[#1] stacje TOMS i Jaguar czyli "pokochałem me Atari".
A tu ląduje oftop z wątku Atari Falcon vs Amiga.
[#2] Re: Atari Falcon vs Amiga - ciąg dalszy
W czasach kiedy na stadionie w Warszawie amiga 500 0,5megabajta kosztowała 4,5 bańki..
Na ulicy bełdan2, 2 panów stworzyło stację do Atari 8bit która kosztowała w najbogatszej wersji 4,4 bańki :)

Nigdy nie zapomnę jak jechałem 117 (autobus) i po 2tygodniach od wpłacenia zaliczki mogłem odebrać stację Toms 720 CR (centronics i rs232)

Bo Toms-a 720 można było nabyć od ręki (nie pamiętam już za ile pierwszą kupiłem ale pewnie 3,6 czy 3,8bańki) W czasach kiedy to Amisia 500 kosztowała 4,5 bańki. Na wersję cr trzeba było czekać dwa tygodnie.

To jak jesteśmy przy retro i strarych czasach.

Dzisiaj Toms na allegro potrafi być droższy od Falcon-a.

Dobranoc!

p.s.
SillyVenture 2k16 nadchodzi .:.
[#3] Re: Atari Falcon vs Amiga - ciąg dalszy

@as..., post #2

Nigdy nie zapomnę jak jechałem 117 (autobus) i po 2tygodniach od wpłacenia zaliczki mogłem odebrać stację Toms 720 CR (centronics i rs232)

A że tak zapytam, stacja Toms LDW SUPER 2000 to coś podobnego ? Uratowałem przed śmietnikem :)
[#4] Re: Atari Falcon vs Amiga - ciąg dalszy

@ede, post #3

Nie, Toms720CR to Max co można bylo najlepszego dostać ze stacji dysków do małego Atari.
[#5] Re: Atari Falcon vs Amiga - ciąg dalszy

@Deftronic/..., post #4

No przyjżałem się właśnie i ta moja to chyba nie do końca jest Toms, co prawda napis widnieje ale zdaje się Toms tylko dał swoją naklejkę. Dzięki za info.

Ps. A i poczytałem o tej 720 CR - prawdziwy majstersztyk :) hehe a myślałem, że będę bogaty.

Ostatnia aktualizacja: 20.08.2015 00:12:45 przez ede
[#6] Re: Atari Falcon vs Amiga - ciąg dalszy

@ede, post #5

Spokojnie. Toms 720 to pewnie nie masz, ale oni robili masę upgradów do stacji dysków Atari.
[#7] Re: Atari Falcon vs Amiga - ciąg dalszy

@ede, post #5

Pewnie w środku masz jakiś przyspieszacz, albo inny upgrade z Toms. Więc stacja nie będzie zwykłą LDW.

Ostatnia aktualizacja: 20.08.2015 08:52:37 przez flops
[#8] Re: Atari Falcon vs Amiga - ciąg dalszy

@flops, post #7

Oo... to ciekawe co piszecie, z czasem założę stosowny wątek i zapodam foto (z wnętrza też).
[#9] Re: Atari Falcon vs Amiga - ciąg dalszy

@flops, post #7

Firma Toms, przyspieszała też stacje atari 1050 (o toms multi) ldw2000 (o toms turbo bądź toms multi) ca2001 (o toms turbo, bądź toms multi).

Toms turbo szybciej czytało dyskietki od oryginału o 3,5 razy!
Natomiast toms multi miał jeszcze buforowanie ścieżek + umiał kopiować zabezpieczenia dyskietek a w romie stacji multi był zawarty dos+ kilka programów narzędziowych.

Szczytem był toms 720 cr, 720kb, dwie głowice, buforowanie ścieżek, ultra speed toms turbo toms nawigator (ale Norton comander w romie stacji nakładka na mydos 4,5) itd. + kilka programów w romie. Dyski logiczne, ścieżki parzyste i nie parzyste (na jednej stronie dyskietki można było nagrać dwie strony dyskietki) Centronics (działał nieźle) rs-232 (ale sio2pc w latach 90tych!!!)
Stacja cholernie droga.. Wtedy w latach 90tych a teraz jeszcze droższa.

"Toms multi" jest cenniejszy aniżeli "toms turbo", obecnie nikt nie założy do stacji toms-a multi, o przerobienie na toms-a turbo to nie problem.

Ostatnia aktualizacja: 20.08.2015 10:16:36 przez as...
[#10] Re: Atari Falcon vs Amiga - ciąg dalszy
Taka ciekawostka.
Atari Jaguar może zakończył swój żywot jako konsola dawno temu ale jego obudowa jeszcze raz będzie skrywać w sobie konsolę JIL wiecznie żywe :)

Bardzo interesujący HW swoją drogą.
[#11] Re: Atari Falcon vs Amiga - ciąg dalszy

@michalmarek77, post #10

nie łobudowa ale formy od niej….
[#12] Re: Atari Falcon vs Amiga - ciąg dalszy

@michalmarek77, post #10

Obudowy Atari Jaguara w latach '90 były używane do jakiś medycznych urządzonek, nie wiem czy przypadkiem nie dla dentystów. Taka ciekawostka

Edit: mam -> Dental stuff

Ostatnia aktualizacja: 20.08.2015 21:41:54 przez flops
[#13] Re: Atari Falcon vs Amiga - ciąg dalszy

@flops, post #12

Bardzo fajny (i dlugi) film z pierwszego E3 w historii z 1995 r. Sporo o Jaguarze, który tam występował zaskakująco obficie . E3 1995 i Atari Jaguar
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem