[#1] Pytania o architekturę AMD APU
Witam
Zaglądam od czasu do czasu na stronę AMD i portale (vortale) informatyczne, bo interesuje mnie projekt AMD APU. Niestety nie znalazłem odpowiedzi na kilka pytań, więc zapytam tu, może wiecie i pomożecie zaspokoić moją ciekawość. Otóż APU ma znacznie większą przepustowość pamięci pomiędzy procesorem a układem graficznym niż w przypadku procesor a karta graficzna poprzez PCIe.
1) Zastanawia mnie czy podobnie jest gdy procesor komunikuje się z układem graficznym znajdującym się na płycie głównej (wolniej niż wewnątrz APU)?
2) Czy aktualne pamięci graficzne są w stanie maksymalnie wykorzystać przepustowość wewnątrz APU (GDR5/XDR2)?
3) Co byłoby teoretycznie wydajniejsze najsilniejsze AMD APU, czy połączenie na płycie głównej/karcie graficznej tych samych układów (chodzi o rodzinę) jako Crossfire, czy jak to zwą?
4) Jeżeli współczesne x86 bazuje w jakimś stopniu na RISC, to czy teoretycznie jest możliwość zastąpienia w takim APU rdzenia x86 rdzeniem PPC?

Dziękuję za uwagę.pomysł
[#2] Re: Pytania o architekturę AMD APU

@Ender, post #1

Odp. 4) Czy można do Syrenki włożyć silnik od Malucha? - No można, tylko że po co? Ale czy to nadal byłaby Syrenka, bo te jak wiemy spalają inne paliwo.

Apu? Apu? hmmm - Czy to ten ze sklepu Kwik-E-Mart? ;)
[wyróżniony] [#3] Re: Pytania o architekturę AMD APU

@Ender, post #1

Otóż APU ma znacznie większą przepustowość pamięci pomiędzy procesorem a układem graficznym niż w przypadku procesor a karta graficzna poprzez PCIe.

To nie tak, CPU i GPU współdzielą tą samą pamięć, na ile większą przepustowość zależy od przepustowości pamięci, częstotliwości współdzielenia danych między CPU i GPU ...

Ad.1 najcześciej zew. GPU na płycie np: w laptopach jest na szynie PCI-E

Ad.2 nie, dlatego tak samo jak CPU także GPU mają cache

Ad.3 nie ma jednoznacznej odpowiedzi, praktycznie HSA jest mało używane, a więc praktycznie rozwiązanie klasyczne są zdecydowanie wydajniejsze

Ad.4 tak, ale po co, przecież współczesne x86 jest lepsze i tańsze od ppc
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem