[#1] Pomóżcie złożyć PC
Witam

Nie siedzę absolutnie w temacie a potrzebuję zmodyfikować swój komputer PC.

Zostawiam grafikę, HDD, muzykę, zasilacz oraz pozostałe karty na PCI które mam.

Chcę kupić: Płytę główną, procek, RAM.

Płyta musi mieć: AGP (taką mam grafikę a nie chcę jej zmieniać), zasilacz który posiadam to: FEEL MODECOM 400W tak więc ma wystarczyć, oraz jak najwięcej PCI (minimum 3)

Zestaw chcę używany, max myślę 400zł. Co kupić ,żeby było w miarę ?
[#2] Re: Pomóżcie złożyć PC

@Hubez, post #1

Obecnie mam Athlona 2.0
[#3] Re: Pomóżcie złożyć PC

@Hubez, post #1

(taką mam grafikę a nie chcę jej zmieniać)

a jaka grafike ?
[#4] Re: Pomóżcie złożyć PC

@gx, post #3

Grafika ma zostać stara i jest na AGP.

Nie gram w gry.
[#5] Re: Pomóżcie złożyć PC

@Hubez, post #4

no to trudna sprawa. zostaje wybor miedzy intelem na socket s.775 lub amd na am2+.

W pierwsze gniazdo (s.775) najwyzszy procek jaki wlozysz na plycie z AGP to Core 2 Quad/Extreme (max. 4 rdzenie).

W dugie gniazdo (am2+) najwyzszy procek jak wlozszy na plycie z AGP to Phenom (max. 4 rdzenie)

Sa plyty z AGP i PCIex zarazem, czy taka opcja moze sie przydac, czy raczej zbedne ?

Ostatnia aktualizacja: 01.01.2013 01:48:42 przez gx
[#6] Re: Pomóżcie złożyć PC

@gx, post #5

A cóż to za płyta z PCIex i AGP? Pytam bo wala mi się nieużywana Galaxy 7600gs na AGP i C2D 4500 :)
[#7] Re: Pomóżcie złożyć PC

@Diabeł, post #6

ASrock robil takie hybrydy, na pewno znajdziesz :)

np: http://www.asrock.com/mb/VIA/4CoreDual-SATA2/
http://www.asrock.com/mb/VIA/4CoreDual-SATA2%20R2.0/

podobna jest dla AMD AM2+.

ps. uzywana za gora 80-100 da sie chyba kupic, a nowke to pewnie za 150-180, jak sie znajdzie, a widzialem kiedys nowke, tzn. w zeszlym roku.

Ostatnia aktualizacja: 01.01.2013 11:49:05 przez gx
[#8] Re: Pomóżcie złożyć PC

@gx, post #7

Z tym że koledzy jedna kwestia do poruszenia.

Otóż jakieś 5lat temu posiadałem dobrą kartę graficzną x1950Pro na AGP.
Nie chciałem zmieniać sprzętu ale padła mi płyta główna. Po naprawie, pochodziła 4miechy i chipset szlag trafił a proc się uwalił przy okazji (skok napięcia). Musiałem kupić płytę i proca. I wybór padł na nowszą konstrukcje, AMD Athlona x2 oraz Ascrocka (nie pamiętam modelu, ale w nazwie miał aLive) z PCI-E i AGP.

Po krótszym czasie użytkowania tego Frankensteina (dość udanego, bo w sumie nie było innych PCB-hybryd na rynku) zmieniłem kartę na HD2900 i tu zaczęły się schody. Karta miała liczne problemy z kompatybilnością, w końcu po wgraniu nowego biosa uspokoiło się trochę (nie wszystkie złe objawy ustąpiły jednak) ale problemem była STRASZNIE wolna pracy karty graficznej. Jak się później okazało, po własnym śledztwie problemem okazał się być chipset ULI, dzięki któremu można było stosować zarówno AGP jak i PCI-E na jednym PCB. W benchmarkach komp był o jakieś 60% wolniejszy od zestawów z normalną płytą nie-hybrydą. Również dysk twardy był strasznie głośny i mulił (mostek południowy również ULI)

Także mała przestroga.
[#9] Re: Pomóżcie złożyć PC

@R_J_MacReady, post #8

na socket 775 jest na VIA, wiec moze jest lepiej.
[#10] Re: Pomóżcie złożyć PC

@gx, post #7

Dziękować :)
[#11] Re: Pomóżcie złożyć PC

@Hubez, post #1

Witam.
A może jednak zamiast używanego, nowe:
- Intel Celeron G550 2,60 GHz 2MB cache s. 1155 Box. =>149zł;
- GIGABYTE GA-H61M-S2PV H61 mATX s.1155. => 169zł;
- GoodRam 2GB/4GB DDR3-1333 CL9. => 39zł/69zł(4GB).
Ceny z jednego ze sklepów internetowych.

Problemem może być płyta, bo posiada tylko 2 PCI, ale możesz zrezygnować z którejś karty, lub kupić ją w nowszym wydaniu (USB/PCIe). Sprawdź też w jakim standardzie masz HDD, bo płyta ma tylko SATA, a jak masz stary dysk IDE to trzeba na alledrogo przelotkę SATA-IDE za 10zł dokupić.
Kartę na AGP sprzedaj, bo jak nie grasz to ta zintegrowana w procku Ci wystarczy.
A procek to wydajnościowo gdzieś tak pomiędzy Core2Duo E7200, a AMD Phenom II 555 więc nie jest źle.
Zasilacz 400W ten zestaw pociągnie.

Zaproponowałem Ci nowy zestaw, gdyż kwota 400zł pozwala już na zakup części nowych i na gwarancji, ale zawsze możesz coś używanego dużo taniej na alledrogo ustrzelić, wybór i tak należy do ciebie.
Powodzenia.
[#12] Re: Pomóżcie złożyć PC

@Robii_k, post #11

Kartę na AGP sprzedaj, bo jak nie grasz to ta zintegrowana w procku Ci wystarczy.

Jak nie gra, a jak gra to lepiej brac APU od AMD, tym bardziej, ze ostatnio FM1 bardzo potanialy(z powodu FM2), szczegolnie najmocniejsze wersje!. Za 300 zl mozna miec nowke A8-3870K (4x3Ghz), a po ekstremalnym przetaktowaniu to wydajnosc podchodzi pod i5 Sandy/Ivy, bo std. sumarycznie to bedzie mniej wiecej i3 Sandy/Ivy. GPU jest znacznie lepsze od Intel HD w grach, nie tylko wydajnosciowo, ma takze lepsze stery. Za 300 zl dostaje sie dobra karte graficzna ktora uciagnie nowe gry ze znosna (czesto najwyzsza) jakoscia i dobrego procka do obliczen (jak wykorzystuje program 4 rdzenie).

Plyty sa z 3xPCI, tylko zdecydowanie drozsze o ok. 100zl (na allegro widze taka za 250 zl). Najtansza nowka jest niestety tylko z 1xPCI i poza tym jest b.dobra (nawet do ekstremalnego OC) Gigabyte GA-A55M-DS2 za ok. 160-170 zl.

Do tego zestawu no niestety trzeba brac tylko dobre pamieci, min. 1600Mhz ok. 70zl za 2x2GB (4GB), czym lepsze tym lepiej dziala GPU i to widac wyraznie na 1866Mhz ok. 90 zl za 2x2GB (4GB) :)

Zasilacz 400-450W spokojnie styknie.

Przekraczamy 400 zl, ale nie tak duzo i sporo w zamian.
[#13] Re: Pomóżcie złożyć PC

@Hubez, post #1

Ostatnio składałem dla siebie dwa takie nieco egzotyczne zestawy. Takie dla zabawy :)
Egzotyczne, bo oba na dwuprocesorowych płytach głównych. 2 x AMD Athlon MP 1600 na płcyie Asus i 2x Tualatin 1,4ghz na płycie Acera:)
Doposażyłem oba zestawy w kontroler SATA na PCI. Całkiem fajnie oba działają :)

anyway

Szukaj czegoś na 775, widziałem płyty Asrocka zarówno z gniazdem AGP jaki PCI-Ex oraz na pamięci DDR1 i DDR2. Dziwne to wynalazki, ale działają, obsługują nawet Core 2 Quad i nie kosztują fortuny.
Takie coś http://www.asrock.com/mb/VIA/4CoreDual-SATA2/

jak się pospieszysz to może być Twoja
http://allegro.pl/asrock-4coredual-sata2-i2903922881.html

Ostatnia aktualizacja: 03.01.2013 11:00:42 przez odo
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem