[#1] Amiga 500 Dolby Surround 5.1 DSP + EQ za 20zł, czyli Ami i Pecet w jednym stali domu
może o tym większość już wie, może nie... W każdym bądź razie ja odkryłem to dopiero dziś, więc podzielę się z Wami tą radosną wiadomością, która pokazuje, że koegzystencja Amigi i PC jest możliwa i przynieść potrafi dla nas same plusy! :)

otóż kombinując jak by tu wycisnąć coś z wciąż niezgłębionych pokładów mocy Amigi by uzyskać ciekawszy dźwięk, doszedłem w końcu do zamierzonych efektów. Od dziś moje domowe studio wzbogaciło się o Amigę 500 z kartą SB Live 5.1 :) Połączenie wygląda tak:
Ami --> SB Live Line In (PC) --> stery kX --> Terratec DMW 6fire Line In --> głośniki.
Oczywiście druga karta jest tu tylko dla wygody - w ten sposób nie muszę specjalnie przełącząc źródła dźwięku w amplitunerze, no i mam dźwięk jednocześnie z PC i Ami. :)
cały diabeł tkwi w odpowiednich ustawieniach kX-ów - w tym okienku z mnóstwem połączonych liniami prostokątów, które to zawsze wydawało mi się niepotrzebne. :P Jesli ktoś chce zgłębić temat, to http://members.home.nl/nahutec/kxtutor/kxtutor.html
w tej chwili sobie słucham muzy z Untouchables, eq preset "Rock". :P Jutro pokombinuję dalej. Na dzień dzisiejszy Piecyk służy miśce już swoim monitorkiem i dźwiękiem, ciekawe co będzie następne :P
[#2] Re: Amiga 500 Dolby Surround 5.1 DSP + EQ za 20zł, czyli Ami i Pecet w jednym stali domu

@snajper, post #1

Rozumie że tym ''EQ" za dwadzieścia złotych jest "TerraTec DMX 6 Fire 24/96" który w 2002 kosztował 1250zł na ramach eis tak piszą...ale wracają do tematu to sobie "SB" możesz odsłuchiwać live to co jest w line in i słuchać jednocześnie muzyki z pc, a to dsp kx ogólnie dla mnie to jest jakieś poronione "miliony połączeń" które prowadzą nie wiadomo do kąd, przeczytałem szczegółowo twojego posta i chyba trafiłem na zawarty w nim przekaz, ale nie nie nie to nie jest dobry pomysł, najlepiej to wyciąg tego "SB" i używaj samej "TerraTec DMX" ma przecież 6 wyjść, lin in x2, midi przez które możesz się zsynchronizować z amigą /tylko amiga nie ma, ale można dołożyć/ chociaż nie mówię że "SB" jest zły miałem nie dawno liva tylko się spaliła kx też spoko tylko miałem oem kartę, a jeśli chcesz sobie modulować jakoś dźwięk amigi to sobie odpal na pc jakieś vst np: jimi hendrix vst jeśli chcesz to robić live to wiedz że spotkasz się z latencją ok, racja "Amigę 500 z kartą SB Live 5.1" jeśli masz tą kartę włożoną do amigi to twoja amiga jest chora i jak najszybciej wyciąg z niej tą kartę...Śpioch
[#3] Re: Amiga 500 Dolby Surround 5.1 DSP + EQ za 20zł, czyli Ami i Pecet w jednym stali domu

@amizet, post #2

Rozumie że tym ''EQ" za dwadzieścia
złotych jest "TerraTec DMX 6 Fire
24/96" który w 2002 kosztował
1250zł (...) najlepiej to wyciąg tego
"SB" i używaj samej "TerraTec DMX" ma
przecież 6 wyjść, lin in x2, midi przez
które możesz się zsynchronizować z
amigą

nie - tak jak pisałem, dźwięk na końcu idzie przez terrateka tylko dla wygody, a całą "brudną robotę" odwalają kX-y - mogę sobie w nich wcisnąć do środka equalizer, rozmaite efekty, co tylko dusza zapragnie. Jak na razie jeszcze nie kombinowałem z tym, ale przypuszczam, że taki zestaw daje duży potencjał. Dodam, że żadna inna spośród posiadanych przeze mnie kart nie daje takich opcji - można sobie co najwyżej regulować głośność, a dźwięk jak wleciał tak wylatuje, czyli w takim przypadku to całe połączenie to "głupiego robota".
[#4] Re: Amiga 500 Dolby Surround 5.1 DSP + EQ za 20zł, czyli Ami i Pecet w jednym stali domu

@snajper, post #3

w ogóle to ile masz ramu w tym kompie, nie ogarniasz potencjału który ci daje "TerraTec" na "SB" też kiedyś coś ktoś zrobił ale lata powstania tych kart są podobne i ta pierwsza jest na pewno lepsza, musisz sobie ogarnąć jakiegoś daw-a i tam stworzyć wirtualny mikser jeśli mikser karty jest ubogi i nie ma dsp, ale przez takie operacje na żywo dźwięk trochę traci lepiej by było jeśli byś to sobie zapisywał i wtedy miksował na pewno nie przynosi to tyle zabawy co robienie tego live...

ps: zobacz tak wygląda patchmix emulink
i to chyba najtańszy poglądowy dsp w wersji 0404 oczywiscie bo to 1212m

Ostatnia aktualizacja: 06.04.2013 20:31:26 przez amizet
[#5] Re: Amiga 500 Dolby Surround 5.1 DSP + EQ za 20zł, czyli Ami i Pecet w jednym stali domu

@amizet, post #4

2GB. No może i nie ogarniam, bo jestem taka audiolama. :P Wiem, że TT jest lepszy, ale tak jak mówię - znanymi mi metodami to tylko kX-y na SB przyniosły oczekiwany efekt (a Terratec ma w swoim panelu tylko opcję Sensaura 3D, a i to niezbyt wygodne jest, bo trzeba za każdym razem robić restart żeby to włączyć/wyłączyć). Zresztą na razie to robię tylko takie wstępne badania, czy zabawa w ogóle ma sens. Póki co sobie podłączyłem 2 źródła dźwięku - jednocześnie 1 idzie prosto z Ami, a 2 z SB i w najbliższych dniach będę robił odsłuchy dla porównania.
W każdym razie thx za trochę rozjaśnienia, przyda się, mam nadzieję.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem