[#1] C64 i jiffydos
Nakupiłem dyskietek do swojego komcia ale wgrywanie gier poprzez wklepywanie za każdym razem ciągu znaków jest niewygodne. Mam kartridż black box i jakiś X ale są one w zasadzie pożyteczne jedynie we współpracy z magnetofonem. Czytałem trochę o jiffydos wiele osób poleca to rozwiązanie. Tak się zastanawiam czy sam bym czegoś takiego nie zmajstrował, chodzi chyba tylko o zaprogramowanie kości i podmiance w urządzeniu. Może ktoś ma więcej wiedzy na ten temat ? czy kość montuje się w C64 czy w stacji ? ...na jakiej kości można zaprogramować jiffydos. Posiadam programator coś jak willem ..kwestia jedynie dokupienia odpowiedniej podstawki pod układ.

Czy jest w tym jakiś "haczyk"? bo kości z wgranym jiffydos na ebayu są dość drogie.

Ostatnia aktualizacja: 14.03.2013 15:10:46 przez companiero
[#2] Re: C64 i jiffydos

@companiero, post #1

Haczyk w tym, że do legalnego używania JiffyDOS potrzebujesz licencji :) ok 8$.

W C64G i C64C (te nowsze) wystarczy wyciągnąć org. ROM'a, wlutować w jego miejsce podstawkę, a w podstawkę wsadzić:

a) 27c256 z JiffyDOS

b) 27c256 z JiffyDOS / org. OS (opcja z przełącznikiem powodującym auto-reset (wymaga doklejenia jeszcze jednego układu na grzbiecie), lub opcja z przełącznikiem, a reset samemu sobie dorobić, lub po prostu wachlować ON/OFF)
[#3] Re: C64 i jiffydos

@ExciterELB, post #2

Dzięki za odpowiedź.

Ostatnia aktualizacja: 22.03.2013 09:41:52 przez companiero
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem