Hi!
Nie mogłem znaleźć właściwego działu do tego co poniżej ( nw "Giełdzie" nie pasuje tematycznie).
Może najpierw krótko o mnie...
Jestem byłym użytkownikiem amigi jednak mimo że nasze drogi (amigi i moja znaczy się) z powodu nieudolności firm związanych z tą platformą rozeszły się, zawsze gdzieś w kąciku czaszki chowałem zamiar zbudowania WŁASNEJ amigi i to takiej jaka powinna powstać już dawno.
Stronę tę odwiedzam regularnie mimo że nie identyfikuję się już z żadnymi amigowymi "wydarzeniami" - interesuję się bardziej ludźmi i ich pasją która potrafi przetrwać mimo iż obiekt owej pasji już dawno stał się muzealnym eksponatem i historią która się niestety "ne vrati"...
Ostatnimi czasy tak się ułożyło że dysponowałem większą ilością czasu który "zmarnowałem" na realizację tego i jeszcze innego ( wcześniejszy pomysł związany z powermakiem G4 digital) projektu.
Oj... czasu kosztowało mnie to przedsięwzięcie niemało ( o kosztach i ilości siwych włosów których mi przybyło nie wspomnę).
Założyłem w końcu konto tutaj by być może znaleźć osobę którą mogłoby zainteresować to co zrobiłem. Chodzi o to że zbytnio polubiłem "swoje dziecko" i chciałbym być może jeszcze kiedyś o nim usłyszeć a przynajmniej nie oddawać w obce ręce jakiejś macochy...
O co chodzi...
O Amigę 600 w takiej konfiguracji jaką większość z nas wierzę w to - by sobie rzyczyło.
Podaję specyfikację:
Amiga 600 + keyrah2 (interface -współpraca z klawiaturą amigi)
Gigabyte GA-H61tn (wolne jeszcze. : 1 x pcie x4 , 1x mpcie ( ssd), 1wewnętrzny USB)
Intel i3 3225 (3.3GHz) dual core +HT (virtual 4 cores)
(chłodzenie -heat pipe aktywne ale b.ciche)
8GB RAM DDR 1600MHz
Intel HD4000 (DX11) -zintegrowany w procesorze (upgrade poprzez wymianę procesora albo dołożenie zewnętrznej karty na pcie dla hardcorowców).
Hdmi / Display port ( 2 cyfrowe wyjścia)
HD 320GB sata 2,5"
SSD Sandisk Ready Cache 32GB sata
Czytnik kart sd, cf itd.(wbudowany w miejsce fdd)
Zewnętrzny DVD/CDRW usb zasilany z komputera (+pilot bo można używać go jako odtwarzacz cd/dvd bez komputera (wyjście srgb, audio digital, analog)
5.1 audio in/out, bluetooth, wifi (mpcie) , wyjście na 2 joysticki (dzięki wbudowanemu keyrah 2), wyjście 12V ( dla napędu DVD/CDRW)
zewnętrzny zasilacz 150W (19V) z dodatkowym gniazdkiem usb do ładowania urządzeń.
kabel -przejściówka display port<>DVI
komputer z wyglądu nie różni się prawie wcale od A600 poza naturalnie zestawem wejść/wyjść i kolorowi (szary) -prawdziwy amigowy feeling a całość nie większa od średniej pecetowej klawiatury (bez bloku numerycznego).
Zainstalowany jest czysty ( ocz. ze wszystkimi updateami + avira antywirus) system Windows7. Jako że jest miejsce na wbudowanie jeszcze napędu SSD na mpcie - można rozszerzyć system i dołożyć dodatkowo SSD z innym systemem operacyjnym ( AmigaOS, MorphOS, MacOS czy LINUX).
Zdjęcia dołączę jutro jeśli kogoś interesuje.
Miałem zamiar umieścić ofertę na ebayu ale jak już pisałem nuż się komuś spodoba i "szejsetka" zostanie w rodzinie. ( zrobię to w połowie tygodnia)
Ps. według moich informacji to jedyna A600 na świecie w takiej konfiguracji.
Z powodu technicznych komplikacji takiej przeróbki ( patrz -ilość czasu któtego wymagał projekt) nie zamierzam również budować kolejnej.
Czy ktoś wogóle byłby zainteresowany?
Dodam że wszystkie komponenty oraz materiały kosztowały ok 450euro
a czas .... powiedzmy że dla mnie bezcenny.
myślę że z tej sumy można jednak wypracować wyobrażalną dla o bu stron średnią...
Pozdrawiam
Ostatnia aktualizacja: 16.12.2013 19:20:14 przez kaziq