Pytałeś o najlepszy możliwy sygnał z małego Atari. Nie wiem jakim monitorem dysponujesz, wiele PALowskich monitorów komputerowych ma wejście sygnałów luminancji i chrominancji osobno, nowsze mogą te sygnały mieć wpięte do złącza S-Video. Oczywiście zawsze ma wejście zespolonego sygnału wizji, czyli composite, ale ten sygnał jest dosyć kiepskiej jakości (sygnały luma i chroma zakłócają się wzajemnie powodując charakterystyczne zniekształcenia na obrazie). Z tego co pamiętam, amigowy A1084 ma możliwość wpięcia luma i chroma osobnymi chinchami.
Małe Atari ma możliwość generowania trzech rodzajów sygnału wizyjnego:
- RF - sygnał telewizyjny, zawiera również fonię, zdecydowanie najgorsza jakość
- sygnał composite - nie ma fonii, jest to tzw. zespolony sygnał wizji, lepszy od RF, ale też zawiera zniekształcenia. Najczęściej ten sygnał do monitora wpinany jest poprzez złącze chinch, drugim wtedy puszcza się fonię, sygnał ten też jest w standardzie złącza SCART, ale to z reguły w telewizorach
- sygnały luminancji i chrominancji osobno - zdecydowania najlepsza jakość, te dwa sygnały wpięte na złącze miniDIN to S-Video, często stare monitory (i całkiem nowe też, tylko PALowskie) mają te sygnały wpięte na dwóch osobnych chinchach
Możliwe że monitory dedykowane małemu ATARI mają wejście w postaci dużego DIN, tak jak w komputerze... nie wiem, bo nigdy nie miałem takiego monitora. Trudno też powiedzieć, czy taki monitor wykorzystuje wtedy composite, czy luma i chroma. Warto dodać, że w przypadku monitora monochromatycznego z wejściem composite lepiej wykorzystać sygnał luminancji - obraz jest o niebo lepszy (jak podłączysz go do kolorowego, też będzie OK, tylko czarno-biało), albo zrobić sobie taki sygnał z RGB spinając sygnały R, G i B przez prosty dzielnik napięcia i dopinając synchronizację - obraz z takiej Ami jest wtedy jak żyleta, miałem kiedyś tak podpiętą A500 do zielonego monitorka Neptun.

myślę że odpisałem wyczerpująco
PS. widzę że pytałeś stricte o 1084S. Odpowiedź też jest :) = podepnij luma, chroma i audio osobnymi chinchami. A1084S, skoro ma wejścia luma i chroma, to ma S-Video... tyle że nie we wtyczce miniDIN, tylko w chinchach
Ostatnia aktualizacja: 02.05.2015 15:29:48 przez wali7
Ostatnia aktualizacja: 02.05.2015 15:30:46 przez wali7
Ostatnia aktualizacja: 02.05.2015 15:32:14 przez wali7