[#1] UWAGA!!! Oszuści na allegro.
Tydzień temu wystawiłem MacBooka na allegro. Na drugi dzień odezwał się gość z Anglii, że jest zainteresowany i mam mu podać całkowity koszt z wysyłką EMS Pocztex.
Zgodziłem się, bo pilnie potrzebuje kasę na naprawę samochodu. Gość odpisał, że przelew już zrobiony i czeka na wysyłkę. Dostałem nawet e-mail od Barclays Bank, że pieniądze zostały wysłane, ale potrzebują potwierdzenia nadania przesyłki. 2 dni później gość do mnie dzwonił i pytał czy wysłałem paczkę. Rozmawialiśmy po angielsku. Jako że była to moja pierwsza w życiu rozmowa w tym języku przez telefon, byłem mocno zestresowany i nie wiedziałem za bardzo co gość do mnie mówi. Ale ustaliłem z nim, że wyślę paczkę tego samego dnia po południu. Gdy już byłem na poczcie, gość znowu do mnie dzwonił, ale tym razem nie odbierałem telefonu. Po wysłaniu paczki wysłałem mu zdjęcie potwierdzenia nadania. Gość odpisał że dziekuje. Zdjęcie wysłałem tez do Barclays Bank i na drugi dzień otrzymałem informacje, że pieniądze wkrótce trafią na moje konto, ale jest to transakcja międzynarodowa i trochę to potrwa. Dziś mija 6 dzień od otrzymania informacji z Barclays a kasy jak nie było, tak nie ma. Jutro idę na Policję, bo trafiłem dzisiaj na kilku forach ten sam przypadek. Zatrważająca ilość ludzi miała podobną sytuację. Niestety Allegro nic tu nie zdziała, bo sprzedałem gościowi poza Allegro.

Ostatnia aktualizacja: 01.07.2014 18:38:35 przez glichtanski
[#2] Re: UWAGA!!! Oszuści na allegro.

@glichtanski, post #1

Grzecznie sie zachowal, ladnie podziekowal :), ale ten Barclays Bank to pewnie taki barakowy Amber Gold , pierwsze slysze zeby Bank potrzebowal potwierdzenia nadania przesylki, niby jak to zweryfikuje ???... Oj naiwnosci ludzka nie znasz granic.
[#3] Re: UWAGA!!! Oszuści na allegro.

@sigma2pi, post #2

Gdyby nie to, że naprawdę śpieszno mi z gotówką, to bym się 3 razy zastanowił, czy sprzedawać temu gościowi. Niestety zbyt szybko podjąłem decyzję i zonk. Teraz czeka mnie szlajanie się po policjach prokuraturach i kto wie czym jeszcze, a pieniędzy i tak pewno nie zobaczę.
[#4] Re: UWAGA!!! Oszuści na allegro.

@glichtanski, post #3

PS. Wie ktoś jak zgłosić Apple takie oszustwo? Wprowadzić numer seryjny na jakąś czarną listę?
[#5] Re: UWAGA!!! Oszuści na allegro.

@glichtanski, post #4

Zapytaj na MyApple.pl
[#6] Re: UWAGA!!! Oszuści na allegro.

@Ender, post #5

Sprawdzę po pracy.
[#7] Re: UWAGA!!! Oszuści na allegro.

@Ender, post #5

Napisałem na forum MyApple, czekam na odpowiedź.
[#8] Re: UWAGA!!! Oszuści na allegro.

@Ender, post #5

Niestety nie pomogli mi tam, a wręcz zgnoili.

Ale mam też chyba dobrą wiadomość. Znalazłem po numerze telefonu, z którego do mnie dzwoniono adres. Co prawda w Nigerii, ale tam mówią po angielsku. Zadzwoniłem, ale koleś chyba połapał się z kim gada i szybko się rozłączył.
[#9] Re: UWAGA!!! Oszuści na allegro.

@glichtanski, post #8

No to brzydko, myślałem, że jakoś pomogą. Przepraszam, że zaproponowałem ci zajrzenie na tamte forum. Ja miałem do tej pory z nim pozytywne skojarzenia/przygody. A nie idzie "namierzyć go" przez ten numer? Być może podał na jakimś forum, na FB, czy innej zarazie.

Ostatnia aktualizacja: 04.07.2014 22:16:15 przez Ender
[#10] Re: UWAGA!!! Oszuści na allegro.

@Ender, post #9

Przepraszam, że zaproponowałem ci zajrzenie na tamte forum

Nie gniewam się. A kij z tym forum.

Namierzyłem gościa z Nigerii, nie odbiera moich połączeń z komórki. Namierzyłem numer IP nadawcy e-maili. I na razie to tyle.
[#11] Re: UWAGA!!! Oszuści na allegro.

@glichtanski, post #10

A próbowałeś zawrócić przesyłkę? Nie wiem czy to jest możliwe ale można zawsze się dowiedzieć w punkcie w którym wysłałeś. Spróbuj.
A tak na marginesie, że też nie zapaliła Ci się czerwona lampka ...
[#12] Re: UWAGA!!! Oszuści na allegro.

@Tomski, post #11

No nie mogę zawrócić przesyłki, bo już została odebrana.

I proszę mi tu nie wyjeżdżać z pouczeniami. Każdy jest mądry po szkodzie ok, racja
A ja mam uszkodzony silnik w samochodzie i kasa była mi potrzebna. Jak tylko koleś napisał, że kasa jest w drodze, zacząłem zamawiać części, umówiłem się już z mechanikiem i nagle musiałem wszystko odwołać. Najgorzej było z częściami, bo z zagranicy.

A przy okazji. Zgubił mnie pośpiech.

Ostatnia aktualizacja: 04.07.2014 23:03:36 przez glichtanski
[#13] Re: UWAGA!!! Oszuści na allegro.

@glichtanski, post #12

Wychodzi że, twoja sprawa rozbija sie o SCAM 419.
[#14] Re: UWAGA!!! Oszuści na allegro.

@bacus10, post #13

Dokładnie. Jakaś tam kolejna odmiana.
[#15] Re: UWAGA!!! Oszuści na allegro.

@Tomski, post #11

A tak na marginesie, że też nie zapaliła Ci się czerwona lampka ...

smierdzialo od poczatku, tez sie dziwie... nic juz nie zrobi, popelnil wszystkie mozliwe bledy jakie mozna popelnic, moze bedzie to jakas nauka na przyszlosc, bo nikt przeciez nie bedzie szukal laptopa po calym swiecie skoro sam dobrowolnie wyslal , a sam tego nie odzyska. pojscie na policje tez niewiele da, bo co policja zrobi, zanotuje i poda dalej... byc moze przy okazji jakiejs grubszej sprawy natrafia na tego laptopa.

---
ale mozesz obwiescic swiatu, ze Twoj laptop zawieral cenne dane przekazane przez Snowdena czy innego uciekiniera z NSACIA, ktore teraz wpadly w rece terrorystow, wtedy USA na pewno wysle swoje "czarne helikoptery" po laptopa, zartuje, nic innego nie przyszlo mi do glowy :).
[#16] Re: UWAGA!!! Oszuści na allegro.

@glichtanski, post #14

I policja też nic nie zrobi. Przerabiałem to i wiem coś o tym. Przerabiałem to kiedyś z mini makiem. Kupiłem na allegro, ale odebrałem osobiści, jednak w centrum miasta. Jednak mak się spalił po dwóch dnach, gdyż był domową metodą kręcony i układ zasilania poleciał.

Gdy poszedłem na policję powiedzieli, że najpierw muszę mieć odpowiedź z Allegro, bo nic inaczej nie pomogą. A Allegro się wypięło gdyż odebrałem osobiście. Gdyby to była przesyłka z odbiorem w domu to może by coś z tego było.
[#17] Re: UWAGA!!! Oszuści na allegro.

@gilban, post #16

Podam im wszystko co mam. Adresy, numery IP, numery telefonów. Zobaczymy co z tego wyjdzie.
[#18] Re: UWAGA!!! Oszuści na allegro.

@glichtanski, post #17

Dziś dostałem wiadomość z Apple (przez aplikację znajdź), że ktoś uruchomił dzisiaj mojego MacBooka i został on zablokowany. Nie wiem co dalej, bo jest poza siecią i nie znam jego lokalizacji.

Ostatnia aktualizacja: 12.07.2014 20:28:42 przez glichtanski
[#19] Re: UWAGA!!! Oszuści na allegro.

@glichtanski, post #18

Dobre i to, teraz jak go odzyskać.
[#20] Re: UWAGA!!! Oszuści na allegro.

@Ender, post #19

Teraz się dowiedziałem, że niepotrzebnie zablokowalem komputer, bo jego lokalizacja będzie niemożliwa. No chyba, że gość odpisze na moją wiadomość, która pojawiła się po włączeniu komputera, wtedy zdejmę blokadę, on uruchomi komputer a ja będę miał jego lokalizację. Wtedy mogę go zablokować ponownie.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem