystarczyc do wszystkiego, a moze byc momentami problem...
[#5] Re: Mini Netbook i Android 4

@gx, post #4

Na którymś filmie na YT, zauważyłem kursor myszki. Ktoś używa zewnętrznego kontrolera zamiast dotyku. Takie rzeczy w telefonach się nie dzieją? :)

A tablety obsługuję prawie na codzień, dotykowo i okropnie drażni mnie klawiatura programowa, na której trzeba wklepywać litery...dotykowo. Te tablety akurat obsługuje WinXP.
Nie zamierzam tak się męczyć. Żadnych tabletów, nawet z dodatkową klawiaturą. :)
Chcę mini netbooka, w podróży nie będzie dzwonił jak telefon :)
[#6] Re: Mini Netbook i Android 4

@Andrzej Drozd, post #5

A tablety obsługuję prawie na codzień, dotykowo i okropnie drażni mnie klawiatura programowa

jak masz fizyczna klawiature to tej programowej nie widzisz :), a dotyk masz jakby co, a przyda sie na pewno w Androidzie. Nie wiem czemu tak bronisz sie przed dotykiem, nie musisz korzystac jak masz odpowiedniki. WinXp to nie jest system stworzony do dotyku!!!!, a Android przeciwnie, dlatego tutaj to wygoda i przyjemnosc.

Tu masz tania chinszczyzne http://allegro.pl/listing/user.php/run?category=89253&us_id=23169680

albo cos takiego

http://allegro.pl/tablet-shiru-hitomi-7-1-2ghz-4gb-usb-android-4-0-i2798333574.html

Ostatnia aktualizacja: 28.11.2012 11:46:42 przez gx
[#7] Re: Mini Netbook i Android 4

@gx, post #6

Czyli ten netbook to tylko tablet zapakowany w klawiaturę za 19 zł?
[#8] Re: Mini Netbook i Android 4

@Andrzej Drozd, post #7

nie calkiem, tablet ma dotykowy ekran, ale mniej wiecej tak: klawiatura, touczpad i dotykowy ekran, to takie glowne roznice. Ten laptopik ma procka Cortex A9, o ile dobrze widze.
[#9] Re: Mini Netbook i Android 4

@Andrzej Drozd, post #1

Andrej, jak kupisz cos, to pochwal sie :)
[#10] Re: Mini Netbook i Android 4

@Andrzej Drozd, post #1

Zdecydowanie nie warto. Tani bezmarkowy crap z chin, z plastiku klasy C.
[#11] Re: Mini Netbook i Android 4

@gx, post #2

ps. Ew. poczekaj na OUYA, czy cos takiego, konsole Android z Tegra3

Człowiek chce kupić netbooka a Ty mu konsolę stacjonarną polecasz...
[#12] Re: Mini Netbook i Android 4

@Andrzej Drozd, post #5

Te tablety akurat obsługuje WinXP.

Czyli Twoja wiedza na temat obsługi systemu pisanego pod dotyk jest zerowa, a jednak bronisz się na podstawie jakiejś protezy...

XP się tak nadaje do obsługi dotykowej, jak Android do bezdotykowej.

Ostatnia aktualizacja: 06.12.2012 18:35:19 przez GumBoy
[#13] Re: Mini Netbook i Android 4

@GumBoy, post #12

OK, nie marudź. Właściwie to już zrezygnowałem z tego androidowego netbooka, ale...posłałem niedawno pytanie do Plusa, czy ich modem USB wspólpracuje z Androidem. Jednak odpowiedzi jeszcze nie otrzymałem. Kiedyś miałem doczynienie z podobnym modemem USB, ale z Play. Działa on na tej zasadzie, że ma w sobie oprogramowanie i po przyłączeniu do USB, instaluje odpowiedni soft...który pracuje na Windows.
Czy wiesz może, czy te modememy (jeżeli tak, to które) współpracują z Androidem?
[#14] Re: Mini Netbook i Android 4

@Andrzej Drozd, post #1

Chodzi mi o to, czy Android w wersji 4 jest systemem wielozadaniowym (niestety nie miałem go okazji używać na telefonach). Czy można na nim jednocześnie słuchać mp3, przeglądać WWW i pisać na gg?

Tak pomysł
[#15] Re: Mini Netbook i Android 4

@Andrzej Drozd, post #7

Czyli ten netbook to tylko tablet zapakowany w klawiaturę za 19 zł?

Nie do końca, a jeśli chodzi o cenę, to max 30 zł pomysł
[#16] Re: Mini Netbook i Android 4

@Andrzej Drozd, post #13

Nie wiem, bo moje urządzenia z Androidem nie mają hosta USB.
Ale znam kogoś kto by wiedział, nazywa się Google i mieszka pod adresem www. google.com
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem