[#1] Okładki książek, płyt, gier itp
W sumie nie wiedziałem gdzie wrzucić temat więc piszę tu.

Mam kilkanaście pozycji książkowych, czasopism oraz płyt z czasopism o Amidze. Jako, że jakiś czas chodziło mi po głowie, by zrobić sobie taki ich katalog elektroniczny (z pewnością niektórym z Was również). W tym celu do katalogowania posłużyłem się programem GCstar. Co mogłem to sam wklepałem do programu, ale brakło mi okładek książek. Nie znalazłem ich na internecie, więc zacząłem sam skanować je w większej rozdzielczości. Scany pokazały jednak sporo załamań, otarć, czy plam, czy ubytków i nie wyglądały zbyt ładnie, więc zacząłem je powoli nieco retuszować i oczyszczać. Kilka pozycji już mam zrobionych, ale wiele jeszcze brakuje.

Ktoś zaraz powie po co to wszystko? Otóż nigdzie nie znalazłem swoistego spisu książek o tematyce Amigowej wydanych po polsku lub dostępnych w Polsce i zebranych w jednym miejscu z ich spisem treści i zdjęciem/scanem okładek. Scany całych książek z ich treścią z pewnością naruszałyby prawa autorskie. A jak jest ze zdjęciami/scanami okładek i spisem treści?

Mógłbym opisać gdzieś tu na forum kilka książek (tytuł, autorzy, wydawnictwo, rok wydania, nr ISBN itp.) i wstawić ich okładki. Może ktoś inny kiedyś zrobiłby w przyszłości taki spis bardziej profesjonalny (tak dla przyszłych pokoleń entuzjastów i fanów komputerowego sprzętu retro). Wiem, że niektóre księgarnie opisują i wstawiają takie informacje o oferowanych książkach na swoich stronach. Można prosić o Wasze opinie.
[#2] Re: Okładki książek, płyt, gier itp

@tomii81, post #1

Kopalnia okładek do Amigowych gier.
https://www.exotica.org.uk/wiki/Amiga_Game_Box_Scans
[#3] Re: Okładki książek, płyt, gier itp

@tomii81, post #1

Skoro interesujesz się tym tematem to warto zajrzeć też tutaj

link
[#4] Re: Okładki książek, płyt, gier itp

@tomii81, post #1

Jest kilka rozwiązań na podejście do tematu:
- katalog online - jest już coś takiego, ale z pewnością można zrobić to lepiej
link
- katalog w PDF, wychodziły w latach świetności Amigi takie rzeczy drukiem - książki, oprogramowanie, właśnie tak opisane zdjęcie i krótki opis
- program typu baza danych do pobrania - to już ambitne podejście, zacięcie programistyczne wymagane
- ostatecznie jak opadniesz z sił i zapału możesz wrzucać zdjęcia z krótkim opisem do Galerii PPA do działu Książki
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem