[#1] Nowe kursy na prawo jazdy
Prawko mam od 1998 roku, ale z ciekawości zrobiłem ten nowy test w wersji demo i zdobyłem 57 punktów czyli oblałem.

Nie trafiłem jakiegoś pytania z ograniczeniem prędkości, bo wiadomo, że jedzie się ile fabryka dała koni pod maską :)

Ale np. takie pytanie:

"Całkowita droga zatrzymania samochodu osobowego na suchej jezdni o nawierzchni bitumicznej, jadącego z prędkością 50 km/h, mieści się w przedziale:"

I odpowiedzi: A: 5-15m B:20-30m C:40-50m

Trochę mnie zdziwiło to pytanie. Nie wiedziałem, że samochód ma ustawowo nakaz zatrzymania się w przedziale odległości. Rozumiem, że to taki wymóg na producentach aut.

Albo dziwnie sformułowane pytanie:

Czy w tej sytuacji dalsza jazda może odbyć się [b]tylko[/b] za zgodą dróżnika?

I widok na przejazd kolejowy z opuszczonym szlabanem.
Wydaje mi się, że to "tylko" sugeruje, że można przejechać przez przejazd z opuszczonymi zaporami za zgodą dróżnika. Nacisnąłem "TAK" i oblałem :)
[#2] Re: Nowe kursy na prawo jazdy

@TomcioPaluszek, post #1

Nie trafiłem jakiegoś pytania z ograniczeniem prędkości, bo wiadomo, że jedzie się ile fabryka dała koni pod maską

w terenach zabudowanych to kultura nakazuje jezdzic z ograniczeniem.
[#3] Re: Nowe kursy na prawo jazdy

@TomcioPaluszek, post #1

Przeglądając "Auto Świat" z lat 90 był test układów hamulcowych samochodów. Większość aut zatrzymywała się w zakresie: 38m - 50m

Indyjska Mahindra zatrzymała się po ponad 70 metrach ze 100km/h.

Jak to się ma do tego pytania ?
[#4] Re: Nowe kursy na prawo jazdy

@TomcioPaluszek, post #1

Dobre!!!
Z tego co pamiętam jak zdawałem prawko b.dawno temu, instruktor opowiadał, że drogę hamownia oblicza się dzieląc prędkość przez 10 a następnie podnosząc wynik do kwadratu.
Czyli 50/10=5
5x5=25m
Ale zapytany gdzie w tym wzorze współczynnik tarcia i przyspieszenie ziemskie/grawitacyjne odpowiedział, że podczas jazdy nie ma czasu na obliczenia fizyczne...
Ale się porobiło, pewnie kolejne z pytań to: podaj ciśnienie sprężania w silniku tdi i kąt ustawienia łopatek w turbinie silnika dCi.
[#5] Re: Nowe kursy na prawo jazdy

@TomcioPaluszek, post #1

Przede mną egzamin na kategorię A. To dopiero będzie jazda, a raczej szlif (mówie o placu), z resztą zobaczcie sami:
http://www.youtube.com/watch?v=bFUWk_7IO4s
[#6] Re: Nowe kursy na prawo jazdy

@TomcioPaluszek, post #1

Mam prawko od 16 lat i ten nowy teoretyczny zdałem z dwoma błędami. Moim zdaniem nie jest trudny. Jest inny i dla osób, które nie są zaznajomione może i jest trudniejszy. Dla mnie osobiście wydał się bardziej logiczny i przystępny.
[#7] Re: Nowe kursy na prawo jazdy

@R_J_MacReady, post #5

"A" zdawałem na starych zasadach kilka lat temu. Poszło gładko.
[#8] Re: Nowe kursy na prawo jazdy

@TomcioPaluszek, post #1

Droga hamowania nie jest zadnym ustawowym nakazem, ani tez konkretnym wyliczeniem, ma raczej dac oglad sytuacji i porownanie do drogi hamowania na mokrej czy oblodzonej nawierzchni. Uwierz mi, ale jest wiele osob ktore przychodza robic prawo jazdy i wydaje im sie, ze nacisniecie hamulca do dechy powoduje ze samochod zatrzyma sie w miejscu. Tak to przynajmniej jest proba wlozenia do glowy ze trzeba jednak kilkudziesieciu metrow, a na 'szklance' jeszcze wiecej.

A co do droznika, jesli dobrze rozumiem, opuszczony szlaban, czyli zamkniety, no to jak jest zamkniety a droznik powie 'jedz pan' to wjedziesz w szlaban ? :)
[#9] Re: Nowe kursy na prawo jazdy

@Lucus, post #8

Bywaja szlabany ktore nie zajmuja calej szerokosci drogi.
I co wtedy?
[#10] Re: Nowe kursy na prawo jazdy

@Norbert, post #9

Chodzi Ci o (najczesciej) automaty marki Bombardier, zamykajace jeden pas ruchu? Nie widze i nie znam jakiegokolwiek powodu by odstawiac przejazd wezykiem, chociaz mam swiadomosc ze jestesmy w PL.
[#11] Re: Nowe kursy na prawo jazdy

@Lucus, post #10

I wlasnie teraz pojawia sie droznik ktory "kieruje ruchem" jak w pytaniu testowym
[#12] Re: Nowe kursy na prawo jazdy

@TomcioPaluszek, post #1

Trochę mnie zdziwiło to pytanie. Nie wiedziałem, że samochód ma ustawowo nakaz zatrzymania się w przedziale odległości.

Więc zakładałeś, że układ hamulcowy samochodu konstruuje się "na pałę"?
Zawsze przyjmuje się jakieś warunki brzegowe do obliczeń.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem