Czy ktoś z Was ma przykre doświadczenia z UPC?
W poniedziałek matka podpisała kolejną umowę z UPC na internet, tym razem 120 Mb/s. Okazuje się, że przez Wi-Fi maksymalna wartość jaką wskazują strony do sprawdzania prędkości waha się w granicach 20-32 Mb/s dla pobierania. Czytałem jakieś posty z 2014, że ludzie którzy mieli internet 60Mb/s mieli ograniczoną prędkość do 3 Mb/s. U rodziców z 60 Mb było tylko 30 z czego brat mówi, że raz na jakiś czas było 60 Mb. Po kablu działa z prędkością około 112 Mb/s, ale po Wi-Fi już nie. Mam z bratem nowe laptopy (no ok, brat ma 2 letniego), u mnie jest karta Intel Dual Band AC-7260, u brata jakaś do 300 Mb/s. UPC oczywiście twierdzi, że z ich strony jest wszystko OK, a i tłumaczą się tym, że to wina sprzętu odbiorcy, a to zakłócenia z sąsiednich sieci i inne bzdury. Pozmieniałem ustawienia routera, tak aby maksymalnie 2 sąsiednie sieci działały na tym samym kanale, ale przyrost prędkości był niewielki, wręcz żaden.
Czy macie jakieś pomysły, co zrobić, żeby internet przez Wi-Fi działał tak szybko jak po kablu? Nie mam warunków w domu, żeby ciągnąć 2 kable z routera do 2 laptopów, no i nie po to jest to Wi-Fi żeby się w kable bawić

Dodam tylko, że prędkość wysyłania wynosi około 8-9 Mb/s z 10Mb/s i tu jest chyba ok.
A tu wykres z programu inSSIDer (2 pierwsze pozycje to moja sieć)