[#1] Schneider Amstrad PC1512DD
Witam

Pytania grzecznościowe i wiem, że jestem na portalu amigowym ale pewnie tu też zaglądają kolekcjnonerzy innych systemów więc proszę o wyrozumiałośćOK

A więc:
Dostałem od kolegi z pracy do przetestowania sprzęt jak w tytule (dostał w spadku) całość prezentuje się jak nówka i jest w stanie idealnym do tego jest sprawny (monitor, komputer,dźwięk, klawiatura, oraz mysz wszystko działa) udało mi się to uruchomić bo zestaw zawierał dyskietki w tym i gry i chodzi wszystko bez zarzutu i tu pytanie do was wszelkiej maści kolekcjonerów ile to jest warte zwłaszcza w tym stanie bo sam nawet jestem zainteresowany ale chcąc być w porządku z kolegą chcę się od was dowiedzieć mniej więcej jaka kwota wchodzi w grę?

Sprzęt przyjechał z Niemiec ale to żaden śmietnik tylko perełka w stanie idealnym proszę o jakieś propozycje wyceny aby kolega mógł tu to zobaczyć co prawdziwi koneserzy retro-sprzętu sądzą o jego spadku dodam, że na dyskietkach znajduje się mnóstwo oryginalnego oprogramowania a całość w tym stanie normalnie zapiera dech w piersiach.

Oczywiście mam konto na allegro i można by to wystawić i wtedy sprawdzić ale wydaje mi się, że sprzęt w takim stanie to raczej na ebay się nadaje ale niestety nie mam tam konta a i tego sprzętu jest mało więc proszę bardziej co doświadczonych o wypowiedz

pozdrawiam Piotr a oto mała galeria:

A garść informacji znalazłem w starym numerze bajtka:

Co sądzicie ile może to być warte?

Pozdrawiam

Ostatnia aktualizacja: 21.03.2015 15:44:35 przez heniek29cr

Ostatnia aktualizacja: 21.03.2015 15:48:24 przez heniek29cr
[#2] Re: Schneider Amstrad PC1512DD

@heniek29cr, post #1

Na Ebayu jest taki model z jedną stacją dyskietek za 25 funtów, czyli ok. 140 zł. Pod względem sprzętowym nic ciekawego, bo procesor to 8086. Takie dyskietki to rzadkość, a wiadomo że z czasem wysiadają. Myślę, że za 150-200 zł może pójdzie.

Tylko tak, jak kolega niżej pisze: nie ma za bardzo co na tym komputerze robić ;)

Ostatnia aktualizacja: 21.03.2015 16:01:58 przez RomanWorkshop
[#3] Re: Schneider Amstrad PC1512DD

@heniek29cr, post #1

Ja powiem tak. Sprzęt wygląda ładnie, jednak to jest jakby nie było zwykły PC. Więc wartość to ma taką, za ile byli by chętni aby to kupić. Zobacz tu: link. Ktoś wystawił komputer firmy IBM. Cena kosmiczna, chętnych brak. Wiadomo, że za tyle ile chce ten ktoś go sprzedać to nigdy nie sprzeda. Tu mamy laptopa z prockiem 286: link i chętnych brak. Tu: link ktoś wystawił kolejny sprzęt typu 286. Pewnie włożył gęstą dyskietkę do rzadkiej stacji i się dziwi gość, że mu nie chce działać. Więc tak też jest z tym Amstradem. Na to nie ma softu prawie wcale. Więc można go sobie tylko popodziwiać. Taki podobny procesor jak ten Twój Amstrad tylko że Z-80 ma Commodore 128. Amiga ma dużą wartość nie tylko za to że jest starym komputerem, ale przede wszystkim za to, że jest dużo dobrego oprogramowania na nią, dużo dobrych gier, których próżno jest szukać dla współczesnych konsol czy komputerów PC. Zobacz ilu użytkowników ma stare maki z czasów Amigi? Jakieś resztki.

-----------------------------------------------

Więc jak chce to Twój znajomy sprzedać, to niech wystawi od złotówki na Allegro i zobaczy ile dostanie. Wtedy będzie wiadomo jaka jest tego wartość.
[#4] Re: Schneider Amstrad PC1512DD

@heniek29cr, post #1

Komputer nie jest nic warty, bo to odlam klonow IBM PC czyli takie padla jak 286/386 itp. (tylko dla zbieraczy zlomu) w zaden sposob niekompatybilny z linia popularnych Amstrad Schneider CPC.
Jedyne co mozna odpalic na takim kompie, to wczesne wersje MS DOS'a jak na starych PC'etach.
[#5] Re: Schneider Amstrad PC1512DD

@selur, post #4

Ta, jasne - zobacz za ile poszło Atari PC1 (wydajnościowo jeszcze większy złom niż Amstrad): link.
Wbrew twierdzeniom niektórych ewangelistów stare pecety też mają swój urok (zwłaszcza firmowe). Scena pecetowa w latach dziewięćdziesiątych wypuszczała produkcje nie gorsze niż amigowa (a pod koniec dekady zdecydowanie lepsze).
Co do tego Amstrada to nie jest jakaś specjalna rzadkość i też skłaniałbym się ku cenie zbliżonej do 200zł.

Ostatnia aktualizacja: 21.03.2015 16:22:57 przez Jenot
[#6] Re: Schneider Amstrad PC1512DD

@Jenot, post #5

Jedynymi ewangelistami na allegro sa ci, ktorzy probuja sprzedac stare PC'towe gowniane konstrukcje jako "perelki", "rarytasy", "okazje" itp.
Nawet dla uzytkownikow RETRO taki sprzet nie ma ZADNEJ wartosci.
splat
[#7] Re: Schneider Amstrad PC1512DD

@heniek29cr, post #1

Tu zapytaj.
[#8] Re: Schneider Amstrad PC1512DD

@selur, post #6

Atari było wystawione w licytacji, od 150zł, nie wmówisz mi że ktoś to chciał sprzedać jako perełkę za 2300. Licytacja - tyle dla kogoś ten sprzęt jest warty. Zresztą jest w bardzo ładnym stanie.
Wiesz, dla kolekcjonera starych monet stary znaczek pocztowy jest niewiele wart. To co dla Ciebie jest nic nie warte dla kogoś innego jest warte majątek.
[#9] Re: Schneider Amstrad PC1512DD

@Jenot, post #8

W okolicach roku 1986-87 to był najpopularniejszy PC na zachodzie Europy. Chyba pierwszy na naszym kontynencie jak nie na świecie sprzedawany z myszką i okienkowym systemem operacyjnym. GEM, pakiet biurowy i graficzny. Gierki znane z A500 typu Prince of Persia, North & South czy Sim City się bujną. Zwykłe joysticki można do niego podłączyć. :)
Dodać nieco RAMu, wsadzić IDE-CF, mniejszą stację, grafę EGA i Covoxa i zrobi się fajniejszy. ;) Trudniej byłoby podkręcić procka.

Ostatnia aktualizacja: 21.03.2015 17:22:02 przez ZbyniuR
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem