[#1] Mac m68k
Witam,

Zakupiłem Maca m68k, 030. I mam problem ze znalezieniem do niego wiedzy, tzn informacji o nim. Ma ktoś jakieś, sprawdzone adresy. Czego nie mogę znaleźć? ogólnie to Internet ostatnio wygląda jak by go nikt nie sprzątał.

Macie jakiś sposób na to jak szukać np: w Google albo Yahoo w Internetowych Archiwach. Bo jak np: chciał bym przeszukiwać Internet w przedziałach wiekowych.Są jakieś "how to".

Najbardziej to by mnie interesowała lista programów, jakieś hack-i, poczytał bym trochę o problemach użytkowników, mam tam jeszcze jakieś zagadnienia ale może mi się powyjaśniają same, dzięki.

Ostatnia aktualizacja: 09.10.2014 09:06:07 przez amizet
[#2] Re: Mac m68k

@amizet, post #1

cos slabo szukales.
co to za mac ?
Na poczatku proponuje zajrzec na strony o emulacji maka 68k.
Znajdziesz tam wiele informacji oraz linkow do oprogramowania.

ps.
OS8.1 tez mozna uruchamic na 030 :)
[#3] Re: Mac m68k

@Norbert, post #2

Mac to IIcl, jestem na etapie obcinania gniazda db, bo jeszcze nie zrobiłem adaptera od wczoraj, klawiatura jest. Nie ma myszki, ale ta może zadziała i kabla do klawiatury. Peryferie SCSI mam, Os instalował bym na Macu z nośnika.Tak przynajmniej myślałem żeby to zrobić. Czyli emulować bym nie musiał?

No i ma kartę sieciową, Mac się może Przydać Amidze.

Nie szukałem za bardzo, bo jestem na etapie adaptera zadziała z tym? ////

Myszkę na podstawie myszki z Amigi, tylko inny pinout? jeszcze go nie włączałem.

Monitor na razie CRT, nie wiem czy ten adapter zadziała z Lcd?
[#4] Re: Mac m68k

@amizet, post #3

mac IIcl to nie to samo co mac LC
[#5] Re: Mac m68k

@Norbert, post #4

Dobra ten schemat ///. I ta tabelka ///

Czy to jest? pinoute złącza Mac II, jeśli tak to, taki adapter? ///

///
Trzeba połączyć? 7 i 10 a pin 4 zostawić
Connect pin 7 to pin 10 for VGA. Leave pin 4 not connected.

Czy wykonać Code9?
VGA 800*600 56 - - - Code 9

Ostatnia aktualizacja: 09.10.2014 15:06:23 przez amizet
[#6] Re: Mac m68k

@amizet, post #5

Kupiłem sobie adapter, /nie samowite że ktoś go wystawił akurat teraz/ tak że na razie czekam na przesyłkę. Midi też już mam czyli zaraz będzie Music Mouse. To chyba pierwszy program które będę chciał sprawdzić. Odkurzyłem go, musiałem spojrzeć do instrukcji, jak go rozebrać, poukrywane te zaczepy. Wydaje mi się że Mac przemyślana konstrukcja.
[#7] Re: Mac m68k

@Norbert, post #2

OS8.1 tez mozna uruchamic na 030 :)

Jak wynika z tej strony da się to zrobić:) ///
[#8] Re: Mac m68k

@amizet, post #7

A czy ja napisalem ze nie mozna ?
[#9] Re: Mac m68k

@Norbert, post #8

A czy ja napisałem że ty napisałeś że nie można nie.

Masz Mac-a czy emulujesz? wtedy będę wiedział w jakim stylu zadawać pytania.
[#10] Re: Mac m68k

@amizet, post #9

W ogóle to Mac Działa

[#11] Re: Mac m68k

@amizet, post #9

mam maka 040
jak dziala przejsciowka VGA ? gdzie kupiles ?

Ostatnia aktualizacja: 14.10.2014 11:00:39 przez Norbert
[#12] Re: Mac m68k

@Norbert, post #11

Przejściówkę kupiłem na allegro, To ViewSonic VMAC-1 działa na ustawieniach 640/480@67Hz /dip no. 1-4 on/ Sync Mode Separate+Composite /dip no. 7-8-9-10 on/ jest to przejściówka z dziesięcioma przełącznikami.

Z tego co czytałem to ten Mac nie ma obrazu VGA, na początku miałem podpięty stary monitor CRT Acer i on coś się nie chciał działać, już myślałem że to nie będzie działać. Później wziąłem GBS i stwierdziłem jak nie będzie działać to prze GBS musi odpalić. I odpaliło w RGBS, a na końcu podpoiłem zwykły monitor LED Fujitsu.

I teraz mam przejściówkę tak jak pisałem ustawioną i monitor Led i obraz całkiem ładny, tylko mi brakuje jeszcze myszki adb, może mi się uda kupić jak nie to muszę poszukać rozwiązań DIY.

Na przejściówce piszę że jest do G3 only i to mnie trochę zbiło z tropu na początku, ale w nocy stwierdziłem że spróbuję jeszcze raz i działa.

Ostatnia aktualizacja: 14.10.2014 12:08:36 przez amizet
[#13] Re: Mac m68k

@Norbert, post #11

Bo nurtuje mnie parę zagadnień, jest może jakiś odpowiednik SnoopDos-a tylko na Mac-a PPC lub też m68k. Bo teraz mój najmocniejszy Mac ma procesor 300mhz kartę graficzną ATI tak że jest moc.

Tylko mam takie dość proste "zagadnienia" wiem że mógłbym sobie sam na nie odpowiedzieć ale to może trochę trwać. Tak że ogólnie za makiem w moim wypadku przemawia myśl "konstrukcyjna" no i to na pewno że pierwsze egzemplarze zostały złożone w "garażu". W ogóle to jak się patrzy na maka to widać że Ten kto go projektował wiedział co robi, tylko to może bardzo wyewoluowało i dla tego np: iPhone 6 czy tam jakiś inny jest tak naprawdę jednorazowego użytku. Czyli poszło to w taką stronę że nie liczy się hardware tylko software.

Dlatego oscyluje w latach 90 gdzie jeszcze ważny był hardware, przynajmniej taka jest moja subiektywna opinia.

Czyli jest może jakiś odpowiednik SnoopDos-a na Mac-a, nie chce mi działać MacUAE 0.8.6 mam je z "macintoshgarden".

Dalej to czym robić screnny tzn. zrzuty ekrany jest do tego jakiś "grab" czy już OS ma to w sobie?
[#14] Re: Mac m68k

@amizet, post #13

W komentarzach na garden napisane jest "uszkodzone".

Do " screenow"
link
[#15] Re: Mac m68k

@Norbert, post #14

To że pisze że jest uszkodzone to nie znaczy że nie działa, tylko ktoś sobie tego nie dał rady uruchomić.

Teraz sobie zrobię screena i zobaczę, czym to jest spowodowane że nie działa. Po prostu ekran z UAE tak szybko znika że nie widzę co tam pisze a pokazuje że czegoś brak. W ogóle to nie aktywna jest "ikona" File System. Tak że dzięki na razie, oczywiście mam jeszcze kilka niejasności ale to później.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem