[#1] Laptop xp i ograniczone dostép do sieci
Witam.
Jak w temacie. Z góry od razu przepraszam za nieprawidĺowości przy polskich znaczkach; piszé z tableta i fizycznej klawiatury podpiétej do niego,która nieobsĺuguje naszych rodzimych ogonków.
Do rzeczy.
Laptop Asus seria F5, XP SP3.
Od kilku dni mam iPlusa na modemie Huawei E173u-2. Dokupiĺem do niego router TP-Link MR 3220. I wszystko by byĺo dobrze,gdyby nie fakt, źe w tablecie i smartfonie internet śmiga a laptopie mam ograniczone ĺacze. Dodatkowo po pierwszej konfuguracji (a bylo kilka resetow) nie da sie juz wejsc przez przegladarke do konfiguracji routera. Musze to robic przez tablet.
Jak wspomnialem wyzej, bylo kilka resetow i konfiguracji. MAC adresy, WPA2 wszystko sie zgadza a lacze nie rusza.
Gdy wepne modem bezposrednio w laptopa wszystko dziala bez zarzutu.

Przypomina mi sié jeszcze,źe byly podobne problemy kiedy udostepnilem sieć 3G ze smarrtfona w trybie hot spot (podobnie,tablet śmigaĺ a laptop to samo, ĺácze ograniczone). Zdaje sobie sprawe, źe problem leźy w lapku,tylko jak go rozwiazac. Przekopalem pare stron, fora internetowe nie znalazlem podobnego tematu.

Jesli ktos ma jakis pomysl, bede wdzieczny.

I jeszcze raz przepraszam za bledy.
[#2] Re: Laptop xp i ograniczone dostép do sieci

@don_rafito, post #1

Cześć, posiadam tego samego laptopa z serii F5 (turionx2 + NV6100) i tak się składa że ten problem również mnie dotknął. Używałem Xp SP2 na nim, później zmieniłem na SP3. Głowiłem się, troiłem i nadal nie mogłem nic zrobić. Łącze z Wifi albo było ograniczone albo w ogóle przestało wykrywać. Zainstalowałem W7 i od razu problem zniknął....
[#3] Re: Laptop xp i ograniczone dostép do sieci

@don_rafito, post #1

Może taka z d... wzięta podpowiedź, ale sprawdź czy w ustawieniach zarządzania energią Windoza nie odcina sieciówki na baterii. Miałem taką akcję z Dellem i to było ostatnie co by mi przyszło do głowy.
[#4] Re: Laptop xp i ograniczone dostép do sieci

@BomberMAX, post #2

SP3 dograłem już dawno, więc wiem że to wykluczy problemy z kluczem WPA2.
[#5] Re: Laptop xp i ograniczone dostép do sieci

@ExciterELB, post #3

A komp nie jest na baterii. A dziwne jest to, że komp łączy mi się z wifi od sąsiada (czasami mi udostępniał) i było ok (tablet i smartfon też się łączy). Może zerżnąć ustawienia routera?pomysł
[#6] Re: Laptop xp i ograniczone dostép do sieci

@don_rafito, post #5

Może zerżnąć ustawienia routera?

Świetny pomysł. Od SSID zacznij...
[#7] Re: Laptop xp i ograniczone dostép do sieci

@GumBoy, post #6

Najprostsze rozwiązania są najtrudniejsze ;P (tak zawsze mawiał mój matematyk z LO)

Zmieniłem sterowniki do wifi w lapku. Działa OK
[#8] Re: Laptop xp i ograniczone dostép do sieci

@don_rafito, post #7

Zmieniłem sterowniki do wifi w lapku. Działa

tez wlasnie mialem to doradzic, bo mialem kiedys podobny problem z wifi, tylko na W7 i innym lapku, okazalo sie, ze sterownik od MS na W7 byl mocno "okaleczony", dopiero sterownik od producenta ukladu mial pelna obsluge.
[#9] Re: Laptop xp i ograniczone dostép do sieci

@gx, post #8

Nooo, okaleczony to jest chyba mój lapek, xp-kiem stworzonym przez niejakiego Billa G. Problem się powtórzył, okazało się że system, zgubił nowe sterowniki.
Jak tak ma być, że po każdym uruchamianiu kompa mam aktualizować stery do wifi, to ja dziękuję. Postoję.
[#10] Re: Laptop xp i ograniczone dostép do sieci

@don_rafito, post #9

zmieniałem 4krotnie stery i ten sam problem. Działało do momentu restartu.

Przeróżne dziadostwa byłem w stanie rozwikłać przepisując nawet sterowniky ale w tym przypadku jest to kaszana jak nic. W7 instaluj choćby startera.
[#11] Re: Laptop xp i ograniczone dostép do sieci

@BomberMAX, post #10

Natruło mi to już nerwów. Ale okazuje się, że nie tylko ja mam takie problemy. Jak wpisałem nazwę swojej karty wifi, to wyskoczyło sporo podobnych wątków w googlu (źle szukałem) (Atheros AR500EG).
Tak czy siak zacząłem wszystko od początku. Reset rutera, nowe ustawienia (preferowane), odinstalowanie sterowników do karty, zainstalowanie na nowo, no i działa. Jak długo... zobaczymy.

Jedyny problem to prędkość, na tablecie, czy smartfonie, jest ona rzędu 200-300 KB/s. Na Lapku, bardzo rzadko mam taką, przeważnie nie przekracza 10KB/s. Nie chcę już nic grzebać w ruterze (w niektórych linkach piszą, żeby powyłączać zapory i inne takie, ale boje się że znowu coś skopie).
Może z poziomu laptopa można jakoś to przyspieszyć. Najlepiej jakimś menadżerem. Poszukam coś.
[#12] Re: Laptop xp i ograniczone dostép do sieci

@don_rafito, post #11

Taka informacja(dla potomnych).
Zauważyłem że modem wylogowuje się z sieci i potem łączy się i połączyć się nie może.
Co zrobiłem: ustawiłem w ruterze aby nie rozlaczal przy bezczynności, a modem podpiołem do rutera przedłużeniem usb. Dziala. Testy prędkości przy dowloadzie,przez wifi dochodzą do 600 KB/s. Przy uploadzie do 200. I nie zrywa połączenia OK
[#13] Re: Laptop xp i ograniczone dostép do sieci

@don_rafito, post #1

Co do Twojego problemu z polskimi znakami w tablecie podpiętym do fizycznej klawy to TU masz rozwiązanie.
Zainstaluj appkę, ustaw wszędzie jako domyślną klawiaturę fizyczną - i język 'Polski programisty'. That's all :)
[#14] Re: Laptop xp i ograniczone dostép do sieci

@sir madman, post #13

A dzięki, dzięki OK
Spróbuje.
[#15] Polskie znaki z Multiplay IME

@sir madman, post #13

Witam.
Wyprobowalem i jestem ciutke rozczarowany :(
Owszem przy pisaniu pokazują się sugestie z polskimi znakami ale większosc jest sugerowana bez polskich ogonkow (jakby apka byla glownie dedytkowana do pisania smsow). Jest sporo przeklaman, wybieram wyraz a wskakuje zupelnie inny.
Po za tym zadne kombinacje klawiszy nie dzialaja zeby wpisywac polskie ogoki. Rozejrze sie za inna mozliwoscia. Ale dzieki OK Doceniam.
[#16] Re: Polskie znaki z klawiaturą fizyczną do Adroida

@don_rafito, post #15

Jak komuś nie śmiga powyższy pomysł, oto moja propozycja:
External Keyboard Helper Pro v5.5 AnDrOiD.apk
Działa, klikam w lewy (przepraszam, jedyny) ALT i litera i:
ąśęółńźżć ŻŹŚĄĘĆŁÓŃ i jak sobie chcecie. Działa.
Piszę właśnie z tabka.
OK
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem