[#1] Chińska Sega Mega Drive
Cześć,
Wpadłem sobie ostatnio na pomysł, żeby zaopatrzeć się w Segę Mega Drive i zobaczyć jak to krzewiej u konkurencji się grywało ;)
Znalazłem sporo ofert na Aliexpress, gdzie każda kosztuje circa ~30 dolców. Zastanawiam się czy jest to coś warte i czy jest to pełnoprawna Sega. Bo to, że to chińska podróbka wiadomo od początku;)
Czy ktoś może posiadał taki sprzęt albo zna kogoś, kto to miał?
Dzięki za odpowiedzi :)
[#2] Re: Chińska Sega Mega Drive

@kashinho, post #1

Na allegro też są, może nawet taniej. Pożytek z tej konsoli jest taki, że można z niej pobrać procesor 68HC000 (PDIP lub PLCC) do Amigi ;)
[#3] Re: Chińska Sega Mega Drive

@kashinho, post #1

Poka link takiego czegoś.

Kiedyś produkowano klony megadrajwów, które albo były pegazusami albo faktycznie megadrajwami. Odrobina obserwacji (np. porty joysticków) pozwolą to rozróżnić.
[#4] Re: Chińska Sega Mega Drive

@teh_KaiN, post #3

Na aliexpress jest tego od groma i kosztują koło 30 dolców. Oczywiście wedle wszelkich opisów to oryginał;)

link

Podejrzewam, że nawet jeżeli to jest podróbka, to może i działa i będzie czytało cartridge (chyba? ;)

Chcę kupić jakiś sprzęt na działkę, żeby w razie niepogody można było w coś poszczypać, a szkoda mi Ami targać za każdym razem:/

Co Ty na to?
[#5] Re: Chińska Sega Mega Drive

@kashinho, post #4

Cholera, wygląda autentycznie.

Istniały kompaktowe wersje megadrajwów bez slotów kartridża, z wgranymi na stałe grami i bezprzewodowymi padami. Do kupienia czasem nawet na Allegro.

Twoje coś widzę dokładnie jak MD2 - niepegazusowe sloty na pady. Ale są 3 rzeczy, które śmierdzą:

- bardzo dziwny zasilacz - bolce nie są dodatkowo uniesione. Spróbuj sobie wyobrazić podpięcie czegoś takiego do byle przedłużacza/listwy
- na pudełku na konsoli nie ma logo SEGA, na żywych fotosach już jest. Na pewno podróba, ale ciężko stwierdzić czy kompatybilna
- 368 gier w 1 to mało prawdopodobne na standardy megadrajwowe.

I ta ostatnia wskazówka zaprowadziła mnie tutaj. Próbuj guglać "megadrive 368 in 1" i sam sobie wyrób opinię.
[#6] Re: Chińska Sega Mega Drive

@teh_KaiN, post #5

Taaa klony NESa też tak mają że zwykle maks 5 gier, mimo że na naklejce jest napisane kilkaset. Jak masz szczęście to trafisz na kilkanaście gier, a pozostałe miejsca na liście to te same gry ale w wersji np na 2óch graczy lub zaczynasz od innego etapu. Bywa że jest to prawidłowo podpisane, ale nie raz te inne etapy są na tej liście startowej pod nazwą zupełnie innej znanej gry, której oczywiście na tym karcie nie ma.

Ale grunt że działa i można w takiego klona wsadzić kupiony osobno kart z czytnikiem SD lub CF a na nim nagrać cały dostępny na taką platformę soft a tam rzeczywiście są tysiące tytułów. :)
[#7] Re: Chińska Sega Mega Drive

@kashinho, post #1

Nie kupuj tych psuedo MegaDrive w FPGA! Tam jest beznadziejny "emulowany" dźwięk, nie mówiąc o innych zgrzytach. Trzeba kupić Mega Drive ze wskazaniem na Mk I taką, która jest dobra do modów i ma najlepszy dźwięk. Do tego kabel SCART.

U Chińczyków na Ali można za to kupić Flash Cart ;)

Ostatnia aktualizacja: 08.08.2015 09:48:58 przez charliefrown
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem