[#1] Internet z UPC
Czy ktoś z Was ma przykre doświadczenia z UPC?

W poniedziałek matka podpisała kolejną umowę z UPC na internet, tym razem 120 Mb/s. Okazuje się, że przez Wi-Fi maksymalna wartość jaką wskazują strony do sprawdzania prędkości waha się w granicach 20-32 Mb/s dla pobierania. Czytałem jakieś posty z 2014, że ludzie którzy mieli internet 60Mb/s mieli ograniczoną prędkość do 3 Mb/s. U rodziców z 60 Mb było tylko 30 z czego brat mówi, że raz na jakiś czas było 60 Mb. Po kablu działa z prędkością około 112 Mb/s, ale po Wi-Fi już nie. Mam z bratem nowe laptopy (no ok, brat ma 2 letniego), u mnie jest karta Intel Dual Band AC-7260, u brata jakaś do 300 Mb/s. UPC oczywiście twierdzi, że z ich strony jest wszystko OK, a i tłumaczą się tym, że to wina sprzętu odbiorcy, a to zakłócenia z sąsiednich sieci i inne bzdury. Pozmieniałem ustawienia routera, tak aby maksymalnie 2 sąsiednie sieci działały na tym samym kanale, ale przyrost prędkości był niewielki, wręcz żaden.
Czy macie jakieś pomysły, co zrobić, żeby internet przez Wi-Fi działał tak szybko jak po kablu? Nie mam warunków w domu, żeby ciągnąć 2 kable z routera do 2 laptopów, no i nie po to jest to Wi-Fi żeby się w kable bawić
Dodam tylko, że prędkość wysyłania wynosi około 8-9 Mb/s z 10Mb/s i tu jest chyba ok.

A tu wykres z programu inSSIDer (2 pierwsze pozycje to moja sieć)
[#2] Re: Internet z UPC

@SuperBuster, post #1

Jeśli router wyposażony jest w fifi-rifi ;) (WiFi) standardu G to max jakie osiągniesz przez bezprzewodową sieć to 54Mb/s (to jest max dla standardu G łącznie z narzutem technicznym).
Jest standard WiFi "N", który oferuje 150Mb/s.
Routery TP-Link z N-ką tną się jak cholera, polecam Linksys (Cisco) z Tomato.
Oczywiście są to maksymalne wartości dla standardów i przyjąć należy, że w/w wartości transferów osiąga się w "sterylnych" warunkach.
120Mb/s to już kabel Gigabitowy. W sieciówki Gb Ethernet wyposażonych jest większość współczesnych kompów.

Ostatnia aktualizacja: 02.09.2015 10:54:54 przez dominiqr
[#3] Re: Internet z UPC

@dominiqr, post #2

No niby router jest standardu n. Obsługuje nawet pasmo 5GHz, tylko, że smartfony wtedy go nie widzą.

Ostatnia aktualizacja: 02.09.2015 11:49:04 przez SuperBuster
[#4] Re: Internet z UPC

@SuperBuster, post #3

a i tłumaczą się tym, że to wina sprzętu odbiorcy, a to zakłócenia z sąsiednich sieci i inne bzdury

Nie bzdury, a racja.
Jeśli w okolicy jest kilka sieci g/n na 11 kanale (defaultowo większość routerów/AP ma właśnie taki kanał ustawiony) to się nie dziw, że masz zakłócenia - przestaw kanał na jednocyfrowy.

No niby router jest standardu n.

No właśnie - "niby standardu n".
Czysto marketingowe określenie standardu, który stosują producenci sprzętu żeby sprzedać niby-router za 50-100 pln`ów.

Obsługuje nawet pasmo 5GHz, tylko, że smartfony wtedy go nie widzą

Jaki phone?
[#5] Re: Internet z UPC

@dominiqr, post #4

Zmiana kanału przyspieszała internet o jakieś 2-5 Mb/s. Ten kanał jedenasty to tylko ja mam w okolicy. Teraz router wysyla dwa SSID. Jeden z numerem 0042277 a drugi to jakieś Wi-Free, też z tego samego routera. Router Thomson TWG870

A telefony to Motorola Moto E, Huawei P8 Lite. Mam jeszcze iPhone 5, ale nie sprawdzałem go z wi-fi na 5GHz.
[#6] Re: Internet z UPC

@dominiqr, post #4

A teraz dołożyłem własny router ASUS RT-N12LX. Ten obsługuje do 300 Mb/s.

Raz internet speed test pokazał prawie 60 Mb/s, a teraz znowu prędkość spadła do niecałych 30 Mb/s. ??
[#7] Re: Internet z UPC

@SuperBuster, post #6

Ustaw na routerze tryb n i 5 GHz, bez żadnego trybu auto, na sztywno i sprawdź na iphone.

Pamiętaj tylko, że wiele urządzeń łączących się z siecią nie działa przy 5 GHz, nie wspiera tego pasma.
[#8] Re: Internet z UPC

@Sokok, post #7

Oprocz auto jest jeszcze off
Nie wiem jak UPC to robi, ale nawet na dodatkowym routerze, pomimo tego, ze we wlasciwosciach karty sieciowej widnieje np 144 Mb/s, czasem nawet 300, to i tak pobieranie zadko kiedy przekracza 30 Mb/s.
[#9] Re: Internet z UPC

@SuperBuster, post #8

Jeśli po kablu jest dobrze, to znaczy z transmisja WiFi jest coś nie tak. To może być zarówno wina routera albo urządzeń podlaczajacych się. Wystarczy, ze do sieci dołączy się urządzenie w trybie g i już masz niższą wydajność transmisji. Przetestuj tez łączność przez routerowe WiFi pomiędzy dwoma urządzeniami w sieci WiFi.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem