[#1] Jaka dystrybucja Linuxa?
Jaką dystrybucję Linuxa zainstalować na Athlonie 3200 z 2GB RAM? Mogę włożyć w sumie 4GB ale nie jestem pewien czy to pójdzie, gdyż pod WinXp nie chciało działać 4GB ale to z winy samego WinXp chyba. Komp używany tylko do netu i Open Office'a.
[#2] Re: Jaka dystrybucja Linuxa?

@Tomski, post #1

Zapewne ilu użytkowników, tyle odpowiedzi dostaniesz.

Ja bym proponował CentOS 7, ma w komplecie Firefoxa i Libre Office, nieźle sprawuje się nawet na starszym sprzęcie (mam stację roboczą z CentOSem o niewiele lepszych parametrach niż Twoja). Oczywiście możesz np. doinstalować Chrome (jeśli potrzebujesz np. Flasha), całą masę innego oprogramowania.

CentOS ma tą zaletę, że każda wersja major jest wspierana 10 lat. Wersja 7 wyszła w tamtym roku, więc przez najbliższe 9 lat będą dostępne aktualizacje. Istotną kwestią jest to, że update'y nie zmieniają ani interfejsu binarnego ani na poziomie źródeł, więc raz zainstalowany i skonfigurowany system, nie zostanie nagle "popsuty" przez aktualizacje.

Ja wszędzie gdzie potrzebuje Linuxa tam używam CentOSa, wg. mnie bardzo dobrze się sprawdza.

Ostatnia aktualizacja: 04.03.2015 23:56:45 przez strim_
[#3] Re: Jaka dystrybucja Linuxa?

@Tomski, post #1

Rzuć okiem na Minta i do tego jakieś lekkie środowisko graficzne. Mam na netbooku z atomem i 1GB ramu i jestem zadowolony. Środowisko LXDE

Ostatnia aktualizacja: 05.03.2015 13:01:14 przez Ender
[#4] Re: Jaka dystrybucja Linuxa?

@strim_, post #2

Ktoś mi doradził Ubuntu. Taki też już ściągnąłem, 14.04.01PL - Triumfalna Turkawka. To wymyślili nazwę.
W weekend pewno przeinstaluje WinXp, który tak muli, że system startuje około 5min na tym kompie. Komp ten używać będę sporadycznie. Dziadek już jest ale szkoda wyrzucać. Zawsze to jest w razie czego jakaś deska ratunku, gdybym musiał coś zrobić a główny komp by padł.
A Ubuntu o tyle chyba jest dobry, że sporo jest programów na te dystrybucję, między innymi darmowy CAD DraftSight.
[#5] Re: Jaka dystrybucja Linuxa?

@Tomski, post #4

Wiesz co, Mint jest robiony na bazie Ubuntu. Mint oznacza świeżość, ten system nie jest przeładowany na starcie, a jednocześnie zawiera niewolne kodeki i ogólnie jest przyjemny.
Ja mam wersję najnowszą LTS i 64 bit (pulpit Cinnamon) i w porównaniu z Win 7 Pro na tym samym komputerze jest żwawszy zwłaszcza start, zamykanie i internet. Procek mam Intel E8500 czyli nie najnowszy i to jest szybkie.
Nie znam CentOS-a, ale myślę że też możesz rozważyć, może być lżejszy od Minta (ale chyba też "trudniejszy" - nie wiem, nie znam).
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem