[#2]
Re: Jaki drukarko-skaner?
@Radek_Cz,
post #1
Cześć.
Na codzien mam styczność z 3 firmami odnośnie tego segmentu sprzętu komputerowego.
Canon, Epson i Brother.
Niestety każde z tych urządzeń po wykończeniu któregoś z koloru blokuje Cię czyli musisz kupić np. żołty aby drukować czarnym. Wkurzyłem się bo to jest po prostu robienia z klienta frajera.
W skrócie:
Canon - świetna jakość druku, szybko idą tusze, problem z tuszami przy wymianie nawet oryginalne sprawiają problemy, problem z Wifi
Epson - jakość OK, tusze starczają na długo, ale sama jakość tworzyw drukarki - kiepska. Ale nie o to tu chodzi prawda? Urządzenie za to jest strasznie głośne...
Brother - świetna jakość druku, solidna maszyna, cicha i bardzo szybka lecz czasami papier się zacinał.
Mowa o druku foto, czarny wiadomo jest zawsze OK.
No i teraz co wybrać. Oczywiście Brothera. Dlaczego? No bo to jedyne chyba urządzenie, w którym można oszukać czujnik poziomu atramentu a tym samym nie trzeba kupować innych tuszy by móc korzystać z czarnego... Sposób chytry, do którego doszedłem sam będąc we furii, kiedy drukując BARDZO ważna rzecz dla mnie na za godzinę takie coś mi się właśnie przytrafiło (zaschnięty kolor i nie chciało mi drukować czarnym).
WiFi fajna sprawa, w Epsonie korzystam i jest jak najbardziej OK. Chociaż to bajer. Kabel też nie jest zły jeśli masz ją blisko kompa.
Dodam jeszcze tylko że prędkość działania skanera okazała się być najszybszą w przypadku Brothera.
Nie mogę generalizować bo wiadomo że modeli jest pełno, ale ja używałem urządzeń wielofunkcyjnych z roku 2012 jako topowe modele z tego samego przedziału cen (300-350zł).
Ostatnia aktualizacja: 26.01.2013 12:42:15 przez R_J_MacReady