[#1] Amigowe gry na konsole!!
Witam!
Wreszcie chyba doczekaliśmy konsoli, na której bez problemu odpalimy UAE pod Androida i będzie można fajnie grać z użyciem pada. Mowa oczywiście o OUYA a tutaj macie recenzje tego urządzenia :)
Skoro większość gier przypomina mechaniką te z Amigi to jak odpalimy emulator to ta konsola zyska moc! Wreszcie będzie w co grać.
Widać na tym przykładzie, że tą "nowatorską" konsole dopadł syndrom Amigi CD 32. Jak tutaj mamy, że ktoś wpadł na pomysł ulepszenia telefony komórkowego do takiego stopnia, żeby stworzyć z tego konsolę do gier i mu średnio to wyszło, ponieważ nie ma żadnych fajnych gier startowych i jakieś zapowiedzi fajnych nowych gier, mają się tak samo jak zapewnienia Commodore. To przecież takie rozwiązanie doskonale to znamy. Amiga 1200 to dobry komputer osobisty, więc dodajmy parę bajerów i zróbmy z tego konsolę, odpowiednik dla potęg Sony, Segi i Nintendo. Jak to się skończyło to każdy wie, tak samo będzie w tym wypadku.

Pozdrawiam !!
[#2] Re: Amigowe gry na konsole!!

@neuroup, post #1

Można też np. mieć Amigę.
[#3] Re: Amigowe gry na konsole!!

@AceMan, post #2

Ouya jest malutka, ma swietnego pada, i bez problemu podlaczymy ja przez hdmi do kazdego TV.
Zdecydowanie urzadzenie na ktore czekalem - tzn, male "cos", ktore po podlaczeniu do TV zaemuluje mi perfekcyjnie Amige oraz inne stare maszynki do grania :) Po cholere meczyc sie z gabarytowym klocem :)
[#4] Re: Amigowe gry na konsole!!

@neuroup, post #1

Aby w Amigowe gry pograć padem, można podłączyć pada do Amy, lub do tego co już mamy na biurku i na czym już chodzi jej emulator, nie trzeba w tym celu kupować jakiegoś egzotycznego, choć przyznam że estetycznego ustrojstwa.

Tak szczerze to zajrzałem tu bo tytuł wątku skojarzył mi się z czymś innym, a mianowicie ze wznowieniami lub kontynuacjami Amigowych gier na konsole. A akurat wczoraj wyczytałem że takie hity jak Another World miał kontynuację Heart of Alien na Sega Mega CD. A Flashback - miał kontynuację na DOS i PSX jako Fade to Black i to w 3D. A ileż to razy gdybałem z innymi amigowcami jakby Flashback w 3D wyglądał, podczas gdy on już ma taką wersję od ładnych paru lat, a wystarczyło do angielskiej wiki zajrzeć. :D
[#5] Re: Amigowe gry na konsole!!

@AceMan, post #2

Można też np. mieć Amigę.
No i dla fana Amigi, to najlepsze rozwiązanieOK
[#6] Re: Amigowe gry na konsole!!

@neuroup, post #1

Tylko, że w Polsce na razie tej konsoli nikt jeszcze nie sprzedaje, a nawet nie wiem jaka jest jej oficjalna cena. Dużo wszędzie w necie o niej jest, natomiast sklep - nie ma takiego.
[#7] Re: Amigowe gry na konsole!!

@michalmarek77, post #3

Po cholere meczyc
sie z gabarytowym klocem

jak w czyimś pojęciu ekosystem Amigi ogranicza się do gier, to faktycznie - lepiej żeby odstąpił jedną sztukę zainteresowanym
[#8] Re: Amigowe gry na konsole!!

@snajper, post #7

Jak ktos chce sie meczyc z Amiga do wykorzystywania jej obecnie do innych celow niz ogladanie dem/grania w gry, jego sprawa. Ja korzystam tylko z tego co w Amidze najlepsze i co dzis moze dawac mase frajdy. Amiga - Freude am spielen :)
[#9] Re: Amigowe gry na konsole!!

@neuroup, post #1

Po prostu gry na Amigę wyprzedzały swoje czasy, jak wynalazki Leonarda da Vinci.
[#10] Re: Amigowe gry na konsole!!

@Dorian3d, post #9

Do tej pory większość wyprzedza swoje konsolowe odpowiednikipomysł
[#11] Re: Amigowe gry na konsole!!

@michalmarek77, post #8

Moźna spróbować na Rasberry Pi,, małe, ma linuxa, na linuxa jest E-UAE (sprzęcik do 1 GHz idzie puszczać).
Moźna przykleić taśmą za TV, podłączyć pada od sony i mówić źe sprzedają teraz nowy model TV z pakietem WHDLoad na Amigę
[#12] Re: Amigowe gry na konsole!!

@ZbyniuR, post #4

wystarczyło do angielskiej wiki zajrzeć.

lub zajrzeć na Forum PPA np. tu :D
[#13] Re: Amigowe gry na konsole!!

@BULI, post #12

Kuzyn sprzedał Xboxa 360 i... teraz chce kupić Amigę CD-32 pomysł A może nawet już kupił, nie mam z nim kontaktu od kilku dnipomysł
[#14] Re: Amigowe gry na konsole!!

@parallax, post #13

Zaznaczam, że nigdy Amigi nie miał, ale pokazałem mu gry i się przekonał pomysł
[#15] Re: Amigowe gry na konsole!!

@parallax, post #14

OK
[#16] Re: Amigowe gry na konsole!!

@parallax, post #14

Ludziska się już przejedli mordowniami 3D typu Crisis czy Battlefield,,
Ja na CD32 lubiałem pogrywac w to : link

No cena OUYA całkiem przyzwoita : link

Ostatnia aktualizacja: 01.06.2013 13:09:10 przez Voyox
[#17] Re: Amigowe gry na konsole!!

@Voyox, post #16

Polski "review" OUYA

Fajnie się czyta gdy o konsolach pisują takie obeznane w temacie osoby :)
[#18] Re: Amigowe gry na konsole!!

@Voyox, post #16

Ludziska się już przejedli mordowniami 3D typu Crisis czy Battlefield

Też to zauważyłem wśród znajomych i nie tylko pomysł
[#19] Re: Amigowe gry na konsole!!

@ZbyniuR, post #4

sega mega drive i amiga maja te same urzadzenia wskazujace, czyli wystarczy kupic za grosze swietny pad od segi i pograc na nim na amidze (sam mam takich padow z 15...)

no i nic nie stoi na przeszkodzie pograc na joysticku na sega md :)
[#20] Re: Amigowe gry na konsole!!

@parallax, post #18

Nie wiem jak w Polsce, ale w Anglii na półkach sklepu CEX hiciory o których wspomniałem spadły w 1-2 miesiące do ceny śmieciowej, Crysis (wiele wersji) wegetuje na półkach za 1-2 funty,, co tu oznacza recykling.
Co do konsoli OUYA, zapewne ma wady, wg. mnie lagów nie powinno byc, jeśli są powinni robi gry prostsze, jakieś platformówki nawet, i największą wadą wg. mnie jest jej chybotliwośc, kable muszą byc wiadomo, więc dno powinno byc obciążone jakimś ołowiem....
[#21] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Amigowe gry na konsole!!
[#22] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Amigowe gry na konsole!!
[#23] Re: Amigowe gry na konsole!!

@Voyox, post #20

Ja mam wrażenie, że moda na nowe konsole powoli przemijapomysł
[#24] Re: Amigowe gry na konsole!!

@parallax, post #23

70 mln PS3, 70 mln XO, ponad 100 mln Wii.........
Microsoft inwestuje miliard dolarow w produkcje w własnych gier na Xbox One,EA kupuje za miliard dolarow jakies takie PopCap Games......
Gry to najbardziej dochodowa forma rozrywki - o zyskach , ktore generuje np seriia Call of Duty czy Halo przemysl filmowy moze jedynie pomarzyc......
[#25] Re: Amigowe gry na konsole!!

@michalmarek77, post #24

Ja okupujęnajmniejszą niszową półkę z grami na PC,,, na PS3 jeszcze trochę ceny trzymają, ale niedługo. Na PC mogłem kupić w sobotę po 2 funty Crisis. Ale za 7 funtów kupiłem oryginały 7 gier, lubię starocie więc wyszło średnio po 1 funt za grę. Czyli za 1 godzinkę pracy kupiłem to :
Neverwinter nights(Shadow fo Undrentide),Ancient Wars Sparta, Total Annihilation Kingdoms, Lock On Air Combat Symulation, Unreal Tournament 2003 i 2004 oraz Colin mcRae DIRT. Gry w pudełkach nie z gazety ,,,
Zawsze się jaram jak 5 latek, jak upoluje coś co mi się podoba za grosze...OK

Co do konsolu OUYA oto parametry :
Procesor: Tegra3 quad-core
RAM: 1GB
Pamięć wew.: 8GB flash storage
Wyjścia: HDMI (1080p HD), USB 2.0 x1, ETHERNET (LAN)
Moduły: WiFi 802.11 b/g/n, Bluetooth LE 4.0
System: Android Jelly Bean, z nakładką OUYA

Więc ludzie czemu to ma problemy ?? z lagami ?? toż to dobry konfig na tego typu produkcje, a wygląda jakby to była proteza na protezie...

^Neuroup wybacz : Widać na tym przykładzie, że tą "nowatorską" konsole dopadł syndrom Amigi CD 32
Konsola CD32 nie miała żadnego syndromu. Od początku była za słaba, za lichy proc, za mało ramu, AGA już na pewno się nie nadawała. Syndrom był taki iż producenci nie mogli rozwinąć skrzydeł.
Ale to co działało na CD32 to działało jak należy, oprócz Alien Breda 3D bo szło wzrok stracić grając na 10 cm kwadratowych ekranu z potwornymi pikslami...

Oto link : link

Ostatnia aktualizacja: 02.06.2013 19:45:55 przez Voyox
[#26] Re: Amigowe gry na konsole!!

@Voyox, post #25

Bo to proteza na protezie, tylko na papierze ładnie wygląda.
[#27] Re: Amigowe gry na konsole!!

@parallax, post #23

Może masz takie wrażenie bo obracasz się w towarzystwie starych pryków co wolą nostalgię niż pogoń za nowościami? ;)
[#28] Re: Amigowe gry na konsole!!

@ZbyniuR, post #27

Właśnie wręcz przeciwnie pomysł
[#29] Re: Amigowe gry na konsole!!

@Voyox, post #25

Zainteresuj sie tym:

http://www.humblebundle.com/

http://www.humblebundle.com/weekly
[#30] Re: Amigowe gry na konsole!!

@Voyox, post #25

Więc ludzie czemu to ma problemy ?? z lagami ?? toż to dobry konfig na tego typu produkcje, a wygląda jakby to była proteza na protezie...

Ja myślę, że ten system (Android + nakładka) nie są zoptymalizowane pod ten procesor, tylko tak wrzucone aby szybciej było. Zobaczmy: Samsung Galaxy Tab 2 7". Procek 2 rdzenie 1 GHz - system działa bardzo ładnie. ASUS GOOGLE NEXUS 7 też z tego co czytałem działa bardzo ładnie. Czyli systemy muszą być zoptymalizowane pod te sprzęty. Takie mam odczucie.

Zobacz, jest dużo tanich tabletów z procesorami mającymi prędkość i 1,5 1,6 GHz a system też laguje, a no dlatego właśnie że nie jest zoptymalizowany pod konkretny sprzęt, tylko wgrany tak jak Google dało i tyle.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem