[#1] Laminowanie starych plakatów
Mam pytanie związane z powyższą czynnością. A dokładniej, ciekawy jestem czy ktoś laminował
stare plakaty ze Świata Gier i inne z tego okresu. Czy laminowanie ich nie niszczy, koniec końców
to ustrojstwo nagrzewa się dość znacznie.

Mam kilka starych i chciałbym je zabezpieczyć przed wilgocią, rozdarciem czy dziećmi.
[#2] Re: Laminowanie starych plakatów

@Radek_Cz, post #1

Laminowanie doskonale wygładza i podnosi kontrast obrazu - to niewątpliwe zalety. Niszczy w tym sensie, że jest procesem nieodwracalnym. Domyślam się, że dla rasowych kolekcjonerów takie potraktowanie plakatu może być nie do zaakceptowania, a tym samym pozbawi go wartości, jakiej mógłby z czasem nabrać.

W cenie podobnej do laminowania można zrobić skan i wydruk wielkoformatowy, po czym eksploatować wydruk a oryginał trzymać w bezpiecznym rulonie.
[#3] Re: Laminowanie starych plakatów

@Daclaw, post #2

Dzięki za info, moje plakaty są już dość mocno zdezelowane i nie wiem czy jest sens je skanować i drukować
na nowo. Z drugiej strony mógł bym, mówiąc żargonem dentystycznym, wypełnić ubytki i poprawić to, co
czas nadgryzł swoim bezlitosnym trzonowcem. Muszę pomyśleć i przede wszystkim zbadać ceny.

Fajnie było by mieć plakat Legacy of Sorasil dwa na metr na ścianie ;p
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem