[#1] Rozgałęźniki SCART czyli jak sfajczyć sobie sprzęt
Ostatnio sobie sprawiłem rozgałęźnik na 3 wtyki erło, co by mieć wszystkie sprzęty naraz podłączone. Spadek jakości obrazu był mi nie straszny, chciałem się przekonać na własnej skórze, jak bardzo to będzie widać.

Zamontowałem sobie takie cudo przy telewizorze, oczywiście go uprzednio nie rozkręcając, bo przecież nikt normalny świeżych sprzętów nie rozkręca bez powodu. Podpiąłem A500, PSXa i Mega Drive'a 2. Włączyłem samego PSX - działa. Włączyłem samego MD2 - działa. Włączyłem samą Amigę - problem z synchronizacją obrazu. Oho, problemy się zaczęły.

Amiga podłączona bezpośrednio do TV działa, więc coś nie tak z rozgałęźnikiem. Podłączam bezpośrednio MD2 - prawdopodobnie coś w nim sobie uwaliłem, bo obraz jest dobry tylko na pierwszej klatce, potem już jest głównie czarny ekran albo latające linie - pewnie jakiś problem z synchronizacją obrazu.

Teraz będzie finał tej historii. :) Rozkręciłem ten rozgałęźnik i moim oczom ukazały się 3 wejścia połączone z wyjściem w szeregu, tak że prąd sobie płynie z jednego sprzętu do wszystkich innych, w tym 5V i 3V, które sobie lubią latać po niektórych pinach SCARTa (pin 8 i 16). Mam nadzieję, że to tylko jakiś elektrolit w kablu zdechł od odwrotnego przepływu prądu, chociaż po żadnym tego nie widać.

Morał - nie podłączajcie rozgałęźników niewiadomego pochodzenia i wątpliwej jakości wykonania, bo mogą Wam uwalić sprzęty. Zwłaszcza, jeśli coś Wam podpowiada, że rozgałęźnik lub maszyna może być niezabezpieczona przed odwrotną polaryzacją (patrz MD2 i brak choćby głupiej diody na wejściu zasilania - łatwo sfajczyć sprzęt złym zasilaczem).

Pozostaje jeszcze jedno pytanie - ma ktoś z Was jakieś sprawdzone rozgałęźniki SCARTa? Na przykład jakieś takie, co się je przełącza pstryczkiem, czy cuś?

Ostatnia aktualizacja: 09.02.2014 12:44:11 przez teh_KaiN
[#2] Re: Rozgałęźniki SCART czyli jak sfajczyć sobie sprzęt

@teh_KaiN, post #1

:O, a ja się zastanawiałem czy czegoś takiego nie zrobić, nawet pytałem gdzieś na PPA o to, ale mi odradzono. Myślałem czy diody załatwiły by sprawę ale tego już nikt mi nie napisał. Szlag mnie trafia od tych wszystkich kabli i ciągłego przełączania wtyczek, ale po lekturze z twoich doświadczeń chyba dalej będę się męczył. Dzięki za ostrzeżenie. OK I przepraszam że nie pomogę ale nie potrafię
[#3] Re: Rozgałęźniki SCART czyli jak sfajczyć sobie sprzęt

@Radek_Cz, post #2

Taki rozgałęźnik nawet z przełączaniem na dowolnego pilota jest stosunkowo łatwy.
Używasz kostek 4051 - ile to zależy ile na raz ma być sygnałów przełączanych.

Widziałem kiedyś przełączany mechanicznymi przełącznikami. Ami była podpięta, pegasusy i coś jeszcze i to normalnie działało.
[#4] Re: Rozgałęźniki SCART czyli jak sfajczyć sobie sprzęt

@11111olo, post #3

Trochę by tych kostek było, jeśli chce się zrobić kompletnie bezpieczny rozgałęźnik SCARTa - w końcu trza by przełączać 21 pinów. Ciekawy też jestem jak by można rozwiązać mechaniczne przełączanie wszystkich pinów jednocześnie, podejrzewam że dostępne rozgałęźniki przełączają tylko pin 8 (status & aspect ratio), a wszystkie inne lecą szeregowo wszędzie zgodnie z założeniem, że sprzęty są zabezpieczone na swoich wyjściach. Takie założenie przy MegaDrive2 jest jak widać błędne :)
[#5] Re: Rozgałęźniki SCART czyli jak sfajczyć sobie sprzęt

@teh_KaiN, post #4

Jak Ci wyszło 21?

Tam jest tylko kilka sygnałów:
R
G
B
COMPOSITE
L AUDIO
R AUDIO
+12V
GND

Łącznie osiem.
[#6] Re: Rozgałęźniki SCART czyli jak sfajczyć sobie sprzęt

@11111olo, post #5

Ano stąd, że chodziło mi o coś bardziej uniwersalnego, patrz schematy do różnych konsol. Fajny by był taki przełącznik SCARTa, który by się nadawał do każdego jednego sprzętu. Warto tu zwrócić uwagę na to, że nie wszystkie sprzęty puszczają 12V, czasem jest to 5V, czasem jedno i drugie.

Nie zmienia to faktu, że rzeczywiście nie wszystkie piny są potrzebne. Można by to zredukować gdzieś pewnie do 10 (dolicz mono i przełączanie napięcia oddzielnie na pin 8 i 16)

Ostatnia aktualizacja: 22.02.2014 19:35:34 przez teh_KaiN
[#7] Re: Rozgałęźniki SCART czyli jak sfajczyć sobie sprzęt

@teh_KaiN, post #1

Mi udało się upolować taki rozgałęźnik z przełącznikiem na dwa euro i spisuje się rewelacyjnie.
Mam podłączonego Dreamcasta i A600 i zero problemów z obrazem wygląda tak jak by sprzęt był podłączony bezpośrednio
cena na giełdzie 5złOK
[#8] Re: Rozgałęźniki SCART czyli jak sfajczyć sobie sprzęt

@heniek29cr, post #7

Czy zechciałoby Ci się rozkręcić bydlaka i pokazać mi, jak to tam wszystko w środku wygląda? Może jak się kiedyś przestanę wściekać na widok swojego rozgałęźnika, to go troszkę odpicuję na modłę Twojego ;)
[#9] Re: Rozgałęźniki SCART czyli jak sfajczyć sobie sprzęt

@teh_KaiN, post #8

Ok. ale trochę cierpliwości bom teraz zajęty do środy się wyrobię jeżeli są tam jakieś śrubki....a mam coś takieg może warto gotowca kupić?
link
A co do rozgałęźnika to nawet dziś widziałem rano na giełdzie staroci na trzy euro z przyciskami ciekawe jak to rozwiązaliOK

Ostatnia aktualizacja: 23.02.2014 19:16:42 przez heniek29cr
[#10] Re: Rozgałęźniki SCART czyli jak sfajczyć sobie sprzęt

@heniek29cr, post #9

Rozważę zakup gotowca, choć wolałbym sam się pobawić, ale najpierw muszę zobaczyć bebechy - jak będą wyglądać przekonująco to może się pokuszę :)

Cały czas mam w myślach podłączenie do tego ustrojstwa Segę Megadrive 2, która jak wspomniałem jest słabo zabezpieczona przed czymkolwiek. Dlatego chciałbym rozgałęźnik, który odetnie wszystkie piny dla pewności, nie tylko ten statusu.
[#11] Re: Rozgałęźniki SCART czyli jak sfajczyć sobie sprzęt

@teh_KaiN, post #10

Ja kiedyś miałem rozgałęziacz elektroniczny Philipsa. Fajna sprawa. Bardzo dobry był. Jednak gdy zmieniłem telewizor, na taki co ma dużo wejść to go sprzedałem.

Wyglądał tak:

Działał idealnie.

Znalazłem na Allegro podobny, jednak trzeba sobie dokupić zasilacz:

link. Ale za to dają gwarancję na miesiąc.

Ostatnia aktualizacja: 24.02.2014 11:05:44 przez gilban
[#12] Re: Rozgałęźniki SCART czyli jak sfajczyć sobie sprzęt

@teh_KaiN, post #10

Więc mój wygląda tak mam nadzieję, że coś pomogłem.
link

PozdrawiamOK
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem