[#7]
Re: Apple Macintosh IIci 4MB Memory Expansion Kit
@amizet,
post #6
Rzeczywiście jest póki co najbliżej Apple 100*. Natomiast co do pudełka... Wydaje mi się, że ta karta procesorowa + płytka (z dodatkową pamięcią RAM/Cache procesora?) znalazły się tam przypadkowo. Oprócz nich mam w nim także "krótkie" pamięci SIMM. Nie wspominałem o nich, bo wydało mi się to nieistotne, ale teraz dochodzę powoli do wniosku, że ten Kit 4MB dotyczy tylko i wyłącznie tych pamięci. Skąd taki wniosek? Przyglądałem się zdjęciom płyty głównej Macintosha IIci w wysokiej rozdzielczości i tam są dwie możliwości: Pierwsza, to banki na te właśnie krótkie SIMM-y (za czym optuję), oraz druga, złącze karty procesorowej, ale dalekie od tej, którą ja posiadam. Nazywa się ono PDS. Wobec tego ta karta PPC jest do innego Maka. Nie wiem tylko, do jakiego, bo po symbolach wytrawionych na stałe z kart wszechwiedzące Google nic nie wyświetla (a może kiepski ze mnie szukacz, kto wie).
Będę musiał zapytać na jakimś zagranicznym forum poświęconym Makom...
*Zastanawiające jest, dlaczego w opisie Apple 100 znajduje się zapis: 99MHz (not 100). Ta moja jest ewidentnie 100 MHz (wnosząc po nadruku na chipie).
Ostatnia aktualizacja: 19.07.2015 20:08:57 przez Umpal