[#1] Jaki interefejs IDE/ATA = USB w pc
Tak jak w temacie :)
Chodzi o to, że mam starego biurowca (nie jednego), ale w desktopowym "biurowcu" IBM nie ma miejsca na dodatkowy HDD, a chciałbym podłączyć dodatkowy, standardowy twardy dysk 3.5" do USB. Będą na nim gry i muzyka. Nie będzie często odłączany, tylko będzie generalnie na stałe.
Jaki interfejs z Allegro polecacie? Chodzi o dobry i niezawodny w cenie do 50 zł.
Czy da się uniknąć dodatkowego zasilacza?

Ostatnia aktualizacja: 05.11.2014 00:42:06 przez Andrzej Drozd
[#2] Re: Jaki interefejs IDE/ATA = USB w pc

@Andrzej Drozd, post #1

Dobra, zamowiłem na Allegro jakieś najtańsze ustrojstwo z zasilaczem. Zasilanie i tak pociągne z kompa.
[#3] Re: Jaki interefejs IDE/ATA = USB w pc

@Andrzej Drozd, post #1

OK, kupiłem intrefejs z zasilaczem. Działa. Można do niego podpiąć dyski IDE (2.5 i 3.5) oraz SATA.
Podłączyłem go do XPka z nowym HDD IDE, odlpaliłem "zarządzanie dyskami" komendą "diskmgmt.msc", sformatowałem dysk i wszystko gra.

Jednak mam pytanie, czy taki HDD w ten sposób spreparowany będzie widoczny po podłączeniu go do normalnej taśmy IDE?

Pytanie moje bierze się stąd, że mam w szufladzie mały (40 GB), dodatkowy HDD, który kiedyś miałem podłączony do peceta. Było to dawno temu, ale o ile pamiętam jest sformatowany i był normalnie widoczny przez WinXP. Gdy podłączyłem go do interfejsu, to program "zarządzanie dyskami" widzi go jako "obcy" i nieczego z niego nie można odczytać. Aby sprawdzić to dokładniej, musiałbym go podłączyć do peceta, ale będzie to trochę kłopotliwe (rozkręcanie i takie tam).
[#4] Re: Jaki interefejs IDE/ATA = USB w pc

@Andrzej Drozd, post #3

Tak, powinien być bez problemu widoczny na zwykłej taśmie IDE.

Co do tego interfejsu co kupiłeś najtańszego to staraj się nie podłączać do niczego tego zasilacza co dostałeś, ostatnio sobie spaliłem w ten sposób dysk 250GB, zasilacz się sfajczył ze spektakularnym hukiem, a i dysk nie przeżył tej operacji...

Co do dysku 40 GB to ciężko powiedzieć, dlaczego go nie widzi prawidłowo, zawartość powinna być normalnie widoczna.
[#5] Re: Jaki interefejs IDE/ATA = USB w pc

@lysyzastary, post #4

OK, dzięki za info.

PS. Doszedłem do wniosku że nie będę używał go cały czas. To co trzeba to wrzucę na "HDD USB" zwalniając miejsce na HDD w kompie oraz będę tam trzymał backupy które już mam na DVD, bo jednak co dwie kopie to nie jedna.
Pendrajwom nie ufam i żadnej pamięci tego typu, ponieważ już mnie zawiodły. Co prawdziwy HDD, to prawdziwy HDD.

Ostatnia aktualizacja: 19.01.2015 19:23:15 przez Andrzej Drozd
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem