[#1] Szkoda całkowita auta
Jest tu jakiś mądry co mi wyjaśni łopatologicznie.

Uszkodzono mi auto z winy sprawcy.
Ubezpieczalnia przysłała mi wycenę wartości. Szkoda jest całkowita. Wydaję mi się, że dostanę 3400 zł czy dobrze to czytam ?

Uprzejmie informuję, że ze względu na znaczny zakres uszkodzeń Pana pojazdu oraz koszt przywrócenia
pojazdu do stanu sprzed szkody, podjęcie naprawy jest ekonomicznie nieuzasadnione.
W związku z powyższym szkoda zostanie rozliczona jako całkowita tzn. odszkodowanie będzie
odpowiadało różnicy pomiędzy wartością pojazdu oraz wartością pozostałości.

audatex kosztorys max 7049 / 8670 zł
wycena wartości i pozostałości wr 4900 zł brutto - wp 1500 zł

WARTOSC RYNKOWA BRUTTO PO ZAOKRAGLENIU . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 4 900 PLN
Zaokraglona wartosc pojazdu uszkodzonego . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 1 500 PLN
Roznica wartosci pojazdu przed i po szkodzie . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 3 400 PLN
[#2] Re: Szkoda całkowita auta

@TomcioPaluszek, post #1

Wypłacą Ci 3400 PLN i oddadzą "wrak", który możesz naprawić i jeździć dalej. Oczywiście mogą Ci również zabrać "wrak" (odkupią go od Ciebie) i wówczas muszą Ci dać 4900 (czyli 100%, bo to z OC sprawcy). Skoro orzekli szkodę całkowitą, to naprawa jest liczona po kosztach ASO, a i kosztorys wyceny pojazdu nie zawsze odpowiada Twojemu pojazdowi. Warto rzucić na to okiem, bo może się okazać, że naprawa będzie jednak opłacalna.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem