[#1] Sharp X68000...
Dzisiaj przez przypadek znalazłem na AmiNecie takie coś.

Próbował ktoś może tym się pobawić, jaki to daje efekt?
[#2] Re: Sharp X68000...

@Solo Kazuki, post #1

Po zastanowieniu, wątek by się bardziej nadawał do działu "gry" albo "programowanie". Prosiłbym więc o przeniesienie go, jeżeli to jest możliwe, do któregoś z tych działów - według uznania moderatora gdzie.
[#3] Re: Sharp X68000...

@Solo Kazuki, post #1

Może trochę OT ale nie wiem czy ktokowliek to oglądał - jeden z lepszych materiałów w sieci dot. tych maszynek
X68000 by Game Sack

Ostatnia aktualizacja: 10.08.2015 18:46:17 przez michalmarek77
[#4] Re: Sharp X68000...

@Solo Kazuki, post #1

A mnie zastanawia dlaczego tam wkładali 68k by Hitachi a nie Motorola? Czy chodziło tylko i wyłącznie o lokalny patriotyzm, czy i tym razem Hitachi zmodyfikowało i ulepszyło procesor Motoroli? Kiedyś coś mi mignęło, że jakiś proces był pomiędzy firmami w kwestii procesorów.
[#5] Re: Sharp X68000...

@Ender, post #4

Przecież tam były procesory Motoroli...
[#6] Re: Sharp X68000...

@Ender, post #4

Hitachi był oficjalnym "second source" tych procesorów, tak jak kilka innych firm. W pewnym momencie popyt na procesory 68000 był tak duży, że Motorola podpisała umowy z kilkoma innymi firmami (Thompson, Signetics, Hitachi, jakaś jeszcze?) na ich produkcję.

W zw. z tym, że Hitachi jest Japońską firmą pewnie zaoferowali Sharpowi lepszą cenę. Ot tyle. W późniejszych Sharp X68030 były już procesory Motoroli, bo Hitachi nigdy nie produkowało 68030.
[#7] Re: Sharp X68000...

@strim_, post #6

Te X68030 są znacznie bardziej estetyczne, w tym także jego compaktowa klawiatura. :)
[#8] Re: Sharp X68000...

@ZbyniuR, post #7

[#9] Re: Sharp X68000...

@philipo, post #8

Fajny artek.
Sercem komputera był procesor Hitachi HD68HC000 taktowany zegarem 10 MHz. Jak nietrudno się domyślić, była to zmodyfikowana przez firmę Hitachi wersja procesora M68000 produkowanego przez motorolę. Warto już na wstępie zauważyć, że procesor Sharpa X68000 był miał wyższe taktowanie niż procesor użyty w Amidze. Choć różnica między 7,16 MHz Amigi i 10 MHz Sharpa X68000 nie wydaje się wielka, była to różnica odczuwalna, tym bardziej że 68HC000 był nieco bardziej wydajną wersją podstawowej wówczas Motoroli.

No tak jak ja o tym pisałem, to była ryba od chrześcijan, ciekawe co teraz.
[#10] Re: Sharp X68000...

@KM, post #9

Fajny materiał o Sharpie X68000...

[#11] Re: Sharp X68000...

@philipo, post #10

Fajnie ten facet opowiada, jest taki spokojny i obiektywny. :)

Nie wiem czy już było na tym forum. Macminik o X68000:
https://www.dobreprogramy.pl/macminik/Jesli-Amiga-byla-krolowa-to-krolem-mogl-byc-tylko-Sharp-X68K,84368.html
Mój koment też tam jest. ;)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem