[#1]
Okładki książek, płyt, gier itp
W sumie nie wiedziałem gdzie wrzucić temat więc piszę tu.
Mam kilkanaście pozycji książkowych, czasopism oraz płyt z czasopism o Amidze. Jako, że jakiś czas chodziło mi po głowie, by zrobić sobie taki ich katalog elektroniczny (z pewnością niektórym z Was również). W tym celu do katalogowania posłużyłem się programem GCstar. Co mogłem to sam wklepałem do programu, ale brakło mi okładek książek. Nie znalazłem ich na internecie, więc zacząłem sam skanować je w większej rozdzielczości. Scany pokazały jednak sporo załamań, otarć, czy plam, czy ubytków i nie wyglądały zbyt ładnie, więc zacząłem je powoli nieco retuszować i oczyszczać. Kilka pozycji już mam zrobionych, ale wiele jeszcze brakuje.
Ktoś zaraz powie po co to wszystko? Otóż nigdzie nie znalazłem swoistego spisu książek o tematyce Amigowej wydanych po polsku lub dostępnych w Polsce i zebranych w jednym miejscu z ich spisem treści i zdjęciem/scanem okładek. Scany całych książek z ich treścią z pewnością naruszałyby prawa autorskie. A jak jest ze zdjęciami/scanami okładek i spisem treści?
Mógłbym opisać gdzieś tu na forum kilka książek (tytuł, autorzy, wydawnictwo, rok wydania, nr ISBN itp.) i wstawić ich okładki. Może ktoś inny kiedyś zrobiłby w przyszłości taki spis bardziej profesjonalny (tak dla przyszłych pokoleń entuzjastów i fanów komputerowego sprzętu retro). Wiem, że niektóre księgarnie opisują i wstawiają takie informacje o oferowanych książkach na swoich stronach. Można prosić o Wasze opinie.