[#1] Intel NUC, mały komputer do pracy
Ostatnio chodzi mi po głowie zamiana wysłużonego ponad 7 letniego laptopa używanego do pracy na coś nowszego. Komputer ma być mały i Linux powinien działać na nim bardzo dobrze (będzie tam używany głównie Netbeans lub phpStorm/PyCharm, Chrome lub Firefox, komunikatory i różne mniejsze narzędzia). Ponieważ laptopa i tak używałem stacjonarnie pomyślałem, że ewentualna mobilność nie jest dla mnie istotna.
Zrobiłem krótkie rozeznanie i znalazłem Intel NUC, w różnych wersjach. Czytałem recenzje w sieci, ale ciekawi mnie czy ktoś z tu obecnych miał do czynienia z tym sprzętem i jakie ogólnie miał wrażenia z jego używania?
[#2] Re: Intel NUC, mały komputer do pracy

@grxmrx, post #1

drogie i ograniczone, podobnie wyjdzie zbudowanie czegos sporo wydajniejszego na mini-itx i mozliwosc rozbudowy ograniczone tylko miejscem w obudowie mini-ITX. Przykladowe wymiary obudowy Cooler Master Elite 130 za 170 zl (zasilacz do srodka) to:

Wysokość [cm] 20.5
Szerokość [cm] 24
Głębokość [cm] 37.75
Waga [kg] 3.1

Sa tez mniejsze obudowy np: Antec ISK 110 VESA za ok. 300 zl z wbudowanym zasilaczem 90W, takze tylko procesory o obnizonym poborze energii.

Wysokość [cm] 22.2
Szerokość [cm] 7.8
Głębokość [cm] 21.2
Waga [kg] 1.3

I jeszcze mniejsze z zasilaczem na zewnatrz....

Trudno jednak przebic Intel NUC (116 mm × 112 mm × 34,5 mm), tylko NUC jest stosunkowo drogi i praktycznie nie ma mozliwosci zmiany/rozbudowy itp.
[#3] Re: Intel NUC, mały komputer do pracy

@grxmrx, post #1

Sam się zastanawiam nad zakupem. Jak dla mnie same plusy:
- małe wymiary
- mały pobor energii
- bezgłośny
Brak możliwości rozbudowy i slaba moc nie są wadą. I tak do surfowania w internecie oraz programów których używam nie potrzebuję wielkiej wydajności i lepszych komponentów.
[#4] Re: Intel NUC, mały komputer do pracy

@stachu100, post #3

Do mnie też to przemawia, chociaż rozważam jeszcze laptopa, np. Dell Vostro 3360 (ma trochę starszy i słabszy procesor i zintegrowaną grafikę, ale daje radę), który też mógłby w sumie pełnić podobną funkcję i też mógłby między szufladą a blatem sobie leżeć (choć zajmowałby tam więcej miejsca).
Możliwości rozbudowy w takim przypadku w ogóle nie biorę pod uwagę, z jednym małym wyjątkiem - możliwość podłączenia normalnego dysku SSD, w jednym z modeli NUC, tym wyższym, można dodatkowo taki dysk podłączyć bez większego problemu, można też rozszerzyć pamięć do 16 GB. Dla mnie więcej nie potrzeba. Szukam tylko kogoś kto to posiada i używa i zna jakieś możliwe mankamenty w codziennym użytkowaniu. Z recenzji z sieci wynika, że to sprzęt, jak dla mnie, idealny.
Moim zdaniem cena nie jest za wysoka.
[#5] Re: Intel NUC, mały komputer do pracy

@grxmrx, post #4

Jak dla mnie same plusy:
- małe wymiary
- mały pobor energii
- bezgłośny

Mozna polemizowac.
Poza tak malymi wymiarami to wszystko inne jest wlasciwie osiagalne w przypadku opcji mini-ITX. Bezglosnosc to kwestia dokupienia dobrego chlodzenia (NUC ma jednak niewielki wentylator i niezbyt dobrej jakosci), a pobor energii mozna zmniejszyc zmieniajac napiecia i mnozniki CPU/GPU - w przyszlosci zawsze mozna zwiekszyc . Prawde mowiac, to roznice w poborze energii nie sa jakies druzgocace miedzy NUCami i mini-ITX, zeby robilo to kolosalna roznice w przypadku takiej stacjonarki. Temperatury w Intel NUC raczej nie sa zbyt optymistyczne w przypadku i3/i5 i moze dochodzic do przegrzania innych elementow np: dysku ssd... Jak w nic nierobieniu (spoczynku) procek ma ponad 50 stopni.., to raczej nie jest malo w takiej malej ciasnej obudowie z kiepska cyrkulacja powietrza...

---
Procesor z max. TDP 54W np: i3-4130 3.4Ghz/L3-3MB (lub wydajniejsze i3-4330/4340 3.5/3.6Ghz z L3 -4MB) mozna kupic za ok. 400zl i w miare potrzeby regulowac wszystko w BIOS. To sa odpowiedniki najwydajniejszych i5 w Intel NUC, tylko wydajniejsze od tych i5 w NUCach. To nie jest oczywiscie tak, ze ten max. TDP to jest caly czas max., zwracam na to uwage. Normalnie przy takim uzywaniu jak w/w bedzie duzo duzo mniej, pewnie z 8-10x mniej.

Mimo wszystko cena NUCa jest srednio atrakcyjna. Atrakcyjna jest tylko wtedy gdy tak male wymiary maja kluczowe znaczenie i komputer nie jest jednak za czesto obciazony, bo w obciazeniu to tam w srodku robi sie naprawde goraco!.

Ostatnia aktualizacja: 28.03.2014 00:26:07 przez sigma2pi
[#6] Re: Intel NUC, mały komputer do pracy

@sigma2pi, post #5

ps. plyty mini-ITX sa lepsza niz intelowskie..., o zasilaczu nie wspomne...

Nie wiem, mnie nie przekonuje Intel NUC, jak jest troche miejsca wiecej na biurku to lepiej jednak pomyslec o mini-ITX.
[#7] Re: Intel NUC, mały komputer do pracy

@sigma2pi, post #5

W tej chwili do prywatnej pracy (programowanie układów, czytanie dokumentacji PDF, serwer plików) korzystam z samoróbki na płyci miniITX z pierwszym procesorze Intel Atom. Częstotliwości procka nie pomnę, chyba 1,4GHz. Płyta główna z prockiem i ze zintegrowaną grafiką (a może nawet grafika w samym Atomie, nie wiem) kosztowała bodajże 280zł (bez pamięci RAM). Do tego dokupiłem duży dysk, pamięć i sam zrobiłem obudowę. Niewielki zasialcz impulsowy 220V->12V 20W+ jakieś picoPSU 90W i naprawdę wydajność całości jak na moje potrzeby BOMBA. A konstrukcja sprzed ładnych 5 lat.
Wiadomo, że NUC jest z 5-10 razy szybszy. No to już całkiem wypas. Niewielki dysk SSD do środka na system i programy, NAS na kilka TB danych/filmów/muzy i nic więcej nie trzeba.
Graczem w nowe tytuły 3D nie jestem. A stare gierki w które chcę sobie kiedyś zagrać na pewno pociągnie. OK

Kwestia potrzeb i najważniejsze nie dać się zwariować że potrzebny jest nowy sprzęt bo wymagania oprogramowania rosną. Nie rosną. To programiści stają się coraz bardziej leniwi. Dodatkowo są stymulowani przez twórców sprzętu, coby wypuszczać coraz bardziej zasobożerne crapy. Np. zwykły kalkulator, który zajmuje 10MB pamięci
Moje wymagania już nie rosną (wiek), także kwestia doboru narzędzi jakich chce się używać. Są narzędzia i systemy pisane przez ludzi dla ludzi.
[#8] Re: Intel NUC, mały komputer do pracy

@stachu100, post #7

No to już całkiem wypas

Okey, kazdy lubi to co ma lub czego potrzebuje :), ale mi nie o to chodzi, zwracam tylko uwage na pewne istotne mankamenty Intel NUCa, ktore uwazam za istotne. Haswell i3/i5 to jednak nie Atomy - wspolczesne wydajniejsze Atomy "zasilaja" nawet tablety 7 calowe aka Dell Venue 7 za niecale 500 zl, a nawet smartfony, wiec ich wymiary sa dopiero miniaturowe i kultura pracy o niebo lepsza niz dawniejszych Atomow, ale dzieki temu postepowi do mini-ITX mozna nawet wmontowac superwydajne i7, co jakis czas temu wymagalo jeszcze sporego pudla, ale niestety, sa pewne granice nawet dla Haswella i NUC wydaje sie niezbyt odpowiedni nawet dla niskowydajnych i3/i5, pewnie jest w sam raz dla Celeronow serii 8xx,9xx,1xxx.., moze Pentiumow... - ktore sa wyraznie lepsze od Atomow.

Kwestia potrzeb i najważniejsze nie dać się zwariować że potrzebny jest nowy sprzęt bo wymagania oprogramowania rosną. Nie rosną.

Nie moge sie z tym zgodzic. Spowolnienie dzialania programow nie lezy w intencjach programistow tylko wielkorotnie wiekszej ilosci danych do przetworzenia, dlatego wciaz potrzeba szybszych lepszych procesorw np: wsparcie sprzetowe dla AES w procesorach Haswell serii i3/i5/i7 daje mozliwosc korzystania z szyfrowanych dyskow - szczegolnie istotne w przypadku szybkich dyskow SSD gdzie procesor moglby okazac sie waskim gardlem... Osobiscie korzystam z tej mozliwosci i doceniam nowa funkcjonalnosc oraz wzrost wydajnosci procesorow i naprawde nikt tych programow celowo nie spowalnia, bo sa pod wzgledem optymalizacji lepsze niz lata temu... Takich przykladow mozna mnozyc... naprawde rosna wymagania stawiane przed programami co przenosi sie na wymagania odnosnie sprzetu.

--
A co do potrzeb, to sa ludzie ktorym wystarcza cos takiego,a cena w czajnataun to tylko 59$

To jest dopiero ciche, niezwykle male (mniejsze od neo-ITX), przy tym niezbyt grzejace sie i calkiem wydajne , i tanie co najwazniejsze :). Smiga na tym calkowicie natywnie Linux, a takze mozna instalnac sobie Androida - co daje dostep do duzej bazy popularnych programow komercyjnych....

Ostatnia aktualizacja: 28.03.2014 16:22:37 przez sigma2pi
[#9] Re: Intel NUC, mały komputer do pracy

@sigma2pi, post #8

naprawde rosna wymagania stawiane przed programami

I tu jest pies pogrzebany. Wystarczy, aby nie nie wymagać więcej.
[#10] Re: Intel NUC, mały komputer do pracy

@grxmrx, post #1

a brales moze pod uwage cos takiego jak ZOTAC ZBOX ID92, podobna cena, a prezentuje sie lepiej, na zewnatrz i wewnatrz, tylko od razu trzeba obsadzic drugi bank pamieci, zeby smigalo w dual-chanel - przyspiesza.

http://www.zotac.com/products/mini-pcs/zbox/product/zbox/detail/zbox-id92-1/sort/starttime/order/DESC/amount/10.html

Ostatnia aktualizacja: 29.03.2014 01:37:23 przez sigma2pi
[#11] Re: Intel NUC, mały komputer do pracy

@sigma2pi, post #10

Zotac też wygląda dobrze, widziałem też podobną konstrukcję od Gigabyte, ale... jeszcze raz zrobiłem przegląd różnych możliwości i wyszło mi, że najlepszym rozwiązaniem sprzętowym może być dla mnie... Mac mini (koniecznie z dyskiem SSD), tylko raczej bym na nim Linuxa głównie nie używał a OSX, na którym też jest to oprogramowanie, które do pracy potrzebuję.
[#12] Re: Intel NUC, mały komputer do pracy

@grxmrx, post #11

troche drogi ten Mac Mini, mi wyszlo prawie 3000 zl za podstawowy model z mobilnym i5 ivy bridge/hd4000, ktory jest mniej wiecej tak wydajny jak stacjonarne Pentium lub najslabsze stacjonarne i3, bo stacjonarne i3 haswell/hd4400 (i3-4130) jest sporo wydajniejszy od tego mobilnego i5. Za takie pieniadze to prawie stacjonarne i7-4770 mozna zlozyc w mini-ITX.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem