[#1] Oszust "choper" z forum C64power
Na moje ogłoszenie o chęci kupna urządzenia UK1541 na forum c64power.com , napisał do mnie "choper" który od 2012 ma konto na forum. Zaoferował mi sprzedaż UK1541 w cenie 350zł + wysyłka 15zł. Jak sam napisał kupił je za 250zł i czekał na to pół roku (tyle czasu około trwa realizacja zamówienia u autora ) . Więc się zgodziłem podał dane i numer konta. Wpłaciłem 26 sierpnia. Do dziś oszust "choper" twierdzi że żadnego przelewu nie otrzymał a sam ze mnie robi naciągacza który domaga się zwrotu wpłaconych pieniędzy. Nie odpisuje praktycznie wogóle na moje wiadomości , chęci złożenia reklamacji w banku, podania nr telefonu aby wyjaśnić itd. Jedynie co odpisał to "nie ma przelewu". Na wysłany mu potwierdzenie przelewu z banku zaopatrzone pieczątką i podpisem kasjera - nic już nie odpisuje. Dlatego przestrzegam przed oszustem który podaje się za osobę :
nick "choper"
J**** K*******
ul. ****** *,
88-400 Żnin
Nr konta bankowego : 56 1140 2004 0000 3402 7479 8995

Oszust podał adres na który jest zarejestrowana działalność gospodarcza. Kontaktowałem się z osobą która prowadzi DG i niestety ciągle potwierdzają się moje przypuszczenia " nikt taki tutaj nie mieszka i nie mieszkał, nie znam takiej osoby".

Dostałem również odpowiedź od autora urządzenia UK1541 "Kisiel"
że nie ma takiej osoby na jego liście która by kupywała u niego UK1541.

Ale na początku uwierzyłem oszustowi że może jednak coś jakaś awaria i przelewu nie dostał więc złożyłem reklamacje w swoim oddziale banku bo tylko tak mogę .
I tak jak się spodziewałem , odpowiedź po 2 tygodniach :
Szanowny Panie,
W nawiązaniu do Pana zgłoszenia dotyczącego przelewu na kwotę 365,00 PLN wykonanego w dniu 26 sierpnia 2015 roku na rachunek o numerze 56 1140 2004 0000 3402 7479 8995 dziękuję za kontakt. Uprzejmie informuję, że bank odbiorcy potwierdził zaksięgowanie transakcji na wskazanym rachunku w dniu 27 sierpnia 2015 roku. W przypadku dodatkowych pytań lub wątpliwości uprzejmie proszę o ponowny kontakt.

Sprawę już zgłosiłem do prokuratury . Jeśli ktoś ma jakielkolwiek informacje na temat tego "oszusta" ( może coś u kogoś kupował itd.. ) to proszę o informację.
Również jeśli ktoś został też oszukany przez tego człowieka ( np.zgadza się ten sam nr konta) również proszę o informację.

Załączam potwierdzenie przelewu jakby ktoś miał wątpliwości:

Zdjęcia urządzenia ( wysłał te zdjęcia na serwer yogile.com i niestety już usunięte, na szczęście zgrałem je sobbie na dysk)

oszust podał również maila : j******@wp.pl pewnie chwilę przed oszustwem założony. Taka ciekawostka to - nigdy nie prowadził ze mną korespondecji przez maila ( bał się że zobaczę adres ip ? ) tylko przez PW na stronie forum c64power

Ostatnia aktualizacja: 21.09.2015 13:25:54 przez maliniak

Ostatnia aktualizacja: 21.09.2015 13:26:12 przez maliniak

Ostatnia aktualizacja: 24.09.2015 05:51:31 przez mailman

Ostatnia aktualizacja: 24.09.2015 05:52:56 przez mailman
[#2] Re: Oszust "choper" z forum C64power

@maliniak, post #1

Współczuję stary. Aż dziw bierze, że takie śmieci grasują w tak w sumie zamkniętych środowiskach. Zwykły patałach i tyle. Nawet kantować porządnie nie umie, bo naciągać na taką małą kwotę..., trzeba być nieźle zdesperowanym. Chyba, że skasował na to więcej osób niż ciebie.

Pozdrawiam,

Azz
[#3] Re: Oszust "choper" z forum C64power

@Azzorek, post #2

Też się dziwie że w takim zamkniętym środowisku ma to miejsce.
Dlatego zaufałem i przelałem kase, choć proponowałem allegro , ale oszust zwodził mnie słowami:
-"Na Allegro mogę wystawić ale to Pana przelicytują. Ja czekałem na UK ponad półroku."

-"Jak Pan uważa, możemy dobić targu poza allegro albo wystawiam UK1541 na Allegro z ceną minimalną 400 PLN z bezpłatną wysyłką."
[#4] Re: Oszust "choper" z forum C64power

@maliniak, post #3

Spytaj się admina tego forum, czy zapisuje IP przy wysyłaniu PW.
[#5] Re: Oszust "choper" z forum C64power

@sanjyuubi, post #4

Już pytałem , powiedział że nic nie udostępni póki nie zobaczy papierów z policji.
[#6] Re: Oszust "choper" z forum C64power

@maliniak, post #3

Rozumiem rozgoryczenie, ale podawanie danych osobistych kogoś publicznie do wiadomości to śliska sprawa, było o tym na forum za każdym razem, gdy ktoś tak robił.

Ostatnia aktualizacja: 21.09.2015 15:51:19 przez Ender
[#7] Re: Oszust "choper" z forum C64power

@maliniak, post #1

[url=]odnośnik usunięto[/url]

Ostatnia aktualizacja: 24.09.2015 17:55:49 przez mailman
[#8] Re: Oszust "choper" z forum C64power

@Ender, post #6

Wiem że nie wolno podawać prawdziwych danych konkretnej osoby. A to nie są jego prawdziwe dane prócz nr konta.

Teraz dzwoniłem na infolinie banku oszusta czyli mBank - pytałem konsultanta czy w danych przelewu mogą być obce dane a przelew trafi na wskazane konto? odpowiedź brzmiała "tak"
[#9] Re: Oszust "choper" z forum C64power

@maliniak, post #1

Chyba trzeba będzie założyć nowy dział na forum "żale i lamenty" i tam każdy będzie mógł wypłakiwać się do woli na niesprawiedliwość życiową.
Nie dostałeś sprzętu to zgłosiłeś sprawę do organów ścigania, które się tym zajmą. OK i co nam do tego, że na jakimś innym forum zostałeś oszukany? Skoro to nawet nie to forum to jaki jest cel?
Niedługo się okaże, że każdy na ppa będzie się rozpisywał jak to kiedyś w życiu przez kogoś został oszukanym.
Żal spowodowany stratą 3 stówek jestem jeszcze w stanie sobie wyobrazić ale powodu do lamentów właśnie na ppa to już nie. Co mamy zrobić? Pogłaskać po główce? Czy chwycić za widły oraz pochodnie i ruszyć rozwścieczonym tłumem na lincz pod wskazany adres?

Pomijam sprawę ujawniania danych osobowych za które można mieć kłopoty.
[#10] Re: Oszust "choper" z forum C64power

@lekarz_med, post #9

To jest ostrzeżenie chłopie.... co w tym dziwnego widzisz żeby ostrzegać innych?

Ostatnia aktualizacja: 21.09.2015 16:37:46 przez BomberMAX
[#11] Re: Oszust "choper" z forum C64power

@lekarz_med, post #9

A kto ci te kłopoty sprawi?
osoba która fizycznie nie istnieje?

Napisałem tu na forum , bo to forum jest podobną tematyką. Nie użalam się tylko ostrzegam i proszę o jakiekolwiek info jeśli ktoś z tą osobą zawierał jakiekolwiek transakcje.
[#12] Re: Oszust "choper" z forum C64power

@lekarz_med, post #9

Uderz w stol a co sie odezwie ?
[#13] Re: Oszust "choper" z forum C64power

@BomberMAX, post #10

A po za tym wątpliwa sprawa, czy to już dane osobowe czy jeszcze nie.

"Dane osobowe – termin prawny, który w prawie polskim został zdefiniowany w ustawie z dnia 29 sierpnia 1997 o ochronie danych osobowych[1]. W rozumieniu ustawy za dane osobowe uważa się wszelkie informacje dotyczące zidentyfikowanej lub możliwej do zidentyfikowania osoby fizycznej. Osobą możliwą do zidentyfikowania jest osoba, której tożsamość można określić bezpośrednio lub pośrednio, w szczególności przez powołanie się na numer identyfikacyjny albo jeden lub kilka specyficznych czynników określających jej cechy fizyczne, fizjologiczne, umysłowe, ekonomiczne, kulturowe lub społeczne. Informacji nie uważa się za umożliwiającą określenie tożsamości osoby, jeżeli wymagałoby to nadmiernych kosztów, czasu lub działań."

Ostatnia aktualizacja: 21.09.2015 16:57:24 przez ede
[#14] Re: Oszust "choper" z forum C64power

@maliniak, post #8

Jakiś czas temu, znajomy radca prawny, wygrał połowę pieniędzy, którą jego klient przelał kontrahentowi. Odbyło się w to w ten sposób, że sąd zasądził od banku sumę pieniężną, ponieważ ten nie powinien zrealizować przelewu, w sytuacji gdy numer rachunku bankowego nie odpowiada właścicielowi rachunku. To była pierwsza instancja. Nie wiem czy któraś ze stron złożyła apelację. Swojego czasu sądy zaczęły uznawać roszczenia powoda, jeśli ten udowodnił, że otrzymał niespójne dane, a bank nie zweryfikował nr rachunku z właścicielem konta i dokonywał przelewu z tzw. automatu. Tutaj jednak mogło dojść do innego procederu. Ktoś na sfałszowany dowód osobisty założył rachunek bankowy i nie wystąpiła niezgodność danych z numerem rachunku. W tej sytuacji to szukaj wiatru w polu ... Poza zgłoszeniem sprawy na policję i uzyskaniem przez ten organ danych posiadacza rachunku, to niewiele zrobisz. Prawdą jest, że podawanie danych osobowych tego osobnika na tym etapie sprawy, może mieć negatywny skutek dla Ciebie.
[#15] Re: Oszust "choper" z forum C64power

@ede, post #13

dokładnie jak pisze ede.

tutaj nie ma danych osobowych gdyż nie ma zidentyfikowanej osoby fizycznej.

Jak myślicie czy ktoś z zamiarem oszustwa podawał by swoje prawdziwe dane osobowe?
Nie.
[#16] Re: Oszust "choper" z forum C64power

@misiek2, post #14

no tak ja będę odpowiadał za dane osobowe, a oszust za 286 kk

Ostatnia aktualizacja: 21.09.2015 17:24:19 przez maliniak
[#17] Re: Oszust "choper" z forum C64power

@maliniak, post #16

spróbuj jeszcze z bankami pogadać, może coś wskórasz tym, że powinni weryfikować imię i nazwisko. Nie wiem jak jest z adresem. Np w moim banku przy przelewie adresu odbiorcy nie muszę podawać w ogóle. Choć ciekawe jakbym podał zupełnie inny to czy to by jakoś wpłynęło na cokolwiek podczas reklamacji?
i moim zdaniem dobrze, że napisałeś o tym tu. Też bym pewnie zaufał komuś, kto ma konto od 2012r... mam tą wadę, że często wierzę w dobro ludzi, choć póki co na większą kwotę jeszcze nikt mnie nie oszukał...
p.s. ten kisiel ma więcej zamówień niż możliwości... mógłby kurcze jakoś usprawnić produkcję, bo też bym chciał to od niego kupić... ma tyle zamówień na świecie, że np w Polsce to podobno już w ogóle nie sprzedaje...
[#18] Re: Oszust "choper" z forum C64power

@zmiennik, post #17

a pro po ostrzeżeń i podejrzanych transakcji, omijać z daleka

http://olx.pl/oferta/atarii-CID99-IDbOhH3.html
[#19] Re: Oszust "choper" z forum C64power

@zmiennik, post #17

Z bankami już rozmawiałem.
Z bankiem oszusta czyli mBank - tam mi powiedzieli że w zasadzie to "nie ma pan prawa" składać reklamacje bo to jest nie mój bank , ale może to zrobić odbiorca przelewu czyli oszust. I jeszcze powiedziano : Ale nadawca może też złożyć reklamacje ale w swoim banku czyli mój Pko Bp i mój bank będzie się kontaktował z bankiem odbiorcy. Tak właśnie zrobiłem złożyłem reklamacje i po 2 tygodniach dostałem odpowiedź że przelew wszedł na konto odbiorcy 27 sierpnia i potwierdził to bank odbiorcy. Kiedy oszust mi napisał że "nie ma przelewu" to po moich reklamacjach w moim banku , zaproponowałem mu aby też złożył reklamacje w swoim banku mBank to mi odpisał że "próbowałem pytać w swoim banku i nie ma przelewu" i koniec. Już wtedy śmierdziało mi to bo widać jakie gość miał podejście do tego. Na tą chwilę złożyłem w swoim banku wniosek aby mój bank kontaktował się z mbank a ten z kolei z oszustem aby zwrócił środki powołując się na zapis 405 kc , bo tak mi też zaproponowali dziś na infolini mbank.

No kisiel powinien zacząć działać jak ma popyt to przecież może zlecić jakieś firmie produkcje i wliczyć w koszta urządzenia. Wtedy każdy byłby zadowolony,

Ostatnia aktualizacja: 21.09.2015 21:59:54 przez maliniak
[#20] Re: Oszust "choper" z forum C64power

@JacK_Swidnik, post #18

Zdjęcie z googla i ten tekst "bez zasilacza", przecież falcon ma wbudowany zasilacz co za kret.
[#21] Re: Oszust "choper" z forum C64power

@Jacenty, post #20

ale może go wcześniej wydłubał. siedzi, pije i chrupki
[#22] Re: Oszust "choper" z forum C64power

@lekarz_med, post #9

Nie martwisz się tym że został oszukany i że inni też mogą zostać, ale za to martwisz się że podał dane czyjeś osobowe?

czerwona kartka
[#23] Re: Oszust "choper" z forum C64power

@odyseja_lkc, post #22

Został oszukany to zgłosił sprawę na policję.
A ujawniając dane osobowe sam popełnia przestępstwo.
Być może nikt nie wytoczy mu o to sprawy, co nie zmienia faktu że publicznie się go dopuścił i nie należy przechodzić nad tym do porządku dziennego.
Dalej nie wiem co nam do tego, że na innym forum ktoś kogoś oszukał, ale OK - widocznie na PPA trzeba o tym napisać.
Bawienie się w detektywa i wydzwanianie do banków z dochodzeniem jest bez sensu.
Samemu i tak nie uzyska się dostępu do danych bankowych ani tym bardziej zwrotu pieniędzy. Od tego jest policja a następnie sąd.
A co do adresu czy nazwiska nie musi się zgadzać. Wystarczy numer konta i kwota aby pieniądze doszły. Nazwę podaje się dla formalności a adresu w ogóle nie trzeba.

Ostatnia aktualizacja: 23.09.2015 16:06:51 przez lekarz_med
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem