[#1] Jak walczyć z Orange (TPSA dawną) w związku z Nerwostradą, proszę o pomoc.
Witam.

Ponieważ temat nie jest związany bezpośrednio z Amigą, więc piszę tu.

Problem jest taki że download jest bardzo dobry 10 Mb/s, czyli tak jak być powinien.
Natomiast upload 0,01 do 0,04 Mb/s.

Co bardziej rozbudowane strony wczytują się bardzo długo, strony Microsoftu, gdzie jest dużo ciekawych informacji czy porad dotyczących ich serwerów jeszcze dłużej. Jednym słowem masakra. Przy próbnym wysłaniu załącznika 10 mb w e-mailu pokazuje, że ponad godzinę się będzie wysyłał.

strona http://www.speedtest.net/pl/ nie jest w stanie ukończyć testu uploadu, strona Orange pokazuje, w zależności od tego która jest godzina od 0,03 do 0,05 Mb/s.

Jak dzwonię do nich to słyszę tylko, że jest przeciążenie na centrali, czyli karcie DSLAM i nic poradzić nie mogą. Ręce opadają. Może ktoś z was z nimi wygrał i podpowiedział by co tu zrobić. Nawet jestem gotów zerwać umowę z ich winy i iść do sieci komórkowej PLUS np z LTE, tylko jak tu kary im nie zapłacić. Jak to zrobić?

A może jest inne rozwiązanie?
[#2] Re: Jak walczyć z Orange (TPSA dawną) w związku z Nerwostradą, proszę o pomoc.

@gilban, post #1

Walczyłem z tp komuną jakiś czas. Coś wskórałem coś przegrałem. Moje doświadczenie mówi odpuścić - sam przeszedłem na internet bezprzewodowy(wolałbym stały).
Ale zanim to zrobisz, odpuścisz, to dowiedz się kto fizycznie w Twoim rejonie odpowiedzialny jest za naprawy. Chodzi mi kto serwisuje naprawy etc. Trzeba do tych panów bezpośrednio uderzyć i tylko oni mogą pomóc. Kanał oczywiście nieoficjalny i podparty załącznikiem. Załącznik w zależności od preferencji tych panów. Powodzenia.
[#3] Re: Jak walczyć z Orange (TPSA dawną) w związku z Nerwostradą, proszę o pomoc.

@gilban, post #1

Mam co prawda CDMA i jestem zadowolony, ale opowiem historię szwagra. Miła telefon po kablu z TP. Ma neta jak ja, komórę w Orange, no i przekonali go żeby przeszedł do Orange ze zwykłym telefonem (nie po kablu tylko radiowo jeśli dobrze się orientuję). Minęło trochę czasu chyba z rok no i telefon zgubił zasięg (pewnie jak maszty mają wspólne z T Mobile), no i szwagier chciał wrócił na fon po kablu. I teraz najlepsze, nie może, bo ... brakuje 7 km, 5 km, 1.5 km kabla w ziemi. He he bzdura, mieszka na wsi, zero inwestycji do asfaltu ma 3 km i nikt nic nie kopał. Pewnie będzie pisał do Rzecznika Praw Konsumenta, bo co innego, za każdym razem ściema.
[#4] Re: Jak walczyć z Orange (TPSA dawną) w związku z Nerwostradą, proszę o pomoc.

@Ender, post #3

Raczej marne szanse, że coś wskóra. Ja też pisałem i pupa. Szkoda nerwów. Nie chcą mieć klienta to nie.
Tak jak pisałem wcześniej w centrali piszą, mówią co im okoliczni spece napiszą/powiedzą. Jak napiszą, że brak kabla to brak kabla etc. Mimo, że wcześniej wszystko chodziło. Tylko flachowcy(synonim dzisiejszych fACHOWCÓW i flaszki) co siedzą w terenie mogą coś zmienić.
[#5] Re: Jak walczyć z Orange (TPSA dawną) w związku z Nerwostradą, proszę o pomoc.

@Tomski, post #4

Witaj @Tomski.

Dziś, po mojej skardze do UKE był technik u mnie w domu z Liveboxem 3.0 i własnym laptopem. I też mu wyszło w teście, że nie kłamię, że wysyłanie to jest 0.01 Mbit. I gdzieś napisze, że jest potrzebna rozbudowa centrali (szafy) o kolejną kartę DSLAM. Ale podejrzewam, że tak z dnia na dzień tego nie uczynią. Czy Ty z umową przetrwałeś do końca, czy udało ją Ci się zerwać z winy TPSA?
[#6] Re: Jak walczyć z Orange (TPSA dawną) w związku z Nerwostradą, proszę o pomoc.

@Tomski, post #4

Witaj @Tomski.

Dziś, po mojej skardze do UKE był technik u mnie w domu z Liveboxem 3.0 i własnym laptopem. I też mu wyszło w teście, że nie kłamię, że wysyłanie to jest 0.01 Mbit. I gdzieś napisze, że jest potrzebna rozbudowa centrali (szafy) o kolejną kartę DSLAM. Ale podejrzewam, że tak z dnia na dzień tego nie uczynią. Czy Ty z umową przetrwałeś do końca, czy udało ją Ci się zerwać z winy TPSA?
[#7] Re: Jak walczyć z Orange (TPSA dawną) w związku z Nerwostradą, proszę o pomoc.

@gilban, post #6

No i dziś zadzwoniła do mnie pani z Orange i zaproponowała rozwiązanie umowy gdyż sieci modernizować nie planują i będzie tylko gorzej. Oczywiście kary nie będę musiał płacić.
[#8] Re: Jak walczyć z Orange (TPSA dawną) w związku z Nerwostradą, proszę o pomoc.

@gilban, post #6

U mnie to było bardziej skomplikowane. Ogólnie mieli mi podłączyć na istniejącej linii telefon i internet. A jak przyszło co do czego to okazało się, że gdzieś przerwany jest kabel i pupa. Umowa była podpisana standardowa na teścia. Tak, że po jakimś czasie płacili teściowi karę około 40zł, czy jakoś tak. Potem zmienił się właściciel lokalu to wtedy wypowiedziałem tamtą umowę, czy coś w ten sposób i podpisałem nową na żonę. Tutaj już nie dało się załatwić nic. Ani telefonu i internetu. Ani płacenia kary przez komunę. Interwencje w UKE nic nie dały - nie podłączyli telefonu i neta. Próbowałem załatwiać przez techników ale moje dojście było niewystarczające dobre i/lub za mało cisnąłem. Odpuściłem sobie w końcu. Stanęło na tym, że mam bezprzewodowy w innej firmie.

Ostatnia aktualizacja: 26.02.2014 12:39:46 przez Tomski
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem