[#1] A600 3.3Ghz
Hi!
Nie mogłem znaleźć właściwego działu do tego co poniżej ( nw "Giełdzie" nie pasuje tematycznie).
Może najpierw krótko o mnie...
Jestem byłym użytkownikiem amigi jednak mimo że nasze drogi (amigi i moja znaczy się) z powodu nieudolności firm związanych z tą platformą rozeszły się, zawsze gdzieś w kąciku czaszki chowałem zamiar zbudowania WŁASNEJ amigi i to takiej jaka powinna powstać już dawno.
Stronę tę odwiedzam regularnie mimo że nie identyfikuję się już z żadnymi amigowymi "wydarzeniami" - interesuję się bardziej ludźmi i ich pasją która potrafi przetrwać mimo iż obiekt owej pasji już dawno stał się muzealnym eksponatem i historią która się niestety "ne vrati"...
Ostatnimi czasy tak się ułożyło że dysponowałem większą ilością czasu który "zmarnowałem" na realizację tego i jeszcze innego ( wcześniejszy pomysł związany z powermakiem G4 digital) projektu.
Oj... czasu kosztowało mnie to przedsięwzięcie niemało ( o kosztach i ilości siwych włosów których mi przybyło nie wspomnę).
Założyłem w końcu konto tutaj by być może znaleźć osobę którą mogłoby zainteresować to co zrobiłem. Chodzi o to że zbytnio polubiłem "swoje dziecko" i chciałbym być może jeszcze kiedyś o nim usłyszeć a przynajmniej nie oddawać w obce ręce jakiejś macochy...
O co chodzi...
O Amigę 600 w takiej konfiguracji jaką większość z nas wierzę w to - by sobie rzyczyło.

Podaję specyfikację:

Amiga 600 + keyrah2 (interface -współpraca z klawiaturą amigi)
Gigabyte GA-H61tn (wolne jeszcze. : 1 x pcie x4 , 1x mpcie ( ssd), 1wewnętrzny USB)
Intel i3 3225 (3.3GHz) dual core +HT (virtual 4 cores)
(chłodzenie -heat pipe aktywne ale b.ciche)
8GB RAM DDR 1600MHz
Intel HD4000 (DX11) -zintegrowany w procesorze (upgrade poprzez wymianę procesora albo dołożenie zewnętrznej karty na pcie dla hardcorowców).
Hdmi / Display port ( 2 cyfrowe wyjścia)
HD 320GB sata 2,5"
SSD Sandisk Ready Cache 32GB sata
Czytnik kart sd, cf itd.(wbudowany w miejsce fdd)
Zewnętrzny DVD/CDRW usb zasilany z komputera (+pilot bo można używać go jako odtwarzacz cd/dvd bez komputera (wyjście srgb, audio digital, analog)
5.1 audio in/out, bluetooth, wifi (mpcie) , wyjście na 2 joysticki (dzięki wbudowanemu keyrah 2), wyjście 12V ( dla napędu DVD/CDRW)
zewnętrzny zasilacz 150W (19V) z dodatkowym gniazdkiem usb do ładowania urządzeń.
kabel -przejściówka display port<>DVI

komputer z wyglądu nie różni się prawie wcale od A600 poza naturalnie zestawem wejść/wyjść i kolorowi (szary) -prawdziwy amigowy feeling a całość nie większa od średniej pecetowej klawiatury (bez bloku numerycznego).
Zainstalowany jest czysty ( ocz. ze wszystkimi updateami + avira antywirus) system Windows7. Jako że jest miejsce na wbudowanie jeszcze napędu SSD na mpcie - można rozszerzyć system i dołożyć dodatkowo SSD z innym systemem operacyjnym ( AmigaOS, MorphOS, MacOS czy LINUX).

Zdjęcia dołączę jutro jeśli kogoś interesuje.

Miałem zamiar umieścić ofertę na ebayu ale jak już pisałem nuż się komuś spodoba i "szejsetka" zostanie w rodzinie. ( zrobię to w połowie tygodnia)

Ps. według moich informacji to jedyna A600 na świecie w takiej konfiguracji.

Z powodu technicznych komplikacji takiej przeróbki ( patrz -ilość czasu któtego wymagał projekt) nie zamierzam również budować kolejnej.

Czy ktoś wogóle byłby zainteresowany?
Dodam że wszystkie komponenty oraz materiały kosztowały ok 450euro
a czas .... powiedzmy że dla mnie bezcenny.
myślę że z tej sumy można jednak wypracować wyobrażalną dla o bu stron średnią...
Pozdrawiam

Ostatnia aktualizacja: 16.12.2013 19:20:14 przez kaziq
[#2] Re: A600 3.3Ghz

@kaziq, post #1

To nie sześćsetka a PeCet w obudowie po niej, a to spora różnica. ;)
Amigowców raczej dzielimy na tych co kochają Motorolki i tych co kochają PPC. I raczej obie grupy nie cenią takich co lubią Intele w Amidze. No ale sam jestem ciekaw czy ktoś się twoim kompem zainteresuje.
[#3] Re: A600 3.3Ghz

@ZbyniuR, post #2

Dzięki za Twoje zdanie -zdaję sobie sprawę że to nie "prawdziwa" amiga.
Można na niej zainstalować (jednak zostanie w odmianie żeńskiej bo dla mnie to A600) dowolny system operacyjny
-nawet jeśli trzeba by amigę zainstalować w maszynie wirtualnej (a trzeba bo to PC)-dla mnie nie problem i żadna różnica.
Powiem więcej - na jednym ekranie otwieramy sobie amigowy system a na drugim np macosa (w okienku jeszcze windowsa / jakby komuś zachciało się "obrabiać napisy do filmów" -więc można więcej niż na "klasycznej" amidze.
W zasadzie można dostosować sobie taką "szejsetkę" do swoich potrzeb - całkowicie dowolnie a do tego... -bootując z takiego systemu jaki nam najmilszy (dlatego ważny jest mpcie którz można sobie obsadzić takim dyskiem ssd jak komu pasuje).
Wygląda jeszcze (i się tak ją czuje) jak prawdziwa amiga.
Czego o amigo(nie)podobnych tworach różnej maści (które chcą ale nie mogą bzć amigą) i pochodzenia powiedzieć nie można...
Ale to oczywiście tylko moje zdanie.
Moja A600 ma bliżej do amigi niż ten "osławiony remake c64x" do C64 (już nie porównując możliwości sprzętowych bo to całkiem rózne światy).
Dziękuję z góry za każdą opinię.
Jutro zdjęcia.

Ostatnia aktualizacja: 16.12.2013 22:23:43 przez kaziq
[#4] Re: A600 3.3Ghz

@kaziq, post #3

Fajnie, że Ci się chciało coś takiego zrobić, ale jest kilka "ale" To nie jest żadna Amiga, tylko pecet w obudowie Amigi, a to różnica, nie sądzisz? Emulator możemy sobie uruchomić na byle pececie, a w sumie jedyną fajną rzeczą w Twoim projekcie jest oryginalna obudowa Amigi 600. Tyle, że emulator nie działa tak jak prawdziwa Amiga. Ja przeszedłem okres używania różnych emulatorów (nie tylko Amigi) i owszem są niezłe, ale działają tylko podobnie do rzeczywistego sprzętu. Pewnie zaraz ktoś mi zarzuci brak obiektywizmu, ale takie są moje doświadczenia. Próbowałem zostać przy emulatorach i nie dałem rady, bo widzę różnicę możliwe, że niewielką, ale jednak. Poza tym na pececie nie uruchomisz "dowolnego systemu", np. MorphOSa, który jest moim podstawowym systemem. Ale możliwe, że ktoś się skusi na zakup, powodzenia

Ostatnia aktualizacja: 17.12.2013 01:07:49 przez Tom3k
[#5] Re: A600 3.3Ghz

@kaziq, post #1

To coś obsługiwało by amigową stację dyskietek? pomysł Nad tym pomyśl pomysł
[#6] Re: A600 3.3Ghz

@kaziq, post #1

Nie sądzę, aby w TYM środowisku wsadzenie peceta do amigowej obudowy było czymś szczególnie trudnym dla kogoś, kto bardzo by czegoś takiego zapragnął. Mamy tu wielu dłubaczy, którzy nie takie rzeczy robili. Część wychowała się jeszcze na Adamie Słodowym.

Fajnie, że ci się chciało, ale nie oczekuj entuzjazmu jak na 8 cud świata.

I uwaga ogólna - tego rodzaju rękodzieło nigdy nie będzie dochodowe. W przypadku sprzedaży nie odzyskasz nawet kosztów materiału, nie mówiąc o "dupogodzinach". Ja bym nie sprzedawał.
[#7] Re: A600 3.3Ghz

@parallax, post #5

To prawda - to PC w obudowie z amigi.
Ma trochę więcej wspólnego z amigą niż mac czy inna "amiga mini" ale to pc... - nie sposób zaprzeczyć
Jednak z załadowanym workbenchem stojąc na biurku obok jakiejś pożal się boże amigi one w budzie z peceta czy innego marsjańskiego sprzętu to właśnie ta A600 będzie dla postronnego widza "tą prawdziwszą".
No ale nie spierajmy się o nazwę.
Wszyscy wiemy o co chodzi...
Co do fdd to po co?
Od 12 lat nie użyłem fdd ani razu - zamiast tego wolałem wbudować stację kart pamięci.
Szkoda miejsca dla takich fanaberii - można sobie podłączyć po USB jeśli ktoś ma chęć.

Tylko pytam ponownie po co? - to ma być sprzęt do pracy a nie zapuszczania superfroga.
pozdrawiam
[#8] Re: A600 3.3Ghz

@Daclaw, post #6

Ok- podaj jeden przykład na taką przeróbkę - bo szukałem kogoś kto może mi udzielić kilku rad i nie znalazłem. W Tym czy jakimkolwiek innym środowisku dłubaczy.
Z góry dziękuję choć już za późno bo zaoszczędziło by to paru niepotrzebnych wydatków .
[#9] Re: A600 3.3Ghz

@kaziq, post #7

Amiga = natywnie odpalany Workbench (jeden z warunków) = real AmigaOK
WinUAE = nie natywnie odpalany Workbench (wystarczy tylko ten warunek) = shitOK

Zwróć uwagę na wyniki, a powstały tylko przy znaku równościpomysł
[#10] Re: A600 3.3Ghz

@parallax, post #9

Już tak nie najeżdżajcie na kaziqa. Miał swoją dziką wizję i nie pożałował kasy i czasu na jej zrealizowanie i chwała mu za to. Większość tych co mają równie oryginalne pomysły kończą na gdybaniu i teoretyzowaniu. Ale myślę że Daclaw ma rację, nie zwrócą się nawet koszty części. Fani dzikich rozwiązań to indywidualiści, wolą wydać kasę na swój dziki pomysł i czerpać satysfakcję z realizacji niż płacić nawet sporo mniej za nie swoje wizje.

Ja regularnie korzystam z emulatorów CPC i PSX i cieszę się że nie muszę mieć tych sprzętów pod ręką. :)
[#11] Re: A600 3.3Ghz

@Daclaw, post #6

Daclaw
też się tego obawiam - dlatego chcę wysondować rynek.
Najwyżej dam "cenę minimalną" na ebayu by zostawić sobie furtkę a jak
nie ma zainteresowania to sprzedam moją dotychczasową stację roboczą a zostawię sobie to maleństwo bo choć mała ale byk... :) Pozatym mina kumpli widzących śmigającego CS5 & Co. na Amidze 600 : bezcenna. ;)
Bedzie święta zmarnować na instalację SL ale i tak to ciekawsze niż oglądanie kevina sam w domu... :)

A teraz lecę bo się z tymi fotkami nie wyrobię

Ostatnia aktualizacja: 17.12.2013 18:40:16 przez kaziq
[#12] Re: A600 3.3Ghz

@kaziq, post #11

Nawet jak potrzebujesz kaski to skądś się znajdzie, nawet jak ci się ta "dzidzia" znudziła, to jeśli sprzedasz to może za lat 5 a może dopiero za 10 zaczniesz tęsknić i żałować, za lat 15 też i za 20 także. Myślę że za duży kawał serca w nią włożyłeś by cena cię usatysfakcjonowała. ;)
[#13] Re: A600 3.3Ghz

@kaziq, post #11

Pozatym mina kumpli widzących śmigającego CS5 & Co. na Amidze 600 : bezcenna. ;)

Co najwyżej grymas obrzydzenia że kolejny klasyczny komputer został wypatroszony.
[#14] Re: A600 3.3Ghz

@stachu100, post #13

Święte słowaOK
Nawet jak by była zakupiona bez bebechów, to powinno się zadbać o resztę i wpakowania ich do środkapomysł

Ostatnia aktualizacja: 18.12.2013 18:37:20 przez parallax
[#15] Re: A600 3.3Ghz

@parallax, post #14

Może A600-ki rzadziej to spotykało, ale mało to bebechów z A1200 wsadzono w towerki? Albo podpięto do nich PeCetowe klawiatury?
I co się stało z ich oryginalnymi obudowami i klawiaturami? Czy ktoś płakał że bestrzeszczono klasyka?
Jakoś nie pamiętam, raczej byli z siebie dumni tacy przerabiacze.
[#16] Re: A600 3.3Ghz

@ZbyniuR, post #15

No w tedy się na to leciało pomysł Na takie przekładki do towerki pomysł Ale teraz mamy inne czasyOK
Ja jak przekładałem do e/box, to obudowę od A1200 dałem kumplowi i przełożyłem mu jego A600 do niej, bo jego obudowa od A600 była w bardzo złym stanie:D Także została wykorzystana dobrzeOK
P.S. Teraz żałuję, że mu ją dałemOK
[#17] Re: A600 3.3Ghz

@kaziq, post #1

a gdzie foto?
[#18] Re: A600 3.3Ghz

@ZbyniuR, post #15

Z tego co tu czytam to klasyk kojarzy się jako desktop z klawiaturą? Czyli nowy model klasyka powinien być zintegrowany na maksa jak laptop? Co do pomysłu wsadzania płyty z i3, to jak sobie kolega AmigaForever (chyba) kupi, to tam jest opcja, żeby jakoś z Linuksa odpalać UAE i to wygląda jak system AMIGI na żywca.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem