[#1] Początki Internetu na różnych platformach.
Wiem że dziś istnieją interfejsy do modemów i programy do poczty, tweetera, czy RSS itp nawet na 8bitowce. Ale czy ktoś pamięta jak to było na początku lat 90ych?

Chodzi mi głównie o PC, Amige i ST. Kiedy i jakie sposoby się pojawiły na podłączenia neta i jakie programy do www, ftp i inne netowe były pierwsze?

Może ktoś się podzieli wiedzą i/lub wspomnieniami bo ja wtedy miałem 8bit i nie za bardzo mnie net interesował. :)
[#2] Re: Początki Internetu na różnych platformach.

@ZbyniuR, post #1

Pierwszy mój osobisty kontakt z internetem, w postaci zbliżonej do dzisiejszej datuję na 1998 rok, a słyszeć cokolwiek na ten temat zacząłem w 1996 roku, kiedy Escom wypuścił zestaw Surfer. Wcześniej raczej tylko jakieś bbs-y były... Tak czy inaczej, odnoszę wrażenie, że w tamtych czasach Amiga (nawet ta goła A1200HD z modemem z zestawu Surfer) lepiej dotrzymywała kroku "wiodącym platformom", niż obecnie.

Inna sprawa to platformy 8-bitowe. Tam net pojawił się wtórnie, w ramach "wyciskania gąbki", niczym Doom na Amidze i streaming video na ZX-Spectrum. 8-bitowce nie uczestniczyły w pierwotnej ewolucji tej technologii.
[#3] Re: Początki Internetu na różnych platformach.

@Daclaw, post #2

Jeśli się nie mylę to początki polskiego internetu to okolice roku 1992 oczywiście na PC i jeszcze polskich stronek wtedy nie było. Czy były sposoby podłączenia do niego Amigi przed tym 1996 z Amigą Surfer? Czy ktoś to pamięta albo gdzieś coś czytał?
[#4] Re: Początki Internetu na różnych platformach.

@ZbyniuR, post #1

Moja przygoda kwiecień 1999: Laptop Compaq Pentium 120 z modemem Xircom pod PCMCIA 56.400 (?). Wywoławczy 0 20 21 22, IE 4.0(?) oraz mIRC. A potem to już tylko rachunek na 450 pln :D

Pierwsze "google" to była AltaVista, a alternatywą do szukania cracków AstalaVista.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Historia_Internetu_w_Polsce - a tu masz historię jak to było wcześniej :)
[#5] Re: Początki Internetu na różnych platformach.

@ExciterELB, post #4

Niestety nie ma tam słowa o Amidze. :(
Pamiętam że w ok 1992 chodziłem do biblioteki uniwersyteckiej i prócz AltaVisty zaglądałem też na Yahoo i InfoSeek, co ciekawe każda z tych wyszukiwarek podawała zupełnie inne wyniki na to samo zapytanie. ;)

Czy ktoś wie w którym roku pojawiły się pierwsze sieciówki, przeglądarki www, programy pocztowe i ftp-owe na Amidze?
[#6] Re: Początki Internetu na różnych platformach.

@ZbyniuR, post #5

Moja pierwsza przeglądarka amigowa to był Amosaic.
Więcej jedna korzystałem z BBSów za pomocą programu Term i nTerm bodajże. Dzwoniło się pod konkretny numer telefonu pod który podpięty był komp z BBSem... poźniej nieco pojawił się słynny numer 020-21-22.
Z pierwszych programów pocztowych to miałem jakiś oparty na ClassAct (nie pamiętam nazwy), poźniej chyba Thora, a w końcu zdominował YAM...
A do FTP to tylko Magellan, reszta się nie liczy ;)
[#7] Re: Początki Internetu na różnych platformach.

@Dopuser, post #6

Moja przygoda zaczela sie w 1983, albo 1984... dok. nie pamietam..
[#8] Re: Początki Internetu na różnych platformach.

@gx, post #7

Przygoda? - W jakiej dziedzinie? - Bo wtedy ani Amigi ani internetu w Polsce nie było?
[#9] Re: Początki Internetu na różnych platformach.

@ZbyniuR, post #8

Raczej ciekawostka z ktorej korzystal moj Ojciec.
[#10] Re: Początki Internetu na różnych platformach.

@gx, post #9

Przybliż coś bo ciekawe to jest.
[#11] Re: Początki Internetu na różnych platformach.

@Hubez, post #10

ja wiem, mnie jakos siec wtedy nie zachwycala, nie mialem nawet 10 lat, a 10 latkowie nie spedzali wtedy czasu w sieci :).. Ojciec w pracy (Norwegia) korzystal glownie z email i ftp... i to byl moj pierwszy kontakt z Internetem, zabral mnie do pracyi tyle, b.swiadomy kontakt nastapil lata pozniej...

Ostatnia aktualizacja: 21.03.2013 00:51:05 przez gx
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem