W związku z tym że dział "Hyde Park" nie jest absolutnie promowany przez "Ostatnie wątki" w dziale "Forum" i tym samym nikt nie zauważy mojego wpisu, to pokuszę się o powielenie go tutaj. W końcu to Was, drodzy scenowicze chciałem o to zapytać. ;)
Ostatnio często przebywam w innym miejscu niż moje "amigowe" centrum dowodzenia . W tamtym miejscu jest stacjonarny kącik komputerowy z routerem wi-fi, który przy okazji zasila w internet laptopa. W innym pomieszczeniu natomiast jest pomieszczenie telewizyjne, zaopatrzone w stary, ale dobry i wielki telewizor led/lcd, a do niego podłączone jest kino domowe i zestaw nagłaśniający 5.1.
Niestety ów telewizor nie może być okablowany i nie ma dostępu do takich dobrodziejstw jak Ipla oraz Youtube. Postanowiłem to miejsce zinternetować tanim kosztem i niezuważalnym zbytnio wizulanie.
Mianowicie zakupię "stary" komputer biurowy 3 GHz (koszt około 150) i położę go na "tunerze" kina domowego, podłączę do niego sieciówkę usb wi-fi, a sam komputer podłączę do telewizora kablem VGA. I już jest pięknie... Będzie internet, telewizja internetowa i standardy typu Ipla oraz Youtube.
Problemem jest jednak klawiatura i myszka, więc "muszą" być bezprzewodowe, aby położyć je na stole, na kolanach albo po prostu w łóżku.
Na Allegro już za około 30 zł można kupić zestaw - nadajnik usb, myszkę i klawiaturę...Qwertz.
Czy taka klawiatura będzie normalnie działać i wystarczy "nakleić" na "Z" naklejkę "Y" i drugą naklejkę "Y" na "Z", czy potrzebne są jakieś dodatkowe sterowniki?
To wstyd że pytam, ale nie miałem jeszcze kontaktu z klawiaturami Qwertz.
PS. A przy okazji tego pytania chciałem się "pochwalić" moim pomysłem i zapytać Was, czy istnieje lepszy sposób na zinternetowanie starego "room tv" - tanim kosztem.
Komp wyniesie 150, zestaw bezprzewodowy klawiatury i myszki 30-50, a sieciówkę USB wi-fi już kupiłem za 15 zł. Sprawdziłem u siebie i działa z routerem wi-fi.
Amiga RULEZ! :)