[#1] Zewnętrzny dusk na USB do Backup'u i do programów z TV?
Czy ktoś próbował używać i wie jak zrobić aby JEDEN dysk wykorzystywać do nagrywania programów z telewizji i do robienia backup'u z PC? U mnie TV musi sformatować dysk przed zapisaniem czegokolwiek a potem PC nie widzi już tak sformatowanego dysku(komp chce wtedy formatować dysk). Oczywiście dysk sformatowany na PC nie jest widoczny już na TV(wtedy TV chce formatować dysk). Jest jakiś sposób aby to zrobić o co pytam w temacie?(Wsparcie techniczne od dysku wyłguje się, że oni nie wspierają dysku podłączanego do TV). Zastanawiałem się czy zrobienie 2 partycji rozwiąże problem oraz czy coś trzeba pokombinować więcej?
Dysk jest zewnętrzny na USB z jedną partycją. Raz podłączałbym go do TV innym razem do PC. Tak aby na dysku były nagrane programy z TV oraz backup.
[#2] Re: Zewnętrzny dusk na USB do Backup'u i do programów z TV?

@Tomski, post #1

Co to za TV ?
Prawdopodobnie nic nie poradzisz.
TV ma swoj format dysku i jest on niezgodny z fat ani ntfs
[#3] Re: Zewnętrzny dusk na USB do Backup'u i do programów z TV?

@Norbert, post #2

TV to Samsung.
[#4] Re: Zewnętrzny dusk na USB do Backup'u i do programów z TV?

@Tomski, post #3

Faktycznie pomogles.
Dobrze ze Samsung wypuscil tylko jeden model TV :)

Czyzbys uzywał SamyGO?
Zastanawia mnie dlaczego serwis twierdzi ze TV nie wspiera nagrywania na USB?
[#5] Re: Zewnętrzny dusk na USB do Backup'u i do programów z TV?

@Norbert, post #4

Telewizor mam Samsung UE40ES6100(jakby to miało jakieś znaczenie). Nie pomaga producent dysku twardego, gdyż wykorzystuję go z TV(idiotyzm, moim zdaniem, oni tylko mogą pomóc w przypadku współpracy dysku z PC lub MAC). Do producenta dysku pisałem. Do producenta TV nie pisałem jeszcze:D. Nie używam żadnego softu do dysku. Po prostu wpiąłem dysk w złącze USB w TV. TV wykrył go ale musiał sformatować aby móc go używać.
Na razie nie chcę próbować z partycjami, gdyż mam nagrane różne filmy dla dzieci i szkoda mi je stracić bez sensu. A przegrania filmów na pendrive'a to raczej nie ma szans pod TV a pod PC tym bardziej skoro nie widzi dysku. Choć z drugiej strony może ktoś coś stworzył jakiś program do kopiowania z takiego dysku filmów na PC?
Ogólnie rzecz biorąc support jest do bani, zresztą jak każdy - marnie im płacą to i marni spece tam siedzą...
[#6] Re: Zewnętrzny dusk na USB do Backup'u i do programów z TV?

@Tomski, post #5

A co ma producent dysku do wspolpracy z tv.?
Dysk przeznaczony jest do komputerow z nimi dziala poprawnie.
A co napisane jest w instrukcji do tv na temat nagrywania na usb?
Pytania kieruj do samsunga!
Mam tv seri B i on wykorzystuje dyski w fat i ext czy samby do zapisu programow.
[#7] Re: Zewnętrzny dusk na USB do Backup'u i do programów z TV?

@Tomski, post #5

Tomski. A propos nagrywania filmów i programów na dysk z poziomu TV, to wszystkie obecnie sprzedawane telewizory tak mają, że dysk formatują w swoim formacie i go szyfrują. Objawy są takie, że dane na tym dysku widzi tylko dany egzemplarz TV i żaden inny. Czyli jak ja mam Samsunga EU32D6500 i dysk sformatowałem pod nim, to filmy na nim nagrane tylko z mego TV mogę obejrzeć. Gdy bym nawet poszedł z tym dyskiem do kogoś co ma taki sam TV jak ja, to bym już nic z niego nie obejrzał, tak samo jak i u Ciebie.

Dlaczego tak jest, a no dlatego że Unia Europejska i pewnie jeszcze inni włodarze tak sobie wymyślili, aby nie piracić filmów i programów. Tak też mają nowe dekodery satelitarne i inne markowe urządzenia.
[#8] Re: Zewnętrzny dusk na USB do Backup'u i do programów z TV?

@Tomski, post #1

TV Samsunga z opcją USB, który ja widziałem wykorzystywał system plików XFS. Jest on obsługiwany przez praktycznie wszystkie dystrybucje Linuxa. Podłączasz dysk sformatowany na TV do kompa z Linuxem - jest automatycznie wykrywany i montowany.

Nie wiem jak i czy można XFS odczytać pod Windowsem.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem