[#1] Jaki drukarko-skaner?
Tak jak w temacie, moja plujka zdechła i czas się zaopatrzyć w coś nowego.
Myślałem o epsonie - wszystko w jednym, bo ma oddzielne tusze. Ale wyczytałem
że to ściema jak sto członków, bo i tak żeby drukować to żaden nie może być pusty!?
(to się odnosi do modelu Epson Expression Home XP-305 Wi-Fi)

Nie wiem jak to jest, bo mój stary lexmark p6250 miał kolory w jednym zasobniku,
poza tym kolory na zdjęciach wychodziły trochę zbyt rudawe (pewnie kwestia ustawień też ma wpływ)
i miała problem z równym wciąganiem papieru, wszystko to sprawia że lexmark trochę mnie zniechęcił.
Aczkolwiek nie spisuję go na straty bo dzisiaj może to wyglądać inaczej.

Szukam czegoś co będzie chociaż powyżej średniej jeśli chodzi o jakość wydruku, niezawodność itd.
Nie chcę kupować najlepszego z najlepszych, po prostu coś nie za drogie i nie do chrzanu i żeby przy
okazji nie zerżneli mnie za mocno na tuszach. Bo czytałem że firmy kombinują coś z czułością na tusze
przez co podróbki nie zawsze są przez drukarki mile widziane...

Ciężko jest się zdecydować i dlatego chciałem was zapytać, bo w dzisiejszych czasach nie potrafię
zaufać opinią pisanym przez rzekomych nabywców. Zdaję się na wasze doświadczenie i wierzę
w chęć niesienia pomocy (naiwny? :D ).

Jescze jedno, jest sens kupowania drukarki wifi? Fajnie było by mieć jeden kabel mniej ale czy ten luksus
jest wart potencjalnych problemów?

Dziękuję z góry za wszelkie uwagi, pomysły, linki i w ogóle za wszystko co może mi pomóc.
[#2] Re: Jaki drukarko-skaner?

@Radek_Cz, post #1

Cześć.

Na codzien mam styczność z 3 firmami odnośnie tego segmentu sprzętu komputerowego.

Canon, Epson i Brother.

Niestety każde z tych urządzeń po wykończeniu któregoś z koloru blokuje Cię czyli musisz kupić np. żołty aby drukować czarnym. Wkurzyłem się bo to jest po prostu robienia z klienta frajera.

W skrócie:

Canon - świetna jakość druku, szybko idą tusze, problem z tuszami przy wymianie nawet oryginalne sprawiają problemy, problem z Wifi
Epson - jakość OK, tusze starczają na długo, ale sama jakość tworzyw drukarki - kiepska. Ale nie o to tu chodzi prawda? Urządzenie za to jest strasznie głośne...
Brother - świetna jakość druku, solidna maszyna, cicha i bardzo szybka lecz czasami papier się zacinał.

Mowa o druku foto, czarny wiadomo jest zawsze OK.

No i teraz co wybrać. Oczywiście Brothera. Dlaczego? No bo to jedyne chyba urządzenie, w którym można oszukać czujnik poziomu atramentu a tym samym nie trzeba kupować innych tuszy by móc korzystać z czarnego... Sposób chytry, do którego doszedłem sam będąc we furii, kiedy drukując BARDZO ważna rzecz dla mnie na za godzinę takie coś mi się właśnie przytrafiło (zaschnięty kolor i nie chciało mi drukować czarnym).

WiFi fajna sprawa, w Epsonie korzystam i jest jak najbardziej OK. Chociaż to bajer. Kabel też nie jest zły jeśli masz ją blisko kompa.

Dodam jeszcze tylko że prędkość działania skanera okazała się być najszybszą w przypadku Brothera.

Nie mogę generalizować bo wiadomo że modeli jest pełno, ale ja używałem urządzeń wielofunkcyjnych z roku 2012 jako topowe modele z tego samego przedziału cen (300-350zł).

Ostatnia aktualizacja: 26.01.2013 12:42:15 przez R_J_MacReady
[#3] Re: Jaki drukarko-skaner?

@R_J_MacReady, post #2

Dziękuję bardzo za podpowiedź, powiedz mi na czym polega twój chytry sposób oszukania drukarki.
Bo właśnie o to chodzi żeby móc drukować czarnym gdy się kolor skończy. W moim lexmarku
nie ma z tym kłopotu, bo jest czarny w osobnym zasobniku i nie blokuje druku gdy brak kolorów.
No ale ona jest raczej martwa.
[#4] Re: Jaki drukarko-skaner?

@Radek_Cz, post #3

W zaznaczonym miejscu jest plastykowy zbiorniczek z tuszem w środku, po prostu w kolorowych tuszach zaklej czarną (koniecznie czarną) taśmą np. izolacyjną ściankę i po problemie.
Nie wiem do końca jak to działa, ale chyba Drukarka prześwietla tę menzurke i bada gdzie jest menisk położony. Innego pomysłu nie mam.

Ostatnia aktualizacja: 26.01.2013 13:14:09 przez R_J_MacReady
[#5] Re: Jaki drukarko-skaner?

@R_J_MacReady, post #4

Haha, no to prościej być chyba nie mogło OK.
Już prawię się zdecydowałem, rzucisz okiem na ten model i powiesz co o nim myślisz?
Dzięki z góry.
[#6] Re: Jaki drukarko-skaner?

@Radek_Cz, post #5

Z pewnością będziesz w pełni zadowolony. Brać w ciemno. Nie wiem czy do domu nie kupię za chwilę identyczną.
[#7] Re: Jaki drukarko-skaner?

@Radek_Cz, post #5

I nie zapomnij się podzielić wrażeniami ;)

Pozdrawiam
[#8] Re: Jaki drukarko-skaner?

@Radek_Cz, post #1

Polecam ten model Brother MFC-6490CW z WiFi, druk jednostrony(mnie w tej drukarce jedynie brakuje druku dwustronnego). Tusz kupuje na znanym portalu aukcyjnym za 3zł(trzy złote)/1szt. Więc nie ma znaczenia czy jakiegoś tuszu braknie, gdyż mam zapas:D. Jadę na zamiennikach od prawie 2 lat i nie ma problemów. Drukarka jest cały czas podłączona do sieci kablem ale jest wyłączona przyciskiem na drukarce(daje to to, że drukarka przy odłączonym kablu i załączeniu jej mieli czymś w środku i wydaje kupę hałasu:D i trwa to z 15-20s). A tak to nie ma tego "mielenia".
WiFi się przydaje i nie ma z tym kłopotu. Można skonfigurować bez kabelka nawet. Wygoda jest i kabli mniej. Drukarka "podłączona" przez WiFi do routera.
Aaaa jest to drukarko-skaner-fax. Skanuje i drukuje na pełnym A3(bez potrzeby składania).
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem