[#1] Klawiatura Qwertz w pececie
Ostatnio często przebywam w innym miejscu niż moje "amigowe" centrum dowodzenia :). W tamtym miejscu jest stacjonarny kącik komputerowy z routerem wi-fi, który przy okazji zasila w internet laptopa. W innym pomieszczeniu natomiast jest pomieszczenie telewizyjne, zaopatrzone w stary, ale dobry i wielki telewizor led/lcd, a do niego podłączone jest kino domowe i zestaw nagłaśniający 5.1.
Niestety ów telewizor nie może być okablowany i nie ma dostępu do takich dobrodziejstw jak Ipla oraz Youtube. Postanowiłem to miejsce zinternetować tanim kosztem i niezuważalnym zbytnio wizulanie. :)

Mianowicie zakupię "stary" komputer biurowy 3 GHz (koszt około 150) i położę go na "tunerze" kina domowego, podłączę do niego sieciówkę usb wi-fi, a sam komputer podłączę do telewizora kablem VGA. I już jest pięknie...:) Będzie internet, telewizja internetowa i standardy typu Ipla oraz Youtube.

Problemem jest jednak klawiatura i myszka, więc "muszą" być bezprzewodowe, aby położyć je na stole, na kolanach albo po prostu w łóżku.
Na Allegro już za około 30 zł można kupić zestaw - nadajnik usb, myszkę i klawiaturę...Qwertz.

Czy taka klawiatura będzie normalnie działać i wystarczy "nakleić" na "Z" naklejkę "Y" i drugą naklejkę "Y" na "Z", czy potrzebne są jakieś dodatkowe sterowniki?

To wstyd że pytam, ale nie miałem jeszcze kontaktu z klawiaturami Qwertz.

PS. A przy okazji tego pytania chciałem się "pochwalić" moim pomysłem i zapytać Was, czy istnieje lepszy sposób na zinternetowanie starego "room tv" - tanim kosztem.
Komp wyniesie 150, zestaw bezprzewodowy klawiatury i myszki 30-50, a sieciówkę USB wi-fi już kupiłem za 15 zł. Sprawdziłem u siebie i działa z routerem wi-fi. :)

Ostatnia aktualizacja: 30.10.2013 09:01:41 przez Andrzej Drozd
[#2] Klawiatura Qwertz :)
W związku z tym że dział "Hyde Park" nie jest absolutnie promowany przez "Ostatnie wątki" w dziale "Forum" i tym samym nikt nie zauważy mojego wpisu, to pokuszę się o powielenie go tutaj. W końcu to Was, drodzy scenowicze chciałem o to zapytać. ;)

Ostatnio często przebywam w innym miejscu niż moje "amigowe" centrum dowodzenia . W tamtym miejscu jest stacjonarny kącik komputerowy z routerem wi-fi, który przy okazji zasila w internet laptopa. W innym pomieszczeniu natomiast jest pomieszczenie telewizyjne, zaopatrzone w stary, ale dobry i wielki telewizor led/lcd, a do niego podłączone jest kino domowe i zestaw nagłaśniający 5.1.
Niestety ów telewizor nie może być okablowany i nie ma dostępu do takich dobrodziejstw jak Ipla oraz Youtube. Postanowiłem to miejsce zinternetować tanim kosztem i niezuważalnym zbytnio wizulanie.

Mianowicie zakupię "stary" komputer biurowy 3 GHz (koszt około 150) i położę go na "tunerze" kina domowego, podłączę do niego sieciówkę usb wi-fi, a sam komputer podłączę do telewizora kablem VGA. I już jest pięknie... Będzie internet, telewizja internetowa i standardy typu Ipla oraz Youtube.

Problemem jest jednak klawiatura i myszka, więc "muszą" być bezprzewodowe, aby położyć je na stole, na kolanach albo po prostu w łóżku.
Na Allegro już za około 30 zł można kupić zestaw - nadajnik usb, myszkę i klawiaturę...Qwertz.

Czy taka klawiatura będzie normalnie działać i wystarczy "nakleić" na "Z" naklejkę "Y" i drugą naklejkę "Y" na "Z", czy potrzebne są jakieś dodatkowe sterowniki?

To wstyd że pytam, ale nie miałem jeszcze kontaktu z klawiaturami Qwertz.

PS. A przy okazji tego pytania chciałem się "pochwalić" moim pomysłem i zapytać Was, czy istnieje lepszy sposób na zinternetowanie starego "room tv" - tanim kosztem.
Komp wyniesie 150, zestaw bezprzewodowy klawiatury i myszki 30-50, a sieciówkę USB wi-fi już kupiłem za 15 zł. Sprawdziłem u siebie i działa z routerem wi-fi.

Amiga RULEZ! :)
[#3] Re: Klawiatura Qwertz :)

@Andrzej Drozd, post #2

Żartujesz? :>

Bo jak nie to każda klawira będzie działać, nawet AZERTY, problemem będą tylko znaczki na klawiaturze - nie tylko Y i Z ale i te specjalne (: ; ' ") - bo inaczej są lokowane, ale to problem wizualny.
Intuicyjnie będziesz wciskał prawidłowe
[#4] Re: Klawiatura Qwertz :)

@Tom Rain, post #3

Spoko, a pomysł mam dobry, czy można go jeszcze bardziej zoptymalizować? Może są jakieś dostępne inne ciekawe bajery za jednym zamachem? :)
[#5] Re: Klawiatura Qwertz :)

@Andrzej Drozd, post #2

Dostajesz ostrzeżenie za powielanie wątków.
[wyróżniony] [#6] Re: Klawiatura Qwertz w pececie

@Andrzej Drozd, post #1

Będzie internet, telewizja internetowa i standardy typu Ipla oraz Youtube

Czyli wystarczy takie coś:
-125zł/klik/
lub
-299zł bardziej wypaśne /klik/.
Taniej, szybciej, lepiej i mniej Watów, po co ci wielgaśny i hałasujący PC.
[#7] Re: Klawiatura Qwertz :)

@Andrzej Drozd, post #4

Jakie naklejki:)? wydłub i pozamieniaj klawisze.
[#8] Re: Klawiatura Qwertz w pececie

@Robii_k, post #6

O, ciekawa sprawa z tym Androidem :)
Ja jednak podświadomie myślałem jeszcze o szybkim WinUAE i ogólnie zrobieniu z tego takiej konsoli do gier (także chodzi o emulację starych konsol)). Procesor 3GHz poradzi sobie prawie we wszystkich zadaniach. Oprócz najnowszych gier na pc :)

I jeszcze jedna sprawa. Jestem zarejestrowanym użytkownikiem HBO GO. Czy Opera na Androidzie poradzi sobie z tym serwisem? Ja z doświadczenia wiem że Opera na Windowsie niezbyt dobrze sobie radzi z tym serwisem i zmuszony jestem oglądać filmy na Firefoxie lub Google Chrome.
[#9] Re: Klawiatura Qwertz w pececie

@Andrzej Drozd, post #8

HBO GO/KLIK/
UAE/KLIK/
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem