[#1] Artykuł o historii GPU (ENG)
Może kogoś zainteresuje ten artykuł, są w nim wątki związane z Amigą. Artykuł jest w języku angielskim:

http://www.techspot.com/article/650-history-of-the-gpu/
[#2] Re: Artykuł o historii GPU (ENG)

@Tomarkus, post #1

czuje niedosyt, ale pomysl na cykl artykulow bylby ciekawy.
[#3] Re: Artykuł o historii GPU (ENG)

@Tomarkus, post #1

o amidze dosłownie dwa zdania tylko

sam artykuł powinien mniej mówić o wynikach finansowych ATi a więcej o faktycznym postępie zaznaczając przynajmniej podstawowe różnice pomiędzy generacjami i kartami.

Brak też kilku niemiłych słów o jakości obrazu konkurencji 3dfxa w jedynym liczącym się wtedy trybie 16bit a szczególnie w kartach Riva TNT 1/2 które reklamowane były jako lepsze od Voodoo bo mające 32bit rendering... tylko że 32bit chodziło słabo i wymagało w najlepszym przypadku grę w rozdzielczości niższej => gorsza jakość obrazu. Voodoo w 16bit miał obraz ładny, szczególnie Voodoo3 ale już Riva miała obraz zwyczajnie patologiczny: kratownica na ekranie wymiotuje wymiotuje

poza tym kupiłem kiedyś dość tanio GeForce 256 bo sprzedawca się chyba pomylił (a ja nie ośmieliłem się zakwestionować niedorzecznie niskiej ceny ) i mimo że to była świetna wydajnościowo karta i w ogóle to w tamtym czasie lepiej było mieć Voodoo3 i zamieniłem się z kolegą (on dopłacił) na V3 3000 na którym wszystkie gry ogrywało się świetnie. I mimo że GeForce już miał wystarczająco pary aby 32bit obsługiwać to albo gry go nie obsługiwały albo wyglądały tak czy siak słabo w porównaniu do Glide, a to input lag większy a to to a to tamto. Były też takie które lepiej chodziły i wyglądały na GeForce jak chociażby Quake3 ale suma sumarum imho bilans lepiej wychodził dla Voodoo ponieważ mimo wszystko Q3 na Voodoo chodził i wyglądał poprawnie czego nie można powiedzieć o np. Unrealu (czyli też DeusEx i masie innych gier na tym silniku !)

Oczywiście marketingowo 3dfx popełnił samobójstwo kupując STB i nie doklejając nawet byle jakiego 32bit. Gdyby VSA100 było odpowiedzią na Rivę TNT 2 (a nie spóźnioną odpowiedzią na GeForce i to odpowiedzią bez T&L) to sprawa mogłaby się skończyć inaczej dla 3dfx...

No ale cóż, nie takie firmy upadały przez techniczne niedopatrzenia i głupie decyzje zarządu ...
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem