[#1] Internet ZTE MF60 w PC ~ Router TP-Link TL-MR3420 = TV
Mam zagwozdkę z podłączeniem netu do TV. W instrukcji napisane wprawdzie jest, że min transfer to 10Mbit, ale pomijam to gdyż do otwarcia stron to powinno wystarczyć co mam - w końcu działało mi to jak podłączałem po kablu(a czasami i po WiFi nawet) na tym samym łączu(trans. ~2-3Mbit).
Może od początku.
Na początku miałem konfigurację:
-blueconnect wpięty bezpośrednio w router TL-MR3420
Internet był w całym domu, działał na laptopie, na telefonie. A na TV nie chciał. Choć co paradoksalne, parę razy udało się mu połączyć i mogłem używać ale to jak od wielkiego dzwonu. Router stał na piętrze(blisko klatki schodowej na antresoli - prawie bez ścian na drodze) a TV na parterze. Czy moc sygnału była duża czy mało problem zawsze był z połączeniem TV z samym routerem a jak udało się połączyć z routerem to nie mógł dostać się do netu.
Teraz mam:
- dalej blueconnect z tym, że z modemem routerem ZTE MF60. Wpięty jest on bezpośrednio do kompa na piętrze w tym samym miejscu co stał poprzedni router TL-MR4320. Internet po WiFi działa na laptopie, telefonie wszędzie w domu. TV nie wykrywa również tego modemu ZTE MF60. Wpadłem na pomysł, nie wiem czy dobry i czy jestem w stanie go wykonać tym co mam w domu. Mianowicie ustawić router TL-MR3420 przy telewizorze i podpiąć TV kablem do niego. I teraz chciałbym aby ten router przy telewizorze, TL-MR3420, "połączył" się przez WiFi z modemem/routerem ZTE MF60 i dzięki temu udostępnił net do TV. I mam zagwozdkę nie wiem jak do tego się zabrać? Jak rozumie muszę wszystko ustawić na tym routerze TL-MR3420? Modem router ZTE MF60 nie ruszam, tu jedynie ustawione jest WiFi - telefon i lapek działa. Teraz gdzie i czego szukać na tym routerze TL-MR4320 aby to wszystko zadziałało? Nie mam pojęcia od czego zacząć i czego szukać?
Długi wywód ale mam nadzieję, że w miarę jasno napisałem o co mi chodzi:). Wszelkie sugestie rozwiązania problemu internetu na TV mile widziane.

Mieszkam w domku jednorodzinnym jedno piętrowym. Kabli sieciowych nie chcę ciągnąć po domu.

Legenda do tematu.
~ połączenie bezprzewodowe
= połączenie po kablu
[#2] Re: Internet ZTE MF60 w PC ~ Router TP-Link TL-MR3420 = TV

@Tomski, post #1

Tp-Linka ustaw w tryb wireless bridge i zsynchronizuj go ze swoją siecią wifi.
[#3] Re: Internet ZTE MF60 w PC ~ Router TP-Link TL-MR3420 = TV

@sir madman, post #2

Coś właśnie zacząłem grzebać z tym mostkiem. Ale wydaje mi się, że coś namieszałem z kodowaniem WEP itd(ustawione było na sztywno OPEN na tym co robiłem mostek) i teraz nie mogę wejść na ten router(komp podpięty po kablu do tego routera jest). Router co rozdziela neta ma IP 192.168.0.1(ZTE MF60) a ten TL ma 192.168.1.1. Teraz wpisując w przeglądarkę 192.168.1.1 nie chce się łączyć, nie może dostać adresu IP(po kablu).
Na czym polega synchronizacja routerów? Ustawienie tej samej częstotliwości WiFi, tego samego kanału i tego samego kodowania?
Zaraz spróbuję zrobić twardy reset na routerze - przytrzymam przycisk reset dłużej.

EDIT:

Hard reset zrobiony. Mogę już wejść na router. Przy tym mostkowaniu podaję:
SSID do jakiej się łącze, czyli nazwa z tego routera ZTE MF60(Dom)
BBSID - mac adres ZTE MF60
KeyType: WPA-PSK/WPA2-PSK
WEP INDEX i tutaj mam wyszarzone i wpisane 1(nie mogę zmienić)
Auth type: wyszarzone i wpisane OPEN(nie mogę zmienić).

Próbuję jeszcze raz się połączyć

Ostatnia aktualizacja: 01.05.2013 23:13:17 przez Tomski
[#4] Re: Internet ZTE MF60 w PC ~ Router TP-Link TL-MR3420 = TV

@Tomski, post #3

Nie za bardzo to wychodzi mi. Czy serwer DHCP na TL-MR3420 ma być włączony czy wyłączony? Jeśli dam wyłączony to tracę kontrolę nad routerem. Nie mam jak wejść na niego z przeglądarki po wyłączeniu serwera DHCP(192.168.1.1.)
[#5] Re: Internet ZTE MF60 w PC ~ Router TP-Link TL-MR3420 = TV

@Tomski, post #4

W tp-linku dhcp musi być wyłączone i adres ip urządzenia musi być ustawiony na inny niż domyślny. Przykładowo jeśli ZTE ma adres 192.168.1.1 to Tp-Link musi mieć 192.168.1.2

Ostatnia aktualizacja: 01.05.2013 23:54:41 przez sir madman

Ostatnia aktualizacja: 01.05.2013 23:56:57 przez sir madman
[#6] Re: Internet ZTE MF60 w PC ~ Router TP-Link TL-MR3420 = TV

@sir madman, post #5

Ok. ZTE ma 192.168.0.1. Ustawię na TL 192.168.0.2(choć coś burzył mi się jak zmieniałem i nie chciał zatwierdzić). Sprawdzę dzisiaj wieczorkiem. Wyłączę DHCP i jak rozumie będę mógł wejść na TL przez 192.168.0.2.
Dziękuję za pomoc.
[#7] Re: Internet ZTE MF60 w PC ~ Router TP-Link TL-MR3420 = TV

@Tomski, post #6

Chyba zmostkowałem te routery(musiałem na sztywno wpisać IP adres routera TL, maskę i bramkę - automatycznie nie chciał tego zrobić wypisywał o limicie połączenia lub jego braku - naprawić nie chciał) ale po podłączeniu kompa do TL-MR3420 nie ma internetu na kompie. Czyli coś jest nie tak dalej.

A co z nazwą routera TL? Ma być inna niż ZTE? Czy też taka sama? W tej chwili mam TL - Domek, ZTE - Dom.
[#8] Re: Internet ZTE MF60 w PC ~ Router TP-Link TL-MR3420 = TV

@Tomski, post #7

Czy w tp-linku jako bramę dostępu do neta masz ustawiony adres ZTE ?
Serwerem DNS w tp-linku też musi być ZTE.

Ostatnia aktualizacja: 02.05.2013 09:57:14 przez sir madman
[#9] Re: Internet ZTE MF60 w PC ~ Router TP-Link TL-MR3420 = TV

@sir madman, post #8

W TP linku adres bramy to numer IP ZTE. W serwerach DNS na TP linku były wpisane zera. Sprawdzę to gdy wpiszę IP ZTE.
[#10] Re: Internet ZTE MF60 w PC ~ Router TP-Link TL-MR3420 = TV

@sir madman, post #8

Na chwilę obecną poddaję się z tym. Muszę gdzieś zaciągnąć języka jak to zrobić ...
[#11] Re: Internet ZTE MF60 w PC ~ Router TP-Link TL-MR3420 = TV

@Tomski, post #10

Zaciągnąłem języka u informatyka w firmie i z tego co mi powiedział to oba routery muszą mieć możliwość mostkowania. Ten router blueconnect ZTE MF 60 raczej tego nie ma. Czyli prawdopodobnie nie można tego tak zrobić jak chciałem. Jeszcze gostek ma sprawdzić i dać mi cynk.
[#12] Re: Internet ZTE MF60 w PC ~ Router TP-Link TL-MR3420 = TV

@Tomski, post #11

Odświeżam wątek. Potrzebuję pomocy w skonfigurowaniu dwóch ruterów TL-MR3420 z MF283+(ten ma dostęp do netu). Chcę je ze sobą zmostkować bezprzewodowo a tym samym przedłużyć zasięg sieci WI-FI. Najlepiej gdyby ktoś mógł poświęcić swój czas na rozmowę telefoniczną. Proszę o info na priva(numer telefonu i w jakich godzinach można dzwonić).
[#13] Re: Internet ZTE MF283+ i Router TP-Link TL-MR3420 v1.2

@Tomski, post #12

W końcu udało mi się ustawić tak aby routery widziały się po Wi-Fi i działały w jednej sieci Wi-Fi. Problemem był router TP-Link a dokładnie to jego firmware. Po nakierowaniu mnie przez forumowego kolegę, Gilban jeszcze raz dzięki za info i czas jaki poświęciłeś na czatowanie na gg ze mną, na Open Sourcowy zamiennik firmware'u połączenie ruszyło bez problemów.
W router'ze ZTE 283+ nic się nie zmienia. Trzeba jedynie zapisać sobie parametry sieci tworzonej przez ten router aby potem wykorzystać to przy konfigurowaniu tego podrzędnego routera. Ustawić na sztywno parę rzeczy, które potem tak samo ustawiamy w TP-Linku.
Na początek trzeba upgradować firmware w tp-linku. Tutaj jest strona główna. Tutaj wspierane router'y. A tutaj router TP-Link MR3420. Ściągnąłem ten firmware Gargoyle. Po sflashowaniu firmware hasło do zalogowania to-> password.
Następnie wchodzi się w CONNECTION->BASIC i ustawia podobnie jak na poniższym obrazku:
Gargoyle
Trzeba pamiętać aby skorzystać z przycisku SCAN aby odnaleźć nasz router rozdzielający internet (ZTE MF283+). Router ZTE MF283+ rozdaje IP adresy u mnie od 192.168.0.100 do 192.168.0.200. Dlatego też router TP-Linku ma końcówkę 190 aby mieścił się w tym zakresie. Hasło do szyfrowania ustawione jest takie samo jak w ZTE MF283+.
Jeśli ktoś miał podobny problem to po wymianie tego firmware powinien sobie poradzić już.

Zauważyłem,że mam dwie nazwy sieci raz pisane Dom_LTE drugi raz DOM_LTE. ZMieniłem na jedno brzmiące Dom_LTE. Wtedy będzie to jedna sieć już:D.

Ostatnia aktualizacja: 23.12.2014 13:36:23 przez Tomski
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem