[#2]
Re: Najlepszy kernel dla Amisystemów
@Ender,
post #1
Ja bym się nie bawił w kernel linuksa, bo wtedy wszystko traci sens i automatycznie stajemy się pingwiniarzami. Obecnie jeszcze nimi nie jesteśmy, bo oprócz GIMPa i spółki, na nowych systemach odpalamy nasze własne aplikacje pisane pod Intuition ;)
Mi się wydaję, że najbardziej przyszłościowy z całego towarzystwa jest AROS. Tak mało się o nim mówi, właściwie się go traktuje jako ciekawostkę i mało kto go używa... a właściwie nie wiem czemu.
Z całym szacunkiem do projektu MorphOS (który wydaje mi się w tym momencie najbardziej stabilny i używalny) oraz AOS4 - siedzenie na PPC to jak dla mnie ślepa uliczka. G5 to już platforma przestarzała, ktoś coś mówi o wypuszczaniu jakichś nowych procków, ale jak dla mnie takie zapowiedzi przy dominacji x86 można włożyć między bajki.
A AROS? On nie jest aż tak bardzo zależny od platformy i jest przede wszystkim otwarty - jak bym miał kaprys i trochę czasu to bym go mógł odpalić na jakiejkolwiek konfiguracji. Sama jego idea wydaje się być Świętym Graalem Amigi - mamy reimplementację systemu 3, którą można swobodnie rozbudowywać w dowolnym kierunku, teraz jeszcze do tego dochodzi alternatywny kickstart, tak naprawdę gdyby było trochę więcej chętnych do dystrybucji Vision, to myślę że byśmy mieli z tego systemu niezły i wygodny kombajn na nasz stary sprzęt, bo dalszy rozwój to też możliwość redukcji wymagań sprzętowych.
Jeżeli myślimy o rozwoju platformy klasycznej (m68k) to stawiałbym właśnie na AROSa. Jeśli jeszcze w tym stuleciu doczekamy się natAmi, to nie wyobrażam sobie instalować na tym WB3, tylko też AROSa. Jeśli myślimy o nowym, obecnie rozwijanym sprzęcie (x86, ARM) to nie bawiłbym się w żadne linuksy ze skórką workbenczową, tylko też bym wybrał AROSa. Wydaje mi się, że przesiadka Morfa lub AOS4 na coś innego niż PPC, to marzenie ściętej głowy.
Swoją drogą, gdyby AROS pozwalał na butowanie z USB, to już bym pewnie dawno na nim siedział i go aktywnie testował, być może nawet rozwijał. Zwłaszcza, że jest nadzieja na dobre sterowniki graficzne, patrząc na ostatnie zawirowania wokół SteamOS i zapowiedzi nVidii wypuszczenia otwartych sterowników dla linuksa.
Ostatnia aktualizacja: 01.04.2014 08:58:23 przez teh_KaiN