[#1] A mi się podobają Amisie, czyli rzecz o wzornictwie Atari
Dajecie tutaj, pany, zamiast zaśmiecać i tak już zaśmiecony wątek Amiga vs Falcon.
[#2] Re: Atari Falcon vs Amiga - ciąg dalszy
Weźcie dajcie spokój z rana, bo nie wiadomo czy się śmiać czy płakać.

Małe Atari również miało swoje atuty w postaci kilku bardzo dobrych tytułów do grania (głównie polskich). Taki Robbo na C-64 wygląda w porównaniu do Atari bardzo biednie.

Co do prędkości wczytywania z Atari i C-64 to w przypadku magnetofonu, owszem - Atari tragedia, ale w przypadku stacji dysków sytuacja wygląda odwrotnie.

Jeżeli chodzi o design obydwu komputerów, to do dzisiaj mam pewien dylemat i staram się brać przy ocenie poprawkę na sentyment do każdego z komputerów. Osobiście miałem 800XL, ale uważam, że pomimo iż każdy z tamtych komputerów miał swój urok i swoją urodę, to Atari 65 XE było najładniejsze ze swoimi skośnymi funkcyjnymi.
[#3] Re: Atari Falcon vs Amiga - ciąg dalszy

@Duracel, post #2

Kurde. Przeciez 800XL oraz oryginalne Atari 800 to najładniejsze komputery w ogóle :) No nie wiem czy powstało cos fajniejszego - osobiście z niczym takim się nie spotkalem.

Generalnie Atari zawsze miało świetny desing. Nie ważne czy Heavy Sixer, star warsowe ST/XE, Lynx czy cokolwiek innego - zawsze przyciągały wzrok swym wzornictwem.
[#4] Re: Atari Falcon vs Amiga - ciąg dalszy

@Duracel, post #2

Ktoś mądry napisał, że małe Atari było projektowane do współpracy ze stacją dysków, a magnet został dodany później w pośpiechu, bo stacja była droga. Stąd to o czym piszesz. Co do wzornictwa to produkty Atari wyglądają dużo lepiej niż C=. W młodości miałem C64 (większość pewnie A500), po latach Atari XE i uważam, że jest przepiękne.
[#5] Re: Atari Falcon vs Amiga - ciąg dalszy

@michalmarek77, post #3

zawsze przyciągały wzrok swym wzornictwem.

design jakiś taki znajomy... duszenie kupki
[#6] Re: Atari Falcon vs Amiga - ciąg dalszy

@michalmarek77, post #3

Tym razem sie z toba nie zgodze To kwestia gustu ale dla mnie design Atari 800xl jest dosc paskudny.Moze dlatego,ze wyglada jak Meritum Mialem Atari ST i wygladal calkiem ok,ale o wiele bardziej podobala mi sie A500.A tak najbardziej to lubie design C64,chlebaka z ciemnobrazowymi klawiszami.
[#7] Re: Atari Falcon vs Amiga - ciąg dalszy

@Aniol, post #6

E tam :)

State of the art in '77

Po prosu perfekcja wzornictwa użytkowego

Sam design opakowań dla serii XL zasługuje na uznanie. Niesamowite, że dotyczy on przedmiotów z początku lat 80-tych. Jest tak cholernie nowoczesny i nawet dziś świeży.
[#8] Re: Atari Falcon vs Amiga - ciąg dalszy

@michalmarek77, post #7

800xl mi się nie podoba z wyglądu
[#9] Re: Atari Falcon vs Amiga - ciąg dalszy
Nie wiem gdzie podział się mój poranny wpis, ale naprodukuję się na nowo.

Pisanie o małym Atari, że to "nic w porównaniu do C-64" kojarzy mi się dzisiaj z jakimś pryszczatym, fanatycznym nastolatkiem który przeniósł się DeLorean'em z lat 90

Atari miało bardzo fajne gry (szczególnie te zrobione przez Polaków). Taki Robbo to gra kultowa, która w wersji na C-64 wygląda fatalnie w porównaniu do atarowskiej.

Co do designu... miałem Atari 800XL, potem C-64. Zawsze staram się być obiektywny i w swojej ocenie wyglądu tamtych sprzętów brać poprawkę na jakieś swoje sentymenty. Wszystkie tamte sprzęty w porównaniu do tego co oglądamy dzisiaj, miały swój wyjątkowy design i wykonanie. Jednakże do dziś uważam, że Atari 65 XE ma wyjątkowo ładną obudowę. Skośne klawisze funkcyjne pięknie komponują się z resztą.

Co do tekstów o prędkości wczytywania z kasety na Atari i C-64 pełna zgoda. Pomijasz jednak istotną sprawę. Wszak w przypadku wczytywania przy użyciu stacji dysków sytuacja wyglądała dokładnie odwrotnie.

Dorośliśmy chyba wystarczająco, aby przynajmniej miarkować określenia typu "Atari to nic w porównaniu do C-64". Sympatie zawsze są, różnice na korzyść jednego lub drugiego komputera także, ale gdyby faktycznie różnice były tak olbrzymie i tak jaskrawe, to nie byłoby tak dosyć wyrównanego podziału na miłośników jednego i drugiego komputera.

Progres był dla mnie oczywisty Atari XL - C-64 - Amiga ...ale pisanie takich rzeczy o małym Atari... nie uchodzi
[#10] Re: Atari Falcon vs Amiga - ciąg dalszy

@Duracel, post #9

Chyba graliśmy na tym Atari w jakieś inne gry zrobione prze Polaków, bo 90% z tych które ja widziałem (a przejrzałem wszystko co jest dostępne w sieci na ten komputerek) to kompletnie niegrywalne koszmarki. Zresztą generalnie da się to powiedzieć o praktycznie całej ówczesnej bibliotece softu dostępnego na ten sprzęt - przy C=64 leży i kwiczy. Nie zrozum mnie źle - lubię i szanuję małe Atari, ale pograć na tym za bardzo nie mam w co. Dopiero dziś sytuacja nieco się poprawia i od czasu do czasu wychodzą pozycje naprawdę godne możliwości tej platformy. Szkoda że o jakieś 25 lat za późno...

Ostatnia aktualizacja: 01.09.2015 16:55:57 przez cpt. Misumaru Tenchi
[#11] Re: Atari Falcon vs Amiga - ciąg dalszy

@XoR, post #5

Taaa... wygląda jak statek Klingonów
[#12] Re: Atari Falcon vs Amiga - ciąg dalszy

@Vato, post #11

No to dzisiejszy news o Atari. W sumie sprawa stara i dobrze znana ale okazało się, że i na tych gniotach można zarobić :)

haul-of-legendarily-bad-et-game-cartridges-sells
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem