[#1] Apple Macintosh IIci 4MB Memory Expansion Kit
[Uwaga: Zapomniałem przekonwertować zdjęcia i nieco zajmują...]

Przytargałem dzisiaj z psiego, znaczy się z pchlego targu takie pudełko:

Z taką zawartością:

Gdy zobaczyłem te złącza, to od razu pomyślałem o mojej 1220/4, ale po chwili zapał ostygł, bo pamięć jest na tej drugiej płytce, a na tej ze złączem podobnym do 1220/4 jest procesor, więc na pewno nie są kompatybilne (cóż, taką miałem nadzieję, nic na to nie poradzę ).

Abstrahując od nadziei na rozszerzenie 1220, czy ktoś się z takim rozszerzeniem spotkał? Nadaje się to jeszcze do czegoś, ktoś tego szuka, cy cuś?
Chciałbym do Amigi, ale wiem, że naiwność powinna mieć swoje granice, dlatego nie zapytam, czy da się to jakoś w niej wykorzystać szeroki uśmiech
[#2] Re: Apple Macintosh IIci 4MB Memory Expansion Kit

@Umpal, post #1

Jak Ci to nie potrzebne i chciałbyś się tego pozbyć, to mogę odkupić mam takiego Mac-a. Tylko ile takie cudo? może kosztować jeśli chcesz sprzedać oczywiście.

I to raczej nie jest do IIci bo on ma normalnie simy. Tylko raczej do PowerBook, to raczej mi się chyba nie przyda. Ale jak byś miał to wyrzucić lub przerobić na żyletki, to mogę to odkupić.

Ostatnia aktualizacja: 18.07.2015 17:24:35 przez amizet
[#3] Re: Apple Macintosh IIci 4MB Memory Expansion Kit

@amizet, post #2

Sprzedaż raczej odpada. Wolałbym się na coś zamienić: historyjki, kapsle, ew. coś do Amigi... mmm, jednak coś do Amigi najchętniej

Powiedz mi, co by ci ta karta zrobiła z tym "makiem"? Bardzo mnie to ciekawi.
[#4] Re: Apple Macintosh IIci 4MB Memory Expansion Kit

@Umpal, post #3

Potocznie i tak na szybko to ta pierwsza to rozszerzenie pamięci i coś jeszcze chyba a ta druga czyli zdjęcia dwa i trzy to karta procesorowa z procesorem PPC. Tylko jeśli to jest karta do Mac-a m68k która wzbogaci go o PPC, chyba takie były to może być trochę Rare. Lecz jeśli jest to karta z Mac-a PPC to jest to po prostu karta z procesorem coś jak karta turbo.

Na pewno spoko znalezisko, trzeba by było się bardziej zorientować, to po prostu napisałem to co można wywnioskować z układów jakie się tam znajdują.

Jak na to patrze to wydaje mi się to wszystko się razem spina.

Ostatnia aktualizacja: 18.07.2015 18:30:57 przez amizet
[#5] Re: Apple Macintosh IIci 4MB Memory Expansion Kit

@amizet, post #4

Tak, da się to spiąć bez problemu - złącza pasują do siebie.
Jeśli masz ochotę, to poszukaj trochę, bo ja mam teraz ból głowy z rowerem - ukradli mi go dzisiaj sprzed bloku i wiem, kto. Domyślasz się, co mnie zalewa...
[#6] Re: Apple Macintosh IIci 4MB Memory Expansion Kit

@Umpal, post #5

Wydaje mi się że jest to karta Apple 100 lub coś koło tego, trochę szukałem.

Czyli karta do PowerBooka-a z serii 500. Tabelka na tej stronie nad którą widnieje napis "Upgrades available" zawiera podobną kartę, chodzi oto że ten procesor PPC który tam jest. Jest raczej jednym z pierwszych PPC, i do tego mi to najbardziej pasuje.
[#7] Re: Apple Macintosh IIci 4MB Memory Expansion Kit

@amizet, post #6

Rzeczywiście jest póki co najbliżej Apple 100*. Natomiast co do pudełka... Wydaje mi się, że ta karta procesorowa + płytka (z dodatkową pamięcią RAM/Cache procesora?) znalazły się tam przypadkowo. Oprócz nich mam w nim także "krótkie" pamięci SIMM. Nie wspominałem o nich, bo wydało mi się to nieistotne, ale teraz dochodzę powoli do wniosku, że ten Kit 4MB dotyczy tylko i wyłącznie tych pamięci. Skąd taki wniosek? Przyglądałem się zdjęciom płyty głównej Macintosha IIci w wysokiej rozdzielczości i tam są dwie możliwości: Pierwsza, to banki na te właśnie krótkie SIMM-y (za czym optuję), oraz druga, złącze karty procesorowej, ale dalekie od tej, którą ja posiadam. Nazywa się ono PDS. Wobec tego ta karta PPC jest do innego Maka. Nie wiem tylko, do jakiego, bo po symbolach wytrawionych na stałe z kart wszechwiedzące Google nic nie wyświetla (a może kiepski ze mnie szukacz, kto wie).
Będę musiał zapytać na jakimś zagranicznym forum poświęconym Makom...

*Zastanawiające jest, dlaczego w opisie Apple 100 znajduje się zapis: 99MHz (not 100). Ta moja jest ewidentnie 100 MHz (wnosząc po nadruku na chipie).

Ostatnia aktualizacja: 19.07.2015 20:08:57 przez Umpal
[#8] Re: Apple Macintosh IIci 4MB Memory Expansion Kit

@Umpal, post #7

Na drugim zdjęciu pudełka jest napisane długopisem + ... "jakieś tam literki" I po tym można wywnioskować że coś tam w środku było. Te krótkie simy to właśnie do tego Mac-a były, a tak karta jest raczej do PowerBooka, przynajmniej mi się tak zdaje. Zawszę możesz przejrzeć prasę z tamtych lat może na coś wpadniesz.

Jeśli procesor jest 100MHz tzn. że raczej fabrycznie nie będzie taktowany większą częstotliwością. Widocznie z powodu kompatybilności.

Ostatnia aktualizacja: 19.07.2015 22:45:07 przez amizet
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem