[#1]
UWAGA!!! Oszuści na allegro.
Tydzień temu wystawiłem MacBooka na allegro. Na drugi dzień odezwał się gość z Anglii, że jest zainteresowany i mam mu podać całkowity koszt z wysyłką EMS Pocztex.
Zgodziłem się, bo pilnie potrzebuje kasę na naprawę samochodu. Gość odpisał, że przelew już zrobiony i czeka na wysyłkę. Dostałem nawet e-mail od Barclays Bank, że pieniądze zostały wysłane, ale potrzebują potwierdzenia nadania przesyłki. 2 dni później gość do mnie dzwonił i pytał czy wysłałem paczkę. Rozmawialiśmy po angielsku. Jako że była to moja pierwsza w życiu rozmowa w tym języku przez telefon, byłem mocno zestresowany i nie wiedziałem za bardzo co gość do mnie mówi. Ale ustaliłem z nim, że wyślę paczkę tego samego dnia po południu. Gdy już byłem na poczcie, gość znowu do mnie dzwonił, ale tym razem nie odbierałem telefonu. Po wysłaniu paczki wysłałem mu zdjęcie potwierdzenia nadania. Gość odpisał że dziekuje. Zdjęcie wysłałem tez do Barclays Bank i na drugi dzień otrzymałem informacje, że pieniądze wkrótce trafią na moje konto, ale jest to transakcja międzynarodowa i trochę to potrwa. Dziś mija 6 dzień od otrzymania informacji z Barclays a kasy jak nie było, tak nie ma. Jutro idę na Policję, bo trafiłem dzisiaj na kilku forach ten sam przypadek. Zatrważająca ilość ludzi miała podobną sytuację. Niestety Allegro nic tu nie zdziała, bo sprzedałem gościowi poza Allegro.
Ostatnia aktualizacja: 01.07.2014 18:38:35 przez glichtanski