[#1] Malarstwo iluzoryczne stworzone na komputerze - czy się da?
Witam
Nie byłem pewien czy to właściwy dział (zastanawiałem się nad Sceną -> grafika), ale co tam. Powiem naiwnie zakochałem się w malarstwie iluzorycznym i chciałbym na ten temat poczytać (po polsku). Zakładam, że na jakiejś Akademii Sztuk Pięknych pewnie tłumaczą co i jak należy zrobić, żeby osiągnąć tak szokujące efekty. Skoro w sumie da się to zrobić na ścianie, chodniku, to pewnie da się to zrobić na komputerze. Być może ktoś z Was mógłby podrzucić jakieś informacje wskazówki jak, z czego sam się uczył itd. Wydaje mi się, że niektóre produkcje scenowe (grafiki) to właśnie coś takiego jak malarstwo iluzoryczne. Jeżeli się pomyliłem, to mnie wyprostujcie. OK
[#2] Re: Malarstwo iluzoryczne stworzone na komputerze - czy się da?

@Ender, post #1

Widywałem w necie fotki komputerów które miały na tapecie takie fotki, że wyglądało jakby zamiast kineskopu miały szybę z naklejonymi ikonkami a za nią widać bebechy wnętrza monitora. A także takie tapety w laptopach które sprawiają złudzenie jakby wyświetlacz był przezroczysty bo pokazuje to co zasłania, a złudzenie jest naprawdę świetne.

A tu kilka z brzegu przykładów:
http://www.galerie-zdjec.pl/inne-galerie/przezroczysty-ekran-komputera
http://www.flickr.com/photos/w00kie/sets/180637

Nie wiem czy o takie coś ci chodzi?
[#3] Re: Malarstwo iluzoryczne stworzone na komputerze - czy się da?

@ZbyniuR, post #2

Chyba jednak nie, kliknij w mój zaznaczony kolorem link w 1 wypowiedzi. To co podesłałeś też fajnie wygląda.
[#4] Re: Malarstwo iluzoryczne stworzone na komputerze - czy się da?

@Ender, post #1

To może niezawodny Jim Sachs?

[#5] Re: Malarstwo iluzoryczne stworzone na komputerze - czy się da?

@Ender, post #3

Kliknąłem, wiem co to jest malarstwo iluzoryczne. Gdy parę lat temu pierwszy raz się z tym zetknąłem (w necie bo na żywo nie miałem przyjemności) naściągałem sobie kupę takich obrazków. Tylko zastanawiam się jak coś co normalnie maluje się na ścianach lub chodnikach wcisnąć w ekran komputera inaczej niż to co pokazałem w linkach? Choć tu jest fotografia iluzoryczna a nie malarstwo. ;)

Dawno tego Sachsa nie widziałem. Kiedyś długo się delektowałem tym obrazkiem i żałowałem że nie bardzo daje się w całości w tapetę w Amie wcisnąć bez utraty tego czaru.
[#6] Re: Malarstwo iluzoryczne stworzone na komputerze - czy się da?

@recedent, post #4

Jak człowiek widzi takie obrazki to na nowo kocha klasyka. W czym on to robił nieśmiertelny DP?
[#7] Re: Malarstwo iluzoryczne stworzone na komputerze - czy się da?

@Ender, post #6

[#8] Re: Malarstwo iluzoryczne stworzone na komputerze - czy się da?

@Ender, post #7

Najbardziej szokuje porównanie do foty przed malowaniem. Ciekawe jak długo takie obrazy wytrzymują gdy ludzie zaczynają po tym normalnie chodzić? Ciekawie też wyglądają foty takich malunków z innego punktu widzenia niż ten przeznaczony do oglądania, wszystko ma wtedy tak dziwaczne proporcje aż trudno poznać co to jest. :)

Zapomniałem nazwisko takiego kolesia co namalował na chodniku serię obrazów w tym samym miejscu, fotografując każdy, jakby kolejnych etapów wykopywania dziury w tym chodniku, by znaleźć skrzynkę ze skarbem. :D Na kolejnych malunkach było jak wokół dziury jest coraz więcej piasku i coraz więcej kafelków z chodnika odłożone na bok z tej coraz większej dziury, a na końcu niby powyciągane cuda z tej skrzyni. Złudzenia dopełniał fakt że sam stał z łopatą na tle, a reszta była tylko malunkiem. A może to były kredki świecowe już nie pamiętam. :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem